Alice (Marieke) in Tinderland, Marieke Visser

Alice (Marieke) in Tinderland, Marieke Visser

Ontdek de 20 archetypen van Tinder!
Marieke dacht op Tinder haar grote liefde te hebben gevonden. Dat blijkt echter een enorme misvatting. Nadat ze een punt achter haar relatie met Willoughby heeft gezet, besluit ze weer te gaan daten. Ze stapt opnieuw in de wereld van Tinder, maar raakt hopeloos verstrikt in alle profielen, chats en matches met mannen. Om tot zichzelf te komen, gaat ze in gesprek met haar goede vriend Richard, die ook haar coach en trainer is. Hij helpt haar haar onzekerheden te overwinnen.
Vol goede moed gaat ze terug naar Tinderland. Ze verbaast zich over de mannen die ze daar tegenkomt. De duizenden mannen die Marieke naar links en naar rechts swipet, blijken onderverdeeld te kunnen worden in verschillende archetypen. Tegen wil en dank gefascineerd door dit fenomeen – en natuurlijk om een nieuwe man te vinden – gaat ze verder met daten. Tinderland vormt voor haar uiteindelijk geen doolhof meer, maar een bijzonder overzichtelijk land, waar mannen bijna allemaal kunnen worden ingedeeld in een van de 20 archetypen.
Na een enthousiast begin, wordt Marieke steeds cynischer en raakt ze hoe langer hoe meer teleurgesteld. Tegelijkertijd wordt ze ook kritischer en zelfbewuster. Net als Alice probeert ze haar weg terug te vinden naar de echte wereld… Maar zal dat haar lukken?

two-half-stars
Alice (Marieke) in Tinderland geschreven door: Marieke Visser
Bladzijden: 263
Uitgeverij: Gopher Genre: Non-books & Overige
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover?

Door het sleutelgat krijgen we een glimp van Marieke in Tinderland. Een zeer geslaagde cover dus.

Wat vind ik van de inhoud?

Oei, oei wat moeilijk dit. Ergens hou ik van de manier waarop Marieke haar verhaal doet, ze neemt geen blad voor de mond en komt soms hard over. En dat is iets wat ik heel erg herken, zelf heb ik ook mijn hart op de tong liggen. Er word vaak aan mij medegedeeld dat ik erg direct ben en mijn reactie is altijd dezelfde:

I’m not Willy Wonka, I don’t sugarcoat things!

Daardoor weet je bij mij wel altijd wat ik denk, en waar je aan toe bent!

Zo dus ook deze recensie.

Laat ik voorop stellen dat mijn verwachtingen bij dit boek wat luchtiger waren. Door de quote op de achterzijde van de cover had ik het idee dat ik een humoristisch, dagboekachtig Tinder avontuur zou gaan lezen.

Ik ben de enige die al een aantal jaren in een relatie zit en dus ken ik alle ins en outs van Tinder avonturen die mijn vriendinnen meemaken. Inclusief de seks dates en de vele dick-pics/filmpjes die mannen graag versturen. Gezien ik dus regelmatig stik van het lachen was ik heel benieuwd met welke 20 types Marieke ge-date had.

Ik ken namelijk alleen maar het type geil, geiler, geilst.

Marieke begint haar boek met een soort ‘How to Tinder’, zeg maar de do’s en don’ts wat betreft foto’s en invulling van iemands profiel. Nu zou dit op een humoristische wijze geschreven kunnen worden echter voelt het meer als een opsomming van wat je in Mariekes optiek allemaal fout kunt doen.

Daarnaast bespeur ik een veroordelende toon die je, naar mijn mening, anno 2020 niet echt meer kunt uiten. #slutshaming is tegenwoordig echt not done.

Als er vrouwen zouden zijn op Tinder die geneukt willen worden zonder betaling, gewoon omdat ze het lekker vinden, biedt Marieke haar excuses aan aan de mannen die ze eerder heeft veroordeelt omdat ze denken dat ze gratis seks kunnen krijgen. Zij zegt dan:

‘In dat geval bied ik bij voorbaat mijn excuses aan de mannen aan, die ik hier gestoord heb genoemd omdat ze er van uit gaan dat er gratis hoeren bestaan. Want mogelijk bestaan zij. Er zijn tenslotte ook vaders die hun dochters neuken. Iets wat ik me ook niet kan voorstellen.’

Vrouwen kunnen net zo goed meaningless, casual seks hebben!

FriendsWithBenefits is voor mij de oplossing achter teveel streepjes op je Toyboy lijstje krijgen. Als een relatie er niet in zit maar de seks goed is en je daar beiden blij mee bent? So be it! Hou je gewoon van seks en proef je graag van wat de wereld je voor verschillende smaken te bieden heeft? Geniet er van, turf wat af!

Als je in je boek schrijft dat je blij bent dat Demi Moore met Ashton Kutcher kreeg omdat het nu meer acceptabel is om met een tien jaar jongere man te daten. Want dat is je eigen voorkeur, jong en strak in het pak. Hoe kun je dan in je boek schrijven dat je niet begrijpt dat vrouwen een OneNightStand of een FriendsWithBenefits willen? En dat dan ook nog vergelijken met vaders die dochters neuken?

Alsof casual sex hetzelfde is als seksueel misbruik of inteelt?

de ketel verwijten dat ie zwart ziet.

Met Willoughby was er namelijk direct de eerste date sprake van seks, dat hij toevallig bleef plakken tot de relatie niet meer te doen was is dan een andere uitkomst. Maar naast alle andere leugens had hij ook gewoon na de seks niet meer terug kunnen komen. Dat was dan ook een gevalletje ONS geweest. Als je vind dat vrouwen dat niet zouden moeten willen dan zou je toch zelf ook niet zo snel met iemand het bed in duiken. Je kent deze persoon immers nog maar net en je weet niet of zijn intenties goed zijn.

Zoals ik altijd zeg tegen mijn vriendinnen die echt een relatie willen, maar er weer eens een leuke Tinder date eindigt in eenmalige seks:

Waarom zouden ze de koe kopen als ze de melk gratis krijgen?

De ‘regeltjes’ ofwel ‘verwachtingen’ die Marieke heeft zijn wellicht ook wat oubollig?

‘Omdat ik de match had gemaakt, moest ik volgens de Tinder-etiquette het gesprek beginnen. Ik vind dit belachelijk. Een man moet natuurlijk het gesprek beginnen.’

Maar is dat niet veel belachelijker? Plaats dit in een real life actie en dan zou het dus betekenen dat je iemand ziet die je bevalt maar dan verwacht dat diegene de eerste stap zet. Tja, dan zit je denk ik lang alleen op die barkruk.

Ik denk persoonlijk dat Marieke misschien te hoge verwachtingen heeft gehad van Tinder. Tinder is eigenlijk niks meer dan een vleesmarkt waar je ongegeneerd gekeurd word. De helft van de tijd door vreemdgaande mannen. Of mannen met een ‘open relatie’ en hun vriendin weet er van. Geloof me, die zijn ook bij mijn vriendinnen langs geweest. Maar aan het eind van het verhaaltje maakt het een man op Tinder vrij weinig uit hoe je er in het echt uitziet, als je in bent voor een ONS maakt hun al die Snapchat selfies niks uit. Hun motto in hun profiel zou kunnen zijn #EropEroverErvandoor.

Ik denk dat Marieke, gezien haar eisen en haar verwachtingen, meer gebaat is bij dit lijstje;

Top 9 beste datingsites voor hoger opgeleiden!

Mocht zij tot op heden die leuke man nog niet gevonden hebben hoop ik van ganser harte dat ze hem daar vind! En wellicht krijgen we nog wel een vervolg: Marieke in Parshipland of Lexaland. Blijkt straks dat die hoogopgeleide mannetjes in overhemd met wit t shirt en rode katoenen broek ook graag van twee walletjes eten terwijl zij luisteren naar Méditation van Jules Massenet. (Oepsie, liet ik daar mijn bitchy gedachte even los… Met mijn mbo niveau weet ik zowaar klassieke muziek te waarderen die niet van Frans Bauer niveau is. Al kan ik met een biertje op ook best gezellig mee blèren op ‘Heb je even voor mij’ 😉 )

Was het boek dan helemaal niet mijn ding? Nee, zeker niet!

