Dear Diary | Lezende niet lezers!

Soms kan ik me zo verbazen over lezende mensen die niet lezen! Mensen die aangeven letterverslinders te zijn en altijd met hun neus in de boeken zitten. Maar echt lezen? Dat doen ze niet!

Misschien zie jij het ook vaker op Facebook voorbij komen! Mensen die klakkeloos op dingen reageren waarbij je dan denkt… hebben ze de vraag wel gelezen?

Vragen van mensen zoals:

Mijn dochter zit in 3 havo en moet boeken lezen van Nederlandse auteurs. Heeft iemand tips?

En los gaan de lezende letterverslinders met hun tips!

lezende

Maar of ze de vraag gelezen hebben?

Als ik naar alle antwoorden kijk niet! De één komt met kinderboeken, de ander ziet dit als een gelegenheid om vooral even zijn/haar eigen boek te promoten.

Nadat ik de synopsis las van dat boek kan ik zeggen dat zelfs deze schrijver niet gelezen heeft!

Weer een ander komt aan met Hex en de volgende noemen dan wel allemaal Nederlandse auteurs maar dit zijn allemaal boeken die op de verplichte leeslijst van vroegâh stonden en dus echt dodelijk saai zijn!

Iemand een boek aanraden is niet plompverloren alles opnoemen wat jij echt geweldig vond!

Iemand een boek aanraden is je verdiepen in die persoon!

En natuurlijk je kent deze mensen niet! Maar uit de vraag kun je het vaak al halen!lezende

Wat veel van deze mensen lijken te missen is het stukje 3 havo! Dit betekent dat ze 14 a 15 jaar is.

Dus nee, een kinderboekenserie gaat de docent qua niveau nooit goed vinden. En de zelf reclame met een verhaal over een weduwe? Tja, daar zal ze zich niet echt mee kunnen identificeren dus wellicht ook niet echt interessant? Hex? Sorry, las je mijn recensie? Dat kind is getekend voor het leven en deze betrokken moeder met haar vraag krijgt waarschijnlijk nooit meer een kleinkind!

Mensen klagen wel eens dat de jeugd steeds meer in hun mobieltje zit en niet meer leest!

Laten we dan eens beginnen met de jeugd geen afgrijselijke of dodelijk saaie boeken aan te raden waardoor het lezen ze tegen gaat staan!

Want wat als deze moeder de tips ter harte neemt die ze las! Ze haalt een stapeltje van deze boeken en kindlief toont ze aan de leerkracht en die keurt ze goed. Het kind leest en vind het niks, maar ze moet het uitlezen want er word een verslag verwacht!

Dan leest ze het dus al zuchtend en piepend, waarschijnlijk onder dwang, uiteindelijk wel uit waarna ze kan zeggen: lezen is stom!!!

Maar dat was niet het geval, de vele tips van de niet lezende mens… tja, die waren stom!

Gelukkig zag ik er ook een handvol mensen tussendoor komen die ik herken uit de ya boeken (blog)scene en die roepen dan inderdaad namen van de Nederlandse YA schrijvers! Nu maar hopen dat die moeder goed kiest!

Begrijpend lezen, het blijft een dingetje….

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Oh! Ja, ik begrijp wat je bedoelt! Haha.
    Zo zag ik laatst een bericht voorbijkomen dat moeder voor dochter boeken vroeg van Engelse auteurs… Mel Wallis de Vries stond er als antwoord onder .. ‍♀️

    En. Inderdaad: begrijpend lezen blijft een dingetje.
    Hopen dat moeder het juiste boek heeft gekozen, en dochter geniet van het lezen