Dear Diary | Blogkosten? Alle kaarten open op tafel!

Bij Joany kwam ik een poos geleden een blog tegen over de kosten van een blog en toen dacht ik al laat ik ook eens op een rijtje zetten wat bloggen mij zoal kost! Maar nu verscheen er bij Joost een blog over donaties en daar had ik ook zo mijn gedachten over. Ik liet het allemaal even bezinken in mijn hoofd en nu gooi ik alle kaarten open op tafel!

De kosten voor een blog!

Toen ik bijna 6 jaar geleden tegen mijn partner zei dat ik een blogje ging beginnen gewoon om wat te doen te hebben als hij ligt te zappen, had hij nooit verwacht dat ik het zo lang vol zou houden, of dat het zo veel geld zou kosten 😉

Voor mijn blog zelf qua blog thema’s, plugins en domein/host ben ik jaarlijks ongeveer € 109,23 kwijt.

Dan heb ik ook nog een x aantal bewerkingsprogramma’s waarbij ik de ene per jaar rond de € 70,- betaal en de ander betaal ik iets van € 12,- per maand.

Maar daar houdt het niet op, ik koop natuurlijk ontzettend veel meer boeken dan dat ik dat voor mijn blog deed. Nu heb ik de ‘A Shocking Self Reflection’ post helaas i.v.m. ruimtegebrek verwijderd. Ik kan je wel zeggen dat ik sinds ik blog, december 2014 tot heden rond de € 5000,- aan boeken heb uitgegeven.

Ik krijg natuurlijk van tijd tot tijd ook boeken van uitgeverijen maar ik ben in 5,5 jaar tijd van 280 boekjes in mijn ene kastje naar 904 boeken gegaan in 5 propvolle kasten gegaan!

In mijn Dear Diary post hieronder valt te lezen dat ik ook door het bloggen en FOMO veel uitgaf aan boekenboxen en kaarsen etc.

Dear Diary ♥1

Inkomsten blog?

De reden dat ik deze post ben gaan typen is niet om te kijken hoeveel ik uitgeef! Ik weet immers dat mijn hobby me veel geld kost, maar het brengt me ook ontzettend veel liefde! Van lezers, van boekjes die ik krijg, uitnodigingen die ik krijg… etc.

Maar nu las ik dus een post over inkomsten voor een blog of nou ja ‘steun voor de boekblogger’ en tja… dat schoot me een beetje verkeerd? Ik wil me daar als één van de vele boekbloggers in het Nederlandstalige boekenlandje zeg maar van distantiëren.

Ik heb natuurlijk een Bol.com plugin op mijn blog. En heel soms klikt iemand daarop en dan krijg ik een mini beetje over het aankoopbedrag van Bol.

Natuurlijk zou ik super blij zijn als jullie allemaal eerst even mijn linkje aanklikken voor jullie wat kopen, jullie merken er immers niks van, maar aan de andere kant voelt het soms ook een beetje gek.

Ik heb sinds januari 2016 de partner plugin van Bol.

En nu gooi ik heel eerlijk open op tafel wat ik daar de afgelopen jaren aan verdient heb.

februari 2020 2020-03-02 10,72
mei 2019 2019-06-03 10,42
april 2018 2018-05-01 10,59
november 2017 2017-12-01 18,01
oktober 2017 2017-11-03 27,59
augustus 2017 2017-09-01 12,30
juli 2017 2017-08-01 12,06
december 2016 2017-01-04 11,25
augustus 2016 2016-09-01 21,91
januari 2016 2016-02-01 20,82

 

Zoals je ziet dekt dat absoluut nog niet de kosten voor mijn host en domein. Maar of ik jullie nu wil stimuleren om meer via de bol linkjes te kopen? Nee!

Het is namelijk mijn hobby en dat ik daar al iets voor krijg in de vorm van een gratis boek of soms een paar euro van bolletje vind ik al hartstikke tof! Ik heb nooit gedacht dat mijn blog winstgevend moest zijn of dat ik de kosten ‘er uit’ zou moeten halen.

