Dear Diary | Moet alles een verdienmodel zijn?

Vandaag de dag blog ik bijna 6 jaar. Nog een week en dan is het 6 jaar waarin je veel voorbij hebt zien komen en waar je met de tijd natuurlijk ook een mening over vormt. Niet altijd voel ik me geroepen om daar wat over te posten, maar soms… tja, dan kriebelt het me teveel! Dan moet ik het kwijt en ben ik te nieuwsgierig naar wat andere denken.

Na een kleine break in Wonderland kwam ik uit bij een nieuw ‘platform’.

Niet iets dat niet al eerder geprobeerd is door andere maar wel weer iets waarvan ik altijd een beetje een frons op mijn voorhoofd krijg. En dat lieve mensen is niet erg in de tienerjaren maar nu moet ik toch wel een beetje gaan oppassen met al dat gefrons!

Voor je het weet lijk ik in mijn gezicht meer op een Sharpei dan op mezelf!

Vandaar dus deze post!

Kan ik mijn ei even kwijt, gooi ik het van me af en kan ik wellicht ‘likeminded peops‘ vinden en hopelijk, echt met heel mijn boekig en bloggerig hartje, uitgevers ervan overtuigen dat het dikke vette onzin is wat er word opgezet!

Maar laat me bij het begin beginnen!

Boekbloggen, iets wat ook in ons klein klein Nederland natuurlijk al heel erg lang bestaat!

En hoe leuk is het dat je op een gegeven moment van uitgeverijen gratis boeken ontvangt die zij naar je opsturen met pakketpost zodat jij, en laten we wel wezen wie ben jij nu helemaal, er een post op je blog overschrijft waar hopelijk zoveel mogelijk mensen door geïnspireerd raken om het betreffende boek in hun winkelmandje te deponeren!

Gratis reclame zou je kunnen zeggen… hoewel de uitgeverij natuurlijk wel een boek en verzendkosten uitgeeft!

En toen waaide al een flinke tijd terug opeens het fenomeen ‘Bookstagram’ over naar ons kikkerlandje, en aanschouw Instagram werd een nieuwe plek waar boekenliefhebbers, bloggers en uitgeverijen ook allemaal hun liefde voor letters kunnen delen.

Nu zijn er natuurlijk verschillen tussen bloggen en bookstagram, verschillen die ik al eerder uit de doeken heb gedaan. Of nou ja, frustraties die ik al eerder van me afschreef 😉

Maar het grootste drama dat over is gekomen met Instagram is wel dat mensen zichzelf opeens als influencers zien en dat mensen denken dat ze big bucks horen te verdienen. Net als in de big USA… Maar let wel, dat is een land waar je dik betaald krijgt voor je rechtszaak omdat iemand niet in de gebruiksaanwijzing van een magnetron had vermeld dat je niet je kat er in moest stoppen.

Het geld verdienen in Nederland met je blog? Dat is een ei dat ik ook al eerder dropte maar toen ging het nog over vrijwillige steun. Je kan namelijk bloggers helpen door via hun partnerlinkjes iets te kopen of door ze letterlijk een bedrag te doneren via Ko-fi.

Dat ei dropte ik dus ook, sommige waren het eens andere weer niet. Allemaal prima!

Maar nu kom ik bij het punt van deze post.

En ik heb dus echt even op mijn lip lopen bijten en me lopen afvragen of ik deze post zou schrijven als 100% mezelf of de getemde versie….

Ik heb het 50/50 gehouden, geloof me ik was vrij boos toen ik bepaalde screenshotjes onder ogen kreeg dus mijn reactie in deze is nog mild.

Er is namelijk een nieuw iemand opgestaan met een ‘marketing idee’. En let wel mensen, in de voorstelronde werd al meteen een bepaalde toon neergezet die je mijns inziens niet moet neerzetten wanneer jij je nieuwe business wilt opzetten.

Als mensen je namelijk vragen stellen over je bedoelingen dan kan het dat mensen net zo denken als dat ik doe, ga die mensen dan niet direct soort van lopen shamen in je stories… #notdone niet als ‘bedrijf’ zijnde!

Kijk dat ik hier mijn innerlijke heks naar buiten laat komen dat kan! Het is mijn dagboekje op mijn blog! Niemand ben ik verantwoording verschuldigd en ik ben ook geen bedrijf dat in kwaad daglicht kan worden gesteld.

Daarbuiten heb ik me meteen heel erg verbaasd over het feit dat deze persoon die zich zogenaamd wilt gaan inzetten voor de bookstagram community vermeld er geen deel van te zijn. Hoe heb je feeling voor iets als je aangeeft dat je er geen deel van uitmaakt?

Deze persoon had bij voormalige activiteiten voor werk contact met Booktubers, en laten we wel wezen dat zijn er inderdaad niet veel meer in NL en dus had deze persoon zogenaamd moeite om met de juiste mensen in contact komen.

Megafrons natuurlijk want als je echt betrokken bent bij de community dan zie je dat wij met velen zijn! Op Instagram, Facebook en Twitter. Google boekblogger en je vind er zat! Open Instagram gebruik wat Nederlandse bookish hashtags en POEF… magisch verschijnen wij daar met honderden!

Maar goed, all is well tot nu toe!

Tot deze persoon aangeeft de huidige (goede) baan op te geven om voor ons een platform op te bouwen!

En waarom? Diegene denkt dat wij ondergewaardeerd zijn en denkt dat er geld te halen valt. Diegene moet immers ook de hypotheek betalen.

Ahhh, wat voelen we ons nu vereerd en verplicht om deze persoon te gaan helpen met de hypotheek! Diegene heeft immers een goed betaalde baan opgezegd, voor ons! Want dit is waar wij allemaal al jaren op zaten te wachten toch? #not

Maar weet je zelfs tot hier dacht ik, pfff oké hebben we weer iemand die denkt dat dit gaat werken!

Tot ik een screenshotje onder ogen kreeg met bedragen waarvan ik toch echt even steil achterover sloeg!

Eventjes grof vertaald, deze persoon heeft alles namelijk in het Engels… zo fijn als je betrokken bent bij ons dutchies en onze waardering, de boekenwereld en community in Nederland! Of zou het om zoveel mogelijk verdienen over de wereld gaan?

U betaalt een vast bedrag aan ‘begunstigde’ en beslist zelf wat u aan de bookstagrammers wilt geven. De vergoeding is afhankelijk van de campagne. Een self- service campagne voor boekrecensies kost 450 euro, andere self-service campagnes kosten van 750 euro tot 1150 euro, afhankelijk van de beloningen die je belooft aan de bookstagrammers. De vergoeding moet vooraf worden betaald. De beloningen worden door ‘begunstigde’ overgedragen aan de mensen met wie u wilt samenwerken. Hiervoor rekenen wij 20% administratiekosten. Deze tweede factuur ontvang je aan het einde van je campagne als duidelijk is met hoeveel bookstagrammers je hebt gewerkt. Als uw beloning een product of dienst is, bent u verantwoordelijk voor verzending en levering, in dit geval ontvangt u geen tweede factuur.

Let dus goed op: een boekrecensie kost dus 450 euro, daarnaast besluit de uitgever wat hij een bookstagrammer wilt geven. Als dit een geld bedrag is krijgt de uitgever hiervoor ook nog een bedrag in rekening gebracht van 20%.

Is de beloning een boek dan dient de uitgever deze zelf op te sturen en krijgen ze geen tweede factuur.

Mijn mening?

Het voelt een beetje als een pimpdaddy actie! Deze initiatiefnemer ontvangt flinke centen om als tussenpersoon te fungeren voor iets dat wij in de bookstagram community nu al gratis doen!

Waarom 450 euro betalen voor een tussenkomst van iemand die zoals ze zelf aangeeft haar hypotheek moet betalen en daarom een goed betaalde baan opgaf om dit te gaan doen? Sorry, maar gebaseerd op de leeftijd van deze persoon in de voorstelronde moest ik echt even face palmen?

Het gezegde “Gooi nooit oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt” kwam in mijn hoofd voorbij net als “Schoenmaker blijf bij je leest!” Als jij eerder de juiste mensen al niet kon vinden is de community duidelijk niet iets waar je in thuis bent.

Wat is er mis met de ruilbasis? Waarom moet er een dik verdienmodel worden gehangen aan iets wat wij met liefde gratis doen?

Ja, er zit veel tijd in! Ja, ik steek geld in mijn blog, in foto props, in achtergronden in alles!

Maar dat is mijn hobby, mijn rustpuntje! Mijn favoriete tijdverdrijf waar ik naast de gratis boeken die ik mag ontvangen echt heerlijke mensen heb leren kennen! GRATIS EN VOOR NIETS!

Ik heb echt al vele zien komen en gaan met het bovenstaande idee, en wat zou het jammer zijn wanneer uitgeverijen hierin meegaan.

Want weet je lieve uitgevers, de kosten die jullie maken met ons boeken sturen zien echt alle bookstagrammers die ik ken als ontzettende eer! Daar halen wij de voldoening en waardering uit, dat zien wij als onze betaling!

Wij bloggen en bookstagrammen niet om onze rekeningen te betalen en onze hypotheken te betalen! Mijn god zeg, auteurs schrijven deze boeken en die kunnen er niet eens hun rekeningen van betalen!

Wil je ons helemaal blij maken?

Print onze quotes met onze blog/bookstagram namen en niet met lezer Goodreads/Hebban en deel onze foto’s en recensies op jullie kanalen!

Maar wil je deze boekenblogger en bookstagrammer blij maken en met mij nog meerdere?

Trap niet in deze soort acties! Waarom bepaalde mensen flink laten verdienen aan alles wat wij al jaren doen? De boekenwereld in Nederland heeft het al zwaar genoeg zonder mensen die er een slaatje uit willen slaan!

Maar het blijft natuurlijk ieders eigen keuze om bij deze persoon een contract aan te gaan! Zowel de bookstagrammers en bloggers die dit willen als de uitgevers….

Einde relaas, laat me vooral hieronder weten wat jij er van denkt!

 

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 comments

 1. Ik ben het ZO 100% met jou eens.
  Toen ik ineens een contract onder ogen kreeg wist ik al dat het voor mijn gevoel niet goed zat.
  En dan uitgevers die zouden moeten betalen voor een campagne.
  Ik ben er nog stil van.

 2. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het al een hele eer als ik een e-ARC krijg. Als een auteur of uitgeverij je een paperback opstuurd, nou dat is extra geweldig. Maar inderdaad waarom iemand betalen als tussenpersoon. We zijn allemaal benaderbaar en bijten niet (nouja tenzij je dat wilt natuurlijk ). Als je niet steeds bloggers wil benaderen begin dan een review team. Ook heel makkelijk gedaan.

 3. Ik ben het helemaal met je eens, wat een raar gedoe! Als ik weet dat een blogger of bookstagrammer hieraan meedoet dan neem ik deze al bij voorbaat niet serieus.
  Zo zie ik op insta ook regelmatig op de stories van uitgeverijen een foto langskomen van een bookstargrammer met precies dezelfde foto, alleen net een ander boek, want diverse uitgevers…. vind ik ook zo raar!! Een boek krijgen is niet voldoende om een eigen foto ervan te maken of zo…???
  Één ding ben ik niet zo met je eens….. als ik op een boek een naam zie staan van een blogger/bookstagrammer die mij nogal irriteert (nope, dan bedoel ik jou niet) dan ga ik zo’n boek niet snel kopen. Dus ik heb liever niet dat er namen genoemd worden op het boek. (En wat anderen ervan vinden wil nog niets zeggen over wat ik er van zal vinden ‍♀️)

  1. @Sandy de qoute is van de blogger/bookstagrammer dus is het wel zo fair dat die naam ook genoemd word. Als pietje een foto maakt van jantje dan word pietje in het tijdschrift ook genoemd als fotograaf zijnde of je deze persoon nou mag of niet.

 4. Ik kan beide kanten begrijpen.
  Veel bloggers en instagrammers verdienen tegenwoordig geld met hun blog of instagram. Voor hun is bloggen geen hobby meer maar een baan. Waarom zou dit in alle niches kunnen werken maar niet in de boekenwereld? Wij stoppen er namelijk net zoveel geld en tijd in als andere bloggers.

  Wat me wel tegen het hoofd stuit
  – Dat deze persoon achterlijke bedragen vraagt voor alleen de bemiddeling.
  – Of de blogger dan iets betaald krijgt dat moet de uitgever zelf maar bepalen. Hallo de blogger doet het werk. Bij de meeste van dit soort platformen bepaalt de product maker samen met de contact maker een bedrag en krijgt het platform er een percentage van.
  – Wat heeft de blogger aan een platvorm als ze het nu zelf ook al kunnen regelen?

