Blogtour | Weerwolven van Waraine, Eva Linden

Blogtour | Weerwolven van Waraine, Eva Linden

Blogtour | Weerwolven van Waraine, Eva Linden

'Hallo, is daar iemand?' fluisterde ze. Vlak bij haar knapte er een droge tak. Ze keek om, maar er was niemand te zien. Wie speelde er een spelletje met haar?Op dat moment hoorde ze een krakende stem. 'Wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien,' mompelde de stem. 'En wie in het gezelschap van de Weerwolf vertoeft, moet het ontgelden.' Angstig deinsde ze achteruit.
Tijdens de zomervakantie van 2002 komen negen jongeren terecht in Waraine, een idyllisch dorpje aan de Franse kust. Door een speling van het lot moeten ze een week lang in hetzelfde vakantiehuis verblijven. Is het puur toeval dat ze samen in het vakantiehuis terecht zijn gekomen, of zit er meer achter?Na een spelletje 'Weerwolven van Wakkerdam' begint een ware nachtmerrie waarbij er gewonden vallen. Waart er een moordenaar rond in de bossen van Waraine? Hun zoektocht naar de dader ontaardt in een koortsachtige heksenjacht naar de Weerwolf. Steeds meer geheimen komen aan het licht en daaruit blijkt dat niemand is wie hij lijkt. Kunnen ze elkaar vertrouwen? Hun detectivespel loopt al snel uit de hand, maar de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: wie is de Weerwolf?
'Weerwolven van Waraine' (2020) is een spannende thriller/detective. Het boek is geschikt voor alle lezers vanaf 14 jaar die van spanning en mysterie houden.

two-half-stars
Weerwolven van Waraine geschreven door: Eva Linden
Bladzijden: 268
Uitgeverij: We Will Shoot | 11 April 2020
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

De cover van ‘Weerwolven van Waraine’ is een erg gedetailleerd plaatje! Het geeft een bepaalde spanning in combinatie met de titel en de rode kap geeft direct een fantasy vibe! Een geslaagde cover wel!

Wat vind ik van het verhaal

Ontzettend moeilijk dit natuurlijk! Meedoen aan een blogtour, een hele promo week inplannen en dan ben je aan het lezen en is het naar mijn mening toch niet allemaal positief te noemen.

Daar baal ik oprecht van, liefst was ik hier nu gekomen om jullie te vertellen hoe ik genoten heb! Ik heb zelfs even getwijfeld of ik niet contact op zou nemen met Eva om mij uit de blogtour te halen. Maar ik vind het belangrijk om altijd eerlijk te zijn. En mijn ongezouten mening is iets dat mijn lezers gewend zijn.

Ik zal dus proberen om mijn punten van kritiek zo duidelijk mogelijk uit te leggen zonder al te veel te spoilen. Let wel, dit is natuurlijk mijn mening. Niet iedereen hoeft deze te begrijpen of te delen. Het is mijn gevoel dat ik kreeg tijdens het lezen en is dan ook nergens bedoeld als negatief of neerhalen van de auteur.

Laat ik gewoon beginnen met de pluspunten te benoemen.

Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken, steeds wisselend tussen de povs van de verschillende personages. Dit leest op zich lekker weg en hoewel er veel personages aan bod komen is elk hoofdstuk steeds duidelijk hun eigen stem.

Er is gewerkt aan opbouw van de karakters, hoewel niet elk personage me ligt hebben ze wel elk hun eigen achtergrondverhaal. Bij sommige is hij passend qua problematiek, bij andere is het of dat het er nog bij moest zodat er ook diversiteit in dit boek zit of werd er voor mijn gevoel veel te laat geprobeerd toch nog sympathie te verkrijgen.

Het plot, door het boek heen blijf je denken of er wellicht iets in dit dorp afspeelt zoals er gehint word of dat één van de personages een vuil spelletje speelt met de rest. Tot het einde blijf je gissen naar wat er nu echt aan de hand is en wanneer dit duidelijk word in de epiloog is het best een mindfuck, dat geeft duidelijk aan dat de auteur zeker wel een spannende verhaallijn kan opbouwen. Een tweede deel zou hier nog achter aan kunnen komen.

De wereldopbouw, Waraine is een fictief dorpje gebaseerd op het Franse Etretat. Hoewel niet heel uitgebreid besproken is de setting toch op elk moment goed neergezet. De kliffen, grotten en stukken bos dragen goed bij aan de spanning van het verhaal.

De mindere kant van het verhaal…

Dit boek is geschikt voor lezers vanaf 14 jaar die van spanning en mysterie houden. En dat is waar het mij wellicht een beetje wringt. Aan de ene kant is het namelijk van tijd tot tijd erg infantiel gedrag dat sommige personages vertonen, aan de andere kant is het soms te volwassen gedrag, voor de leeftijden die sommige van de personages hebben.

Qua logica heb ik ook zo nu en dan met mijn ogen gerold, ik weet van mezelf dat ik een erg kritische lezer ben. Echter gaan sommige dingen een beetje over the top. Rotsklimmen op pumps. Of een immense misdaad verzwijgen door middel van een bloedeed en het totale gebrek aan ouderlijk gezag?

Laten we wel wezen!

Een 15 en 16 jarige die met zijn tweetjes een week naar Frankrijk op vakantie gaan om te vieren dat de examens voorbij zijn? Een heel stel kinderen tussen de 15 en 20 die samen er voor kiezen om met wildvreemden een week in een vakantiewoning te verblijven? En daar ook gerust zware alcohol nuttigen, zelfs zichzelf dapper noemen omdat ze doordrinken. Zonder voldoende geld van huis zijn gegaan en ga zo maar door?

Het promiscue en bitcherige karakter van één van de personages werkte voor mij helaas echt averechts, dit personage verpeste met diens uitspraken voor mij af en toe echt de sfeer.

Dit boek had voor mij een heel andere opzet mogen zijn. Ik had liever gezien dat het een vriendengroep betrof van leeftijdsgenoten zo rond hun 18e die gezamenlijk op vakantie gaan maar niks van elkanders geheimen weten en dat die samen door het spel te spelen achterdochtig werden enzovoorts. Het had dan of een fantasy tint kunnen krijgen of dat van een who dunnit thriller.

Nu waren er voor mij als volwassen persoon te veel momentjes waarvan ik dacht, nee dit klopt niet.

Ik was ook best confused toen een personage ‘uit de kast kwam’ en hem vervolgens werd gevraagd of hij nu ook rokjes ging dragen. Een grapje moest dit zijn maar dit sloeg voor mij noch kant noch wal.

Daarnaast is schelden met Kelly Bundy, Butthead, Indiana jones, Steve Urkel geheel niet van deze tijd en voor lezers vanaf 14 zal dit dan ook vrijwel onbegrijpelijk zijn, net als het tijdperk waarin dit zich afspeelt. 2002 waren zij immers nog niet geboren en dus is dit ‘ouderwets’.

Voor mensen die deze karakters wel kennen uit hun jeugd is het boek dan misschien weer net te kinderlijk.

Voor Nederlandstalig lezers zullen er ook wel wat momenten zijn dat ze hun wenkbrauwen fronsen. Naast de zinsopbouw, die voor ons soms niet helemaal zal kloppen, word er ook iemand uitgemaakt voor Marcske Vertonge. Blijkbaar een personage uit een Vlaamse serie uit begin jaren ’90.

Mijn recensie sluit ik af met een tip om verhalen die bedoelt zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie ook herkenbaar te houden voor die leeftijd. En hoewel een boek van een Belgische auteur natuurlijk niet helemaal ‘vernederlandst’ moet worden is het wel prettig wanneer er niet met geheel onbekende namen gewerkt word. Veel Vlaamse woorden zijn ook voor ons herkenbaar maar een personage uit een Vlaamse serie in de jaren ’90 gaat mij net de pet te boven.

Conclusie

‘Weerwolven van Waraine’ is een idee met volle potentie maar pakte net niet lekker uit. Voor mij is het een beetje een allegaartje waarin teveel gebeurt en daardoor viel het voor mij tussen wal en schip. Het kon me helaas niet vastgrijpen zoals ik had gehoopt, want het spel waarop dit verhaal gebaseerd is vind ik echt fantastisch.

‘Weerwolven van Waraine’ ook lezen?

Mijn mening is natuurlijk de mijne, misschien denk jij wel heel anders over dit verhaal!

Graag je eigen mening vormen? Je kunt het boek vrijdag winnen samen met het spel!

Maar natuurlijk kun je het ook hieronder bestellen!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment

  1. Bedankt voor je (h)eerlijke recensie! <3
    PS: FC De Kampioenen wordt na dertig jaar nog steeds elke dag uitgezonden op de Vlaamse televisie en heeft miljoenen fans, ook in Nederland 😉 Dat wou ik wel eventjes kwijt hahaha :-p