Donaties

Laat ik voorop stellen dat ik begrijp dat donaties altijd vrijwillig gaan. Joost dwingt je natuurlijk nergens om geld aan hem over te maken. Hij geeft alleen aan dat die optie er is, hij zich er, denk ik, meer door gewaardeerd voelt en ook wel vind dat boekbloggers het verdienen om betaald te krijgen voor hun ‘diensten’.

Voor mijn hobby schrijf ik recensies, althans.. zo noem ik ze! Want, zo zegt mijn uk: ‘volgens mijn opleiding steken ‘echte recensies’ heel anders in elkaar dan wat jij doet!’

En daar heeft ze gelijk in 😉 want ik doe het als hobby! En dus maken al mijn uitroeptekens en -w -f -dt -t foutjes lekker helemaal niks uit! En hoe ik recensies indeel ook niet!

Al zet ik er AAP NOOT MIES neer en noem ik dat mijn recensie, kan allemaal!

Stel dat ik 20 uur per week zal werken en een bedrag van 10 euro per uur zou verdienen, mis ik dus 200 euro per week. Ik herhaal: voor mij is dit niet erg en ik doe het juist met veel plezier, maar als je het objectief bekijkt is bloggen erg tijdrovend en betaal je er ook nog voor. – Nerdygeekyfanboy

Een blog, althans wanneer je er moeite in steekt, is veel werk.

Je wilt natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk content online plaatsen en bent daar dus ook flink wat tijd mee zoet. Wanneer je steeds bekender word en ook uitgeverijen je blog ontdekken wil het wel zo zijn dat je recensie exemplaren aangeboden krijgt. Onwijs geweldig natuurlijk!

En ja, ook daar ben je weer tijd aan kwijt… Lezen, foto’s maken, blogpost schrijven, een toffe insta post creëren, het is allemaal tijdrovend maar wel 100% je eigen keuze!

Inderdaad, een blog is soms een parttime baan!

Maar hoe begon jij deze parttime baan? Heb je gesolliciteerd?

Checkt iemand je referenties en je cv? Controleren mensen je blog op juistheid? Moet je dingen aanpassen?

Of post je nog steeds wanneer jij dat wilt, en wat jij wilt?

Ik denk dat een blog, ongeacht hoeveel uur je er in steekt, een hobby is tenzij je er echt voor bent aangesteld.

En hobby’s kosten geld! Hobby’s leveren vaak geen geld op!

Dat ik van uitgeverijen boeken krijg in ruil voor mijn mening vind ik al onwijs, want wie ben ik en wat is mijn hobby nou waard voor een ander?

Letterlijk iedereen kan een blog beginnen!

Als ik drie uur lang bezig ben met het schrijven van een recensie over een boek dat ik zelf kocht en daar foto’s van maak doe ik dat omdat ik het leuk vind.

Boekbloggers verdienen momenteel nauwelijks aan hun blog. – Nerdygeekyfanboy

Ik ben nooit een blog begonnen om die winstgevend te laten zijn. Ik doe het puur uit mijn liefde voor boeken en als hobby!Waar andere mensen een diamond painting maken of schilderen op nummer, rummikuppen of voor mijn part punniken houdt ik een blog bij ter ontspanning. Dus ik zie niet helemaal in waarom ik zou moeten verdienen aan een blog.

Maar goed, wat heb je als blogger daadwerkelijk nodig? Je doet het natuurlijk met veel plezier, maar het brengt dus wel kosten met zich mee. Die haal ik er eigenlijk nooit uit, zeker als ik een groot project heb waar ik geld in moet stoppen. Een website online zetten voor een jaar is minimaal 40 euro (en dat is ontzettend laag, het is al gauw 60 of hoger), een banner laten maken is minimaal 50 euro en een mooie camera voor foto’s of video’s is helemaal prijzig. Zo wil ik zelf maar al te graag een podcast maken met goede apparatuur, maar dat bedrag betalen is toch wat te veel (rond de 75 per jaar als je geluk hebt). Je verdient het geld wat je daaraan uitgeeft haast nooit terug, wat echt zonde is. Ik zou dolgraag hele toffe content willen maken voor mijn bloglezers en komen met nieuwe ideeën, maar tenzij je een goedbetaalde fulltime baan hebt is het een risicovolle investering die je met een kleine kans kan terugverdienen. Nu kan je natuurlijk via WordPress of Blogger op een gratis account en zo min mogelijk betalen, maar hierdoor kan je als blog niet enorm groeien. – Nerdygeekyfanboy