Ik las het in één ruk uit. Marieke kan zeker grappig zijn, en er zaten echt stukken in waarbij ik met een grijns op mijn gezicht zat omdat we soms toch een beetje dezelfde ‘bitchy’ gedachtes hebben. En ik denk dat ze niet zo zeer een veeleisend kreng is maar gewoon een vrouw die heel goed weet wat ze wel en niet wil maar dat op compleet de verkeerde plaats zoekt.

Je vind geen Porsche bij de Suzuki dealer!

Wat me dan wel weer stoorde aan haar kritiek is het gevoel dat ze me zo nu en dan gaf. Een ietwat minderwaardig gevoel over mijzelf en mijn ‘mbo’ opleiding. En dat ligt aan quotes zoals de volgende:

‘Er staat TU bij opleiding, dus heel achterlijk kan hij niet zijn.’

‘Maar ja, had ik de match gemaakt als er bij opleiding ‘mbo’ had gestaan…?’
‘Nee. Precies. Ofzo.’

‘Mannen die vinden dat ze netjes gekleed zijn, dragen een overhemd niet op het type broek dat jij draagt. Die hebben zo’n broek als jij niet eens.’

Hierna volgt een soort kleding etiquette les waarbij er geëindigd word met de vraag:

‘Wat zijn dat dan voor mannen?’
‘Mannen die gestudeerd hebben.’

Ook word er vaker gehint naar de overige boeken die Marieke schreef, die maar 13 mensen lazen. Waardoor ik het idee kreeg dat ze of op zoek was naar bevestiging dat haar boek niet zo geweldig is omdat maar 13 mensen het lazen. Of dat ze wellicht van iemand verwacht dat deze haar boeken ophemelt ondanks dat het maar door 13 mensen gelezen werd.

En hoe knap de heren Marieke vonden, zo veel knapper dan op haar foto’s, dat mocht wellicht ook wat minder vermeld. Ik ben helemaal pro jezelf knap vinden, en jezelf grappig en slim vinden. Ik ben zelfs blij voor Marieke dat ze zo gelukkig en tevreden is over zichzelf, dat is iets wat ik ooit hoop te bereiken. Echter de manier waarop het in dit boek over komt is helaas voor mijn gevoel een tikje arrogant te noemen in plaats van zelfverzekerd.

Laatste puntje van kritiek.

Een blauwtje lopen kun je qua gevoel nooit vergelijken met een verkrachting/aanranding van een vrouw. Dat is echt onwijs fout om te zeggen.

En graag een relatie willen met een moslim omdat die geen alcohol drinken? Ik noem het maar lichtgelovig. Maar wie ben ik om daar over te oordelen, ik leef immers zelf ook in mijn eigen Wonderland.

Conclusie:

Marieke is een hoog opgeleide dame die op zoek is naar liefde in het verkeerde land! Zonder een blad voor de mond te nemen en dus soms een beetje te kritisch naar mijn smaak dwarrelt zij van date naar date. Enerzijds vermakelijk maar toch ook van tijd tot tijd een tikje tenenkrommend!

Dit boek ook lezen?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment

  1. Ik vind deze recensie geweldig! Je hebt heel duidelijk en scherp verwoord wat je niet leuk vond, en je hebt dat vervolgens dicht bij jezelf gehouden. Daarvoor voelt het voor mij niet eens als ‘kritiek’ maar als een verschil van mening of interpretatie. Daardoor enorm waardevol voor mij als schrijver, want ik leer op deze manier hoe iets ook over kan komen! Ik waardeer de moeite die je hebt genomen om het boek zo goed mogelijk te recenseren en nogmaals ik vind dat je dat erg goed hebt gedaan. Je schrijft treffend, grappig en je zet me aan het denken! Heb je zelf wel eens overwogen een boek te schrijven…? Volgens mij kun je dat heel goed! Nogmaals veel dank voor je recensie! Dikke zoen Marieke in Tinderland:-)