Recensie | Carve the Mark, Veronica Roth

In een sterrenstelsel verbonden door de Stroom, heeft iedereen een gave.
Cyra's gave geeft haar pijn, maar ze kan ook anderen onnoemelijk veel pijn doen. Haar broer Ryzek heerst als een tiran over hun planeet, Shotet. Ryzek misbruikt Cyra’s gave om zijn vijanden te martelen. Maar Cyra is veel meer dan een wapen in handen van haar broer: ze is snel, veerkrachtig en slimmer dan hij denkt.
Wanneer Akos uit het naburige rijk Thuve als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Samengebracht door het lot moeten ze een allesbepalende keuze maken.

two-half-stars
Carve the Mark geschreven door: Veronica Roth
Bladzijden: 414
Uitgeverij: Van Goor | January 17th 2017
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads

Ik mocht dit boek ontvangen als recensie exemplaar van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie, hartelijk bedankt hiervoor!

Carve the Mark | De cover

Heel erg mooi! Vooral na het lezen van het boek wanneer je begrijpt wat ze eigenlijk bedoelen met de titel en de afbeelding!

Carve the Mark | De binnenkant

Carve the MarkNog even een fotootje want hij is ook zo mooi aan de binnenkant met zijn gouden flap!

Toen ik voor het eerst hoorde over Carve de Mark was ik erg enthousiast! Ik heb genoten van de Divergent reeks en was heel erg benieuwd of ze weer zo’n geweldige dystopische reeks ging schrijven!

De laatste tijd lees ik wat meer fantasy/dystopische boeken en ik moet dan ook zeggen dat sommige dingen dan op elkaar gaan lijken. (Ergens deden Akos en Cyra me een beetje denken aan Warner en Juliette uit de Vrees me reeks) De wereldopbouw moet dan het verschil maken!

Wereldopbouw is zo belangrijk om voor ons de weg door de auteur gecreëerde wereld te kunnen volgen! Zonder een duidelijke wereldopbouw tast je al gauw in het duister en wanneer je in het duister tast word een boek al gauw minder vastgrijpend.

In de meeste fantasy boeken raak ik zo gegrepen dat ik het boek niet neer kan leggen, bij Carve the Mark was dit helaas niet zo.

Unieke namen in een fantasy boek zijn mij niet vreemd, toch heb ik nooit eerder in een boek de verklarende woordenlijst hoeven inkijken om te begrijpen waar ze het in vredesnaam over hadden.

Om een voorbeeldje te geven;

Iezit, dit is een fantasynaam voor een lengtemaat. Maar dan niet bijvoorbeeld 1 iezit is 1 centimer. Nee, 1 iezit is ongeveer de breedte van een gemiddelde pink.

Weet ik dus nog niks want hoe dik is de gemiddelde pink?

Helaas kreeg ik tot ¾ van dit boek geen band met de personages zoals ik vrijwel meteen wel had met Tris en Four, die boeken heb ik echt verslonden als ook de films.

Met Akos en Cyra kon ik me echt niet verbonden voelen. De opzet van het verhaal begrijp ik maar ik denk dat we teveel plat worden gegooid met vreemde benoemingen en te weinig wereldopbouw waardoor alles een beetje vaag blijft.

Het fantasy level was denk ik te ver doorgedreven om door gegrepen te kunnen worden.

De grote discussie over een racistisch boek? I don’t get it! Ik kan echt eerlijk antwoorden dat ik geen idee heb waar het probleem ligt.

2,5 ster voor dit boek wat in Wonderland dus niet helemaal negatief is!

Als ik zeg it’s lost it’s muchness bedoel ik meer dat het zoveel potentie had maar dat er niet uit kwam! Er werd zo ontzettend veel uitgeweid met vreemde benamingen dat het allemaal een beetje uit zijn verband getrokken voelde. Gezien het een serie is en door het einde van dit boek zeg ik 2,5 in plaats van 2 want het is wel steeds curiouser & curiouser!

Ik ben benieuwd waar boek twee toe zal leiden!

Jammer, jammer en altijd moeilijk om een boek te omschrijven wat niet voldeed aan al je verwachtingen!

Bewaren

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments