|Column| Het belang van lezen

Elke lezer zal het met me eens zijn, lezen is belangrijk!Niet alleen is lezen belangrijk zodat je kunt ontspannen maar ook om te kunnen leren is lezen heel erg belangrijk.

Voor de ontwikkeling van een kind is lezen erg belangrijk, lezen prikkelt je fantasie en laat je emoties voelen.

Al enkele jaren help ik kinderen van groep 4 t/m groep 7 met lezen en de laatste tijd merk ik dat het steeds slechter gesteld is met het leesniveau van de jeugdige lezertjes.

Ze duiken liever in een computerspel of met een zak chips en de afstandsbediening op de bank. Nou kun je denken, prima toch? Ieder zijn ding! Maar als je merkt dat een kind alleen maar fouten maakt bij een toets omdat hij de tekst niet goed leest ga je daar wel anders over nadenken.12825403_846265508832861_1652269506_n

De liefde voor lezen kun je leren aan je kind door al van jongs af aan je kind voor te lezen, zo help je ze niet alleen hun woordenschat vergroten maar ook hoe je je kunt verplaatsen in andere personen of andere werelden.

Bedenk maar eens hoe een kind vol spanning luistert naar papa of mama die met verschillende stemmetjes een verhaal voorleest. Ik durf te wedden dat ze aan je lippen gekluisterd zitten.

Maar nu nog een tip want niet alleen de jongste onder ons houden van voorlezen. Nee de kinderen uit groep 7 (gemiddeld 10/11 jaar) genieten er ook van als ze na het oefenen met Ralfi nog even een stukje verhaal cadeau krijgen van mij!

Het is het plezier dat je er zelf in hebt wat je overbrengt op ze. Zo had ik in groep 4 een kind wat lezen afschuwelijk vond. Elke keer al mopperend mee uit de klas want “Lezen is hartstikke stom!!!!” maar na een tijdje samen lezen waarop ik telkens zei dat er op het tempo en de intonatie gelet moest worden bij voorlezen kreeg ik met een heel boos hoofd toegeworpen “Alsof het zo makkelijk is, doe jij het maar eens!”. Nu hadden we een ontzettend grappig boekje vol met snotterige onderwerpen dus de toon qua voorlezen en stemmetjes was al gauw gezet. Al gauw was het lachen, gieren en brullen! Sindsdien was dit kind de eerste die de andere tot stilte maande en verzocht om serieus te lezen!

Voor veel kinderen is lezen best een lastige opgave maar met een flinke lading geduld en heel veel herhaling kan ieder kind een lezer worden! En wat is het belangrijk voor een kind om heerlijk voorgelezen te worden of om zelf heerlijk te kunnen lezen.

“A childhood without books – that would be no childhood. That would be like being shut out from the enchanted place where you can go and find the rarest kind of joy.”
― Astrid Lindgren

Een paar tips uit mijn eigen ervaringen doos:12736250_846265525499526_1452761995_n

Lees elke dag even samen een stukje (of lees ze voor) al zijn het maar 10 minuutjes.

Ik lees bijvoorbeeld in de avond altijd lekker op de bank een boekje en mijn kind hangt dan in de andere hoek van de bank met een boekje, ieder ons eigen boekje waar we in verdwalen maar toch gezellig samen!

Laat ze zelf een leuk boek uitzoeken en mocht het na een paar bladzijden toch niet leuk zijn forceer het lezen dan niet maar kies een ander boek.

Neem je kind mee naar de bibliotheek, neem een abonnement op een leuk magazine of doe samen een leuke boekenwinkel speurtocht!

Als je kind moeite heeft met de tekst of met een bepaald woord lees dan eerst zelf de tekst voor, of schrijf het woord fonetisch op terwijl je het uitspreekt.

Op de site http://www.ralfilezen.nl/ staan heel veel teksten waar je goed mee kunt oefenen.

En zo creëren we misschien met zijn allen een wereld vol boekenwurmen!

f33f7eec6a6be802fd15634532e2a710

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments

 1. Wat super dat je dit zo deelt. Was er vroeger maar iemand die mij toen enthousiast wist te maken en houden voor het lezen. Ik liep op de basisschool ver achter op de rest, op de middelbare school was het een zware verplichting en gooide ik mijn kont tegen de krip. Nu als volwassene lees ik graag, maar merk ik wel dat ik vrij traag ben en daar baal ik nu van.
  Bianca Schrijft onlangs geplaatst…Winactie!!My Profile

  1. Dank je wel voor je compliment! Ik merk helaas zelf ook vaak dat er meer word gezegd dat ze nu eenmaal moeten lezen in plaats van dat ze de kinderen enthousiast maken! En het is zo’n genot als een kind leest omdat jij hen dat plezier hebt meegegeven!
   Gelukkig heb jij het leesgenot zelf nog ontdekt en al is het traag, elke letter is er één!

 2. Leuk! Ik was ‘vroegah’ vanuit de basisschool geabonneerd op ‘De leesleeuw’: daarbij kreeg je iedere maand een boekje (voor thuis). Begon in groep 3, met supersimpele zinnen (moeilijk woorden waren uitgebeeld als plaatje) en het eindigde met een wat moeilijker boekje, met hele zinnen. Ik vind het nog steeds erg leuk om die boekjes door te bladeren 🙂 De boekjes waren niet dik, dus gaf al snel een gevoel van ‘weer een overwinning’. Denk dat het zeker meegeholpen heeft mijn leesvreugde te verhogen. (Na een korte Google-actie zie ik nu helaas dat De Leesleeuw vanwege een tekort aan abonnees 2 jaar geleden is gestopt. Zonde 🙁 )
  Story addict onlangs geplaatst…[recensie] Neem een geit (Leven voor gevorderden) – Claudia de BreijMy Profile

  1. Hihi wel heerlijk hoe je zegt vroegah!!! Zo zit ik ook altijd ☺ tegenwoordig is er veel veranderd haha! Waar vroegah Aap, noot en Mies aan de muur hingen hangt nu een plaat met bijvoorbeeld D d van dikke derrière…. afgebeeld met n vinger die naar een dikke bil wijst…. Ohw how things change!

 3. Wat leuk dat je dit doet. Bij ons op school waren er vroeger ook ‘leesmoeders’ die de juf kwamen helpen tijdens het leesuurtje. Zelf koos ik als onderwerp voor mijn eindwerk voor ‘Leesbevordering door voorlezen’. Ik ben dus zeker voorstander én groot fan van voorlezen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Witheet – Jennifer L. ArmentroutMy Profile

  1. Helaas gebeurt dat steeds minder! En dat merk je ook aan het niveau bij spelling…. treurig! Als echte boekenwurm hoop ik maar dat mijn leeskindjes net zulke boekenverslinders worden als mijn eigen dochtertje!