Recensie | De Jongen en de Dood – Victor Meijer

Schitterend literair prentenboek van de tekenaar van Hendrik Groen

Een jongen bezoekt zijn zieke grootvader en brengt een doos taartjes voor hem mee. Gezeten op de rand van het ziekbed is de jongen er onverwachts getuige van dat zijn grootvader de laatste adem uitblaast. Had hij niet van dat frambozentaartje moeten eten? In de hoofd van het kind buitelen oorzaak en gevolg, woede en angst over elkaar heen en vormen daar een nieuwe werkelijkheid, waarin hij zijn grootvader moet zien te verdedigen tegen mythische wezens en duistere demonen die de oude man de onderwereld in willen slepen. Kan hij hem nog redden?

Met zijn trefzekere, gedetailleerde pen legt Victor Meijer de fantastische, heroïsche reis vast van een kleine jongen met een grootse fantasie.

four-stars
De Jongen en de Dood geschreven door: Victor Meijer
Bladzijden: 64
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij | februari 2017
Genre: Prentenboek
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads

Ik mocht dit boek ontvangen als recensie exemplaar van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie, hartelijk bedankt hiervoor!

Over de auteur

Auteurfoto van

Victor Meijer (1975) is schrijver en kunstenaar. Hij schreef toneelstukken, publiceerde gedichten in Bunker Hill en illustreerde kinderboeken. Zijn debuutroman Miskend talent verscheen in 2008 bij De Harmonie en stond op de longlist van de Academica Debutantenprijs. Bij Meulenhoff verscheen in 2013 de lovend ontvangen roman Snoepreis. Als kunstenaar krijgt Meijer steeds meer bekendheid dankzij zijn prachtige, gedetailleerde schrijversportretten op boekomslagen, o.a. van Hendrik Groen, Harry Mulisch en Henning Mankell.

Toen ik van Meulenhoff het aanbod kreeg om een prentenboek te recenseren ging ik hier graag op in! Ik wil namelijk wat diverser gaan recenseren en dus kwam dit aanbod als geroepen!

In de mail werd ik al ietwat nieuwsgierig door de vermelding van zijn schrijversportret op de boeken van Hendrik Groen. Over deze boeken zie en hoor ik veel goeds al las ik ze zelf nog niet. De afbeelding op de cover kende ik echter wel en die tekenstijl vond ik zeer aantrekkelijk!de jongen en de dood

De Jongen en de Dood | De cover

Toen ik het prentenboek ontving was ik allereerst enthousiast over de vormgeving, het is een platliggend boek en dat komt de mooie prenten ten goede! De bladzijde zijn dan ook bijna geheel gevuld en dat ziet er ontzettend mooi uit!

Hoewel alle illustraties in zwart wit zijn getekend spat er toch een mooie fel oranje kleur uit dit boek in de vorm van een voorblad.

De Jongen en de Dood | De binnenkant

In de Jongen en de Dood word door middel van 63 pentekeningen het verhaal verteld van een jongetje dat zijn opa Henri verliest.

Na een klein voorwoord waarin de basis van het verhaal word gelegd komen de prenten zonder bijgevoegde tekst. de jongen en de dood
Even wennen maar wel ontzettend mooi want zo kun je aan de hand van je eigen fantasie en alle uiterst gedetailleerde, soms ietwat griezelige, tekeningen je eigen verhaal maken.

Ieder persoon zal dus een andere interpretatie hebben van dit verhaal en dat maakt een prentenboek zo uniek.

Wat de één in een prent ziet en wat voor gevoel hij daarbij krijgt kan compleet verschillend zijn bij een ander.

Victor maakt echt prachtige pentekeningen en ik vind dit mooie prentenboek dan ook een mooie toevoeging aan mijn privé bibliotheek!

 

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.