De aard van jouw beestje – Marc Stijfs & Jos Crijns

Wat heb je als professional of organisatie nodig om succes te kunnen hebben? In de eerste plaats zelfinzicht. Als je de ware aard van je beestje kent, wordt het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om je gedrag af te stemmen op een werk- of andere situatie die daar echt om vraagt. Maar je moet dan ook de ander begrijpen, weten hoe de beestjes om je heen in elkaar zitten. Want waarom kun je met de ene persoon lezen en schrijven en gaan van een ander je nekharen recht overeind staan? Als je vervolgens anders denkt en vooral anders doet, ben je definitief op weg. Wij weten het zeker: dit boek maakt een completer en succesvoller mens van je.

ISBN10: 9082436701
Uitgever: Avance Beheer B.V.
Verschenen: 2015
Bladzijden: 150 pp.
Genre: Management boeken

Ik ontving van één van de auteurs het verzoek of ik interesse had in het recenseren van hun management boek over de aard van de mens, waarom doen we wat we doen? Omdat anderen het doen, omdat het moet of het belangrijkste omdat je het zelf wil?

Hoewel een management boek niet echt in mijn straatje valt ben ik wel heel benieuwd naar de drijfveer van de mens en dus besloot ik om in te gaan op zijn aanbod.

In het hele begin van het boek zie je dat we (de mens) om positief in beweging te blijven ons moeten houden aan vijf principes;

  • Inzicht in jezelf
  • Begrijp de ander
  • Anders denken
  • Pauzeren
  • Anders doen

In het eerste hoofdstuk, Wat wil het beestje nu echt, lezen we over motivatietheorieën hier vind ik een mooie quote van Clare Graves een docent psychologie uit New York.

‘Damn it all, a person has a right to be who he is.’ 

Begrijp de ander, ook dit hoofdstuk vond ik erg mooi om te lezen omdat het precies hier is waar het vaak mis gaat in omgang met anderen. We houden als mens zo vast aan wat wij denken dat juist is terwijl dat wat iemand anders denkt niet verkeerd hoeft te zijn maar gewoon een andere mening is.

Dit boek laat je ook zien dat wij door het herkennen van positieve en negatieve triggers de manier waarop we denken en doen kunnen aanpassen, vooral het ‘kalkoendenken’ zette mij eventjes op mijn plaats. Door het herkennen van de genoemde triggers kun je ook oude gewoontes leren loslaten of leren hoe je anders kunt reageren in bepaalde situaties.

Een interessant boek maar nu denk je voor wie is dit boek geschikt, daar hebben de auteurs het volgende op geschreven;

Dit boek is voor de professional die nog beter wil worden, voor de resultaatgerichte manager of directeur die stappen vooruit wil zetten met zijn afdeling of organisatie. Denkers zullen hun inhoudelijke kennis verder kunnen verrijken en nieuwe inzichten op kunnen doen, doeners krijgen praktische tips en voorbeelden om de theorie direct in praktijk te kunnen brengen en de gevoelsmens leert zijn sociale omgeving en de daarbij behorende emoties beter te begrijpen. Of je nu een teamplayer bent of liever je eigen koers vaart, het lezen van dit boek stelt je in staat om echt vooruit te komen.


 

Er is ook een radio interview geweest met de auteurs, door op de foto te drukken kun je dit terug luisteren.

12342477_1166661740028546_283846711430692911_n
Bron: Facebook Avance Werving & Selectie

 

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.