Je hebt zeker geen online blog nodig met eigen domein want gratis kan het ook prima. Groeien met een gratis blog zou naar mijn mening ook prima kunnen wanneer je zelf gewoon zorgt voor retegoede content! Een banner maken kun je helemaal zelf doen of je kiest er gewoon voor om lekker alleen je blognaam als titel kop neer te zetten! En die “camera voor mooie foto’s is helemaal prijzig“…. ik maak alle foto’s met mijn mobiel…

Hierbij is de keus voor mij helemaal of je wilt hardlopen op Nike schoenen of van de Wibra. Je kiest zelf of  je hobby je veel geld gaat kosten!

 Bloglezers krijgen alle content gratis en voor niets en lezen blogs met veel plezier, maar ze hoeven er zelf niks voor te doen. Hoewel ik ontzettend blij ben met reacties van bloglezers die genieten van mijn blogs, krijg je als blogger geen materiële waardering in de vorm van een kleine vergoeding, en dat terwijl boekinfluencers (hierbij betrek ik dus ook Bookstagrammers en Booktubers) juist zo veel betekenen voor YA-lezers, want door deze mensen kunnen lezers nieuwe boeken/series/films ontdekken en meer weten over het boekenwereldje! – Nerdygeekyfanboy

Bovenal zie ik een reactie onder een post als de grootste waardering. Iemand las mijn post en nam de moeite om te reageren!

Ik denk dat we juist blij mogen zijn dat er überhaupt mensen de tijd nemen om naar onze hobby te komen kijken en we daar soms nog een vergoeding voor krijgen wanneer die mensen besluiten een bestelling te doen via onze partner-link en dat we door die mensen gratis boeken van uitgeverijen krijgen!

Want een boek kost de uitgever dan misschien € 3,- volgens de post van Joost. Als niemand mijn hobby boeiend vind en me niet gaat volgen of bezoeken dan moet ik dat boek gewoon voor € 18,- gemiddeld zelf gaan kopen in de boekhandel.

En ja, ik besteed er dan een parttime baan aan, naast mijn gewone baan en mijn gezin, zonder de garantie dat er ook maar iemand naar komt kijken… gewoon… omdat ik het leuk vind en het mij ontspanning biedt.

En uitgenodigd worden om interviews te doen?

Hallo! Wie zonder baan bij een uitgeverij zelf of journalistieke achtergrond krijgt die kans nu?

Zat ik dan, Kwante…. gewoon een letterverslaafde van gemiddelde leeftijd, aan tafel bij Jennifer Armentrout en Sophie Jackson. Mocht ik ze mijn fan girl flut vragen stellen en hun kostbare tijd in beslag nemen alleen maar omdat een uitgeverij mijn hobby best goed gelukt vind!

Ik denk dat ik om het verhaaltje maar even af te sluiten bedoel te zeggen dat ik niet vind dat je een verdienste zou moeten krijgen als boekenblogger of ‘influencer’.

Ga jij graag op vakantie en maak je daar de mooiste foto’s is dat helemaal geweldig. Wil een bedrijf je betalen voor het op reis gaan en die foto’s te maken en hun er zoveel mogelijk in te vermelden. Super tof!

Plaats jij een Ko-fi op je blog en storten mensen euro’s op je rekening, good for you!

Maar dat je geld zou moeten krijgen uit waardering vind ik iets heel anders. Je kiest immers helemaal zelf voor deze hobby!

Wat ik wil bereiken met deze blogpost?

Tja, helemaal niks eigenlijk!

Laat ik ook benoemen dat het zeker geen aanval is naar bloggers die wel graag donaties willen ontvangen of betaald willen worden.

Ik moest voor mijzelf even dit ei kwijt. Duidelijk kenbaar hebben dat ik als blogger die al 5, bijna 6 jaar lang flink investeert in haar hobby niet vind dat ik geld verdien uit waardering of dat ik inkomsten misloop door alle tijd die ik investeer in mijn blog.

Want of je mijn blog nu waardeert of het een big pile of crap vindt maakt mij niet uit, het is mijn hobby, mijn dingetje… gewoon mijn ontspanning!

Wou ik even kwijt denk ik…

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 comments

 1. Aan de ene kant snap ik jou instelling heel goed. Ik ben namelijk zelf ook geen bloggen als hobby. Aan de andere kant snap ik de instelling van joost ook. In alle andere branches als eten lifestijl etc kun je van bloggen leven als je het goed doet. Met alleen een boekenblog lukt dat niet en dat is jammer. Want hoe fijn zou het zijn als je van je hobby ook je werk kan maken. Ik kan lichamelijk niet werken. Maar met mijn blog kan ik mijn eigen tijd indelen en meer doen op een goede dag. Hoe fijn zou het dan zijn als ik daar wat centjes mee zou kunnen verdienen.

  Ik had niet zo zeer het idee dat Joost erkenning wilde voor zijn blog. Maar meer wilde aankaarten dat je met andere blogs wel je geld kan verdienen dus waarom als boek blogger niet
  Melanie Hoogvliet onlangs geplaatst…Recensie Branna’s offer van Gaby RaaijmakersMy Profile

 2. Ik ben het 100% met je eens…sterker nog…als jij (of welke blogger die ik volg dan ook) om donaties zou gaan vragen dan zou dat een reden zijn om je ontvlogen want ik zou het belachelijk vinden.

 3. Ik snap beide punten wel. Als ik bijvoorbeeld ga kijken naar andere soorten blogs, dan valt daar bakken met geld mee te verdienen (lifestyle, beauty) en wat dat betreft lopen boekenblogs erg achteraan. Aan de andere kant is het inderdaad je eigen gekozen hobby en hobby’s kosten nu eenmaal geld. Ik denk echter wel dat je als bloggers best een fooienpot neer mag zetten. Dat doen veel fanartist ook en dat vind ik ook een goede oplossing: je verplicht niemand tot kopen, maar als mensen genieten van je content, kunnen ze je steunen als ze dat zouden willen.

 4. Iedereen mag natuurlijk zelf kijken naar de mogelijkheden, maar ik sluit me bij jou aan. Ik blog omdat ik het leuk vind, omdat ik enthousiast aan andere wil vertellen over de boeken die ik lees en de boxen die ik bestel. Ik vraag geen arcs aan die ik niet anders zelf gekocht had en als mensen me vragen een boek te recenseren accepteer ik dat ook alleen als het me echt aanspreekt. Hetzelfde met boxen en events. Ik koop en bezoek deze niet zodat ik erover kan schrijven. Ik koop en bezoek deze omdat ik er zelf blij van word. Zowel het lezen van de boeken als het kopen van de boxen als het bezoeken van de events zou ik OOK gedaan hebben zonder mijn blog. En als auteurs en uitgevers dat waarderen, ga ik daarvan blozen en word ik er alleen maar heel gelukkig van, maar meer zou ik er niet voor willen.

  Maar nogmaals, iedereen heeft het recht om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik ken genoeg mensen met Patreons en aanverwanten en als mensen bereid zijn te betalen voor je hobby en jij dat graag accepteert, even goede vrienden. Het past alleen niet bij mij als persoon. (Daarnaast, als ik nu 2 weken geen zin heb, dan schrijf ik 2 weken geen blogjes en post ik niks op IG, als mensen zouden doneren, zou ik dat niet meer kunnen doen. Van je hobby je werk maken, betekent ook dat je een bepaalde vrijheid om alleen te posten als je er zin in hebt opgeeft. Dat past OOK niet bij mij)

 5. Nooooooit geweten dat er zoveel achter zat. En UK maar denken dat je het voor al die gratis boeken deed (grapje natuurlijk). Ik lees je blog met veel plezier ik zou zeggen ga zo door!! En voortaan klik ik gewoon op alle linkjes in je blogs

 6. Ik snap jouw punt ook helemaal! 🙂 Ik wilde dit gewoon opzetten als experiment, kijken of een donatiesysteem bij boekbloggers eventueel mogelijk zou zijn. Ik doe het ook vooral voor m’n plezier en als ik eenmaal fulltime werk (wat al snel gaat gebeuren) zijn de kosten ook wat meer behapbaar, maar het zou wel mooi zijn als boekbloggers net zoals andere soorten blogs in ieder geval niet enorm veel moeten betalen (en dat is ook een punt, je kan uiteraard zelf beslissen hoeveel geld je erin steekt, en als normale lezer zou je ook boeken betalen). Ik ben ook superblij met recensie-exemplaren, maar ik denk dat we boekbloggers niet moeten onderschatten, aangezien er dankzij ons (waarschijnlijk) meer verkoop is qua boeken. We zien daar zelf niks van (afgezien van reacties van lezers die het boek door een recensie kochten), dus ik was benieuwd of een donatiesysteem enige ”waardering” zou genereren van lezers die heel dankbaar zijn voor alle blogs van een blogger 🙂 Tot nu toe gaat het redelijk, maar ik vermoed dat dit systeem het niet gaat worden voor boekbloggers. Maar goed, uitproberen kan natuurlijk altijd, dan weten we dat ook voor de toekomst 🙂 En wat ik vooral zo leuk vind aan het experiment: veel bloggers spreken erover, plaatsen reacties op mijn blog of plaatsen zoals jij zelf een blog erover! Zo zie je maar dat de community nog erg levendig is en graag in gesprek gaat over aspecten van de boek(blog)wereld, dat is al een hele mooie prestatie 🙂
  Joost (NerdyGeekyFanboy) onlangs geplaatst…Boekblogexperiment: Steun jij NerdyGeekyFanboy?My Profile

 7. Ik vond dit een leuke blog om te lezen! Ik kan mij het meest in jouw mening/formulering vinden vs die van Joost, al heb ik zijn blogpost niet gelezen nog. Zal ik zo even doen.
  Vind jouw recensies juist altijd leuk ingedeeld en lees ze vaak als ik een boek uit heb en ik weet dat jij er ook een recensie van online heb staan. Ik geef ook meer uit dan dat ik terug verdien, heb nog geen euro gekregen via bol, maar vind dat ook niet belangrijk. Zolang ik financieel niet in de problemen kom vind ik dit erg leuk om te doen als hobby.
  Maartje onlangs geplaatst…Recensie Trust Again – Mona Kasten (Again #2)My Profile

 8. Ik blog ook al heel wat jaartjes, waarvan de laatste 4 jaar op Koukleum.nl. En ja een eigen domein kost geld. En boeken die we zelf kopen kost geld enz. Maar net zoals je zelf al zegt, wij hebben ook de instelling een hobby kost geld. En we doen het voor ons plezier. En tuurlijk andere niches verdienen inderdaad met hun blog, maar dan denk ik…. Dan had je je daar op moeten richten toen je je blog begon, want ik denk dat iedere boekenblogger weet dat er in de boekenwereld als blogger geen geld te verdienen valt. Maar aan de andere kant denk ik… Tel de boeken eens die je nu van de uitgever krijgt in ruil voor die recensie. In ruil voor die uren werk voor het schrijven van een recensie. Want lezen deed ik toch al. Ik ben en blijf een boekenwurm. Ik kan niet zonder boeken. En het scheelt mij een stuk dat ik de boeken nu niet hoef te kopen. Dat is pure winst. Ik snap dat Joost een punt wil maken, maar ik denk dat je dan in het verkeerde genre blogt. Wij organiseren sinds vorig jaar ook nog soms een evenement en zelfs dat kost ons geld en levert ons zelf niks op, maar dat is ook voor de hobby. Ik denk dat het er ook aan ligt hoe je naar de hobby kijkt… 🙂 Dus ik kan me wel in jouw standpunt vinden.
  Veronique onlangs geplaatst…Vero las: Kiki van Dijk – Tarifa + WinactieMy Profile

 9. Ik sluit me aan bij jouw mening, ik doe dit omdat ik het leuk vind. Soms zit er veel tijd in en soms minder gewoon omdat ik daarnaast ook nog het gewone leven heb. Ik vraag me ook af of deze wereld wel groot genoeg is om er echt van te kunnen leven. Zeker in Nederland. We zijn hier afhankelijk van vertalingen en die moeten dan ook maar net weer aansluiten bij het genre dat je leest. De boekenmarkt in Nederland is gewoon ook veel kleiner. Dat is oké maar dat zorgt er denk ik ook voor dat dit niet iets is waar je aan kan verdienen.

 10. Wat een duidelijke blogpost! Ik snap jouw kant volledig, al zie ik ook wel wat in die van Joost. Dit is echt zo’n onderwerp waar ik nog niet echt een duidelijke mening over heb. Wel ben ik van mening dat je bloggen zo duur kan maken als dat je zelf wil, want je kunt ook heel veel zelf doen. Recensie-exemplaren zijn elke keer weer een feestje en ik zie een reactie onder een post ook echt als de grootste waardering, net als genoemd worden op een blog. Zoals Joost het benoemt, voelt het meer als een fooienpotje en dat voelt dan wel weer oke. Gewoon om je waardering uit te spreken naar de blogger. Aan de andere kant, dan wil ik dat gaan doen bij al mijn favoriete bloggers en dan wordt het wel weer een duur grapje.
  Ik spreek mezelf echt meerdere keren tegen in deze reactie, maar tja, ik ben er dus nog niet helemaal over uit haha.
  Marieke onlangs geplaatst…Get a life, Chloe Brown – Talia HibbertMy Profile

  1. Een fooienpotje is ook zeker wel oké maar ik zou mensen er niet op attenderen.

   Zelf de keuze hebben is prettiger dan wanneer een serveerster tegen je zegt: “Kijk, hier is mijn fooienpot en daar kun je uit waardering voor alles dat ik doe iets in gooien!”

   Helemaal eens dat ik bankroet zou raken als ik zou doneren bij alle toffe bloggers en bookstagrammers

 11. Ik ben zo blij dat je dit zegt, want ook ik heb echt zoiets van euhm het is en blijft een eigen hobby. Ik vind het net als jij geweldig fijn om te bloggen en mijn liefde voor boeken te delen met iedereen die dat leuk vind. Maar waarom zou je daarvoor in vredesnaam perse betaald moeten worden?. Ja, bloggen kost veel geld, maar dat kosten andere hobby’s idd ook. Dus zo met je eens en idd een goede camera is leuk hoor, maar niet perse nodig. Ook ik maak de foto’s met mijn telefoon. Een banner maken, gewoon even zelf voor zitten, enzovoorts. Dus dank je voor jouw mening, want Yup dat is exact wat ik ervan vind ( en ik heb niet eens een partnerlink met Bol staan ) knufff Bren Medusa
  Medusa Bren de Wit onlangs geplaatst…Gastreview: Alles in de wind — M.J. ArlidgeMy Profile

 12. Daar kan ik me dus helemaal in terugvinden. Niet dat ik het Joost niet gun hoor. Iedereen mag immers voor zichzelf beslissen wat hij/zij mijn een persoonlijke blog doet en dus ook of er al dan niet een donatie-link op is terug te vinden. Maar persoonlijk vind ik het niet nodig. Zelf word ik het gelukkigste van de reacties die ik van lezers krijg. Hoe ik mede dankzij hen nieuwe auteurs leer kennen of zaken vanuit meerdere perspectieven ga bekijken. Sommige van hen werden zelfs echte vriendinnen en dat heb ik allemaal aan mijn blog te danken. Ik kan niet gaan werken en heb dus geen eigen inkomen maar voor mijn blog wil ik geen vergoeding of donaties krijgen omdat ik er mezelf kennende vanuit ga dat dat teveel druk met zich zou meenemen. Nu blog ik omdat ik het zelf wil en ik moet eigenlijk met niemand rekening houden qua frequentie en onderwerpen. Dat mag ik allemaal zelf kiezen. Ik kies ook hoe veel tijd en geld ik er in wil investeren en zoals jij al aangaf kan je dat (al helemaal wanneer je een handige partner hebt of er zelf handig in bent) bedrag vrij beperkt houden. Btw, stel je voor dat we ook al jouw swap-werkuren mee zouden moeten opnemen in zo’n berekening, dan zou je een serieus grote donatiepot nodig hebben. 😉

  1. Hihi als ik alle uren van de Swap er bij zou steken zou het een flinke pot worden ik word ook het meest gelukkig van de respons van mensen en idd de vriendschappen die door het bloggen zijn ontstaan!