  Ik hoef er ook geen geld mee te verdienen ik doe het omdat ik graag bezig blijf en me nog een beetje nuttig wil voelen. Daarnaast inspireer ik mensen enorm graag. Ik hoop een voorbeeld voor vele andere te zijn. Maar ik snap ook dat er tegenwoordig een generatie is die er anders over denkt en het wel als werk ziet. Ik blijf het gewoon lekker op mijn manier doen. Zodat ik gewoon lekker van het bloggen kan blijven genieten.

 5. Ik heb deze persoon nog niet gezien, ik wil dat graag zo houden, maar dit lijkt me voor uitgevers toch niet heel aantrekkelijk?
  Ik bedoel… het enige wat ze nu moeten doen is 10/15/20/hoeveel ze er ook willen bookstagrammers en bookbloggers aanschrijven en de boeken opsturen. Dat kost echt NOOIT zoveel tijd dat je er 450 euro meer uitspaart door dat door iemand anders te laten doen?
  Wat voor toegevoegde waarde heeft deze persoon?
  (Voorbeeld: Ik zit in 2 facebookgroepen voor digitale arc’s van indie auteurs. De mod daar krijgt ook een fee (geen idee hoeveel), maar daar wordt ook heel actief gecontroleerd of iedereen het boek gekregen heeft ook gereviewd heeft enzvoorts…dat voegt an sich nog wel iets toe, want dan kan met 100 man wel echt veel tijdwinst opleveren.)

 6. Wat heb je dit weer goed verwoord. En zoals je zegt, ik ben al heel blij als ik een boek krijg. ❤️ Het is voor velen inderdaad een hobby en geen baan. Ik zou dan ook nooit aan zoiets mee willen werken. En ik hoop uitgevers ook niet.

 7. Lezen (en recenseren) is mijn hobby. Ik vind het een eer om een boek te krijgen. Bij betaling komt er al gauw een strakkere deadline bij kijken. Nu kan ik het zelf inplannen en als ik het wat drukker heb, is er niemand boos als de recensie wat later komt.

 8. Scuse me…
  Zou ze echt denken dat ze hiermee de hypotheek gaat betalen?? Kom op… uitgeverijen als z&k en blossom en noem maar op hebben zelf lijsten met onze mailadressen… als die toch om recenseurs verlegen zitten trekken ze zelf toch die lijst uit de kast?
  En 450 euro… voor een recensie… erger nog… ze beweert (let wel ik heb alleen jouw post gelezen) ons te willen helpen, maar wij krijgen niks extra’s. Wij doen alles nog steeds voor niks en zij verdient 450 euro minimaal over onze rug en die van de uitgevers… lekker ding is dat…
  Hopelijk trekken uitgevers inderdaad gewoon die lijst uit de kast en zijn ze niet zo dom…
  Verkoop je dan als pr bedrijf zoals ze in Amerika doen die die lijsten met bloggers hebben en zelf alle promomateriaal maken en dit rond sturen naar de bloggers en zorgen dat recensie exemplaren bij bloggers komen en zelf grote kanalen op hebben gebouwd om shit te delen… kom dan terug…

 9. Ja, eens met jouw blog. Ik vind een gratis boek leuk, maar boven alles doe ik het met liefde want ook voor mij is het een hobby! ❤️

 10. De wereld is soms gek en nu met corona nog gekker… Maar zouden uitgevers hier echt aan mee willen werken?!
  Ik ben geen blogger… ik ben niet goed in recensies schrijven.. geef wel mijn mening op Instagram en plaats van ieder gelezen boek een foto. Zo leuk om dat te delen en ook leuke tips te lezen. Wat voor mij echt een eer was en dat ik versteld stond dat enkele auteurs me zelf benaderden of ik hun boek wilde lezen. Er zat ook een tussen, toen ik aangaf om ben geen blogger en niet goed in recensies schrijven, maar wil wel mijn mening schrijven, toen afhaakte… was niet goed genoeg… waarom benader je me dan op mijn Instagram is duidelijk te zien dat er geen recensies staan.
  Wat ik ook jammer vind is dat sommige enorm veel boeken krijgen van uitgevers en altijd met positieve recensies… zijn ze dan nog wel eerlijk, of bang om geen boeken meer te krijgen. Daarom houd ik meer van dieren dan van mensen… ik begrijp de wereld soms niet

 11. Oef, ik weet totaal niet waarover het gaat, maar wat jij beschrijft klinkt als pure oplichterij… Volgens mij niet ok dus!

  Ik beschouw mezelf niet als boekblogger, maar schrijf er wel af en toe over en lees veel boekenblogs, en ook al klinkt het idee van gratis boeken te mogen ontvangen in ruil voor een (eerlijke) recensie enerzijds als een droom, maar anderzijds zou ik precies schrik hebben dat mijn verplichtingsgevoel mijn leesplezier zou vergallen…
  En zoals ik het nu ervaar, lijken bookbloggers sowieso op hun eigen al een community te vormen en weten de geïnteresseerde uitgeverijen hun helpers zo al te vinden, dus waarom nog een tussenpersoon? Ik denk ook dat dit een enorme impact zou hebben op de gezelligheid van de groep…
  Maar goed, ik weet maar half waarover ik spreek, dus wil mij niet als leek in de discussie mengen. Deze reactie is dus puur een respons op hoe ik het lees in je blog, zonder kennis van de achtergrond 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Leeslog december 2020My Profile

 12. Ik ben nu een dik halfjaar actief in de community en ben het helemaal met je eens! Deze week kreeg ik mijn eerste berichtje van een recensie-exemplaar en ik was zo blij! Je bent als leesliefhebber toch gewoon ontzettend gelukkig met de kans? Je krijgt een boek in handen en mag deze recenseren. Iets wat je als hobby doet en nu word je ook nog eens beloond met een schitterend boek dat de uitgeverij opstuurt.

 13. Ik schrijf een recensie voor 150 euro. Wie wilt?! Nee grapje. Ik weet waar dit over gaat en heb het bericht van de bedragen compleet gemist of niet gezien. Wat een lef die bedragen. Ik vond het initiatief mooi en dacht oprecht dat er iets goeds achter zat. Wat kan een mens zich vergissen..

 14. Jeetje, mijn mond valt er van open. Wat bezielt diegene? Gewoon nee… inderdaad zoals je zegt de Nederlandse boekenwereld heeft het al zwaar genoeg. En ik zie toegestuurde exemplaren zeker als een eer en als verdienste voor mijn inzet

 15. Ik heb het gelukkig nog niet meegekregen, maar ik kan me niet voorstellen dat uitgevers hier überhaupt in meegaan. De meeste uitgevers hebben echt een groot bestand met recensenten zodat ze vaak nog een keuze moeten maken wie het boek krijgt om te recenseren. Dus een betaalde bemiddelaar lijkt me totaal overbodig.

  En tja er zijn genoeg andere niches waar bloggers wel verdienen, maar daar is het verdienmodel van het product ook anders. Het zou te gek worden als de blogger dadelijk kan leven van het recenseren en o.a. de auteur dan nog minder gaat verdienen.

  Wij lezen als hobby en onze hobby is een beetje uit de hand gelopen en voor ons gevoel zijn de boeken net een super beloning voor het werk wat we verzetten. Dus naar mijn gevoel worden wij al meer dan genoeg betaald door de uitgevers.
  Veronique onlangs geplaatst…Vero las: Judith Visser – Zondagsleven + WinactieMy Profile

 16. Beste Kwante,

  Met toch wel stijgende verbazing heb ik dit blog gelezen. Je doet nog al uitspraken over het platform en over mij persoonlijk. Best kwetsend ook dus ik moest wel even tot mezelf komen voordat ik dit stukje tikte.

  Ik reageer eerst maar op jouw aanval op mij als persoon. Je zet me neer als een ‘pimpdaddy’. Grappig woord wel, maar ik geloof niet dat het ergens op slaat. Je kent mij helemaal niet maar weet wel heel veel over me te vertellen en je geeft ook nog eens aan dat ik mensen shame. Ik neem aan dat je doelt op de story die ik op het account @bookstagrammerscom heb geplaatst en die voor iedereen is terug te vinden onder de highlights bij Platform. De referentie die ik daar maak slaat op berichten van mensen dat het platform een pyramid scheme, een scam is. Dat is het niet en eerlijk gezegd is het niet heel leuk om zoiets te lezen over een website waar ik maanden aan heb gewerkt, waaraan juristen van alles hebben uitgeplozen zodat het klopt etc. Ik wilde het liefst op de achtergrond blijven, ik vind mezelf niet zo belangrijk, ik wil de Booktubers, Bookstagrammers, Bookbloggers en Booktokers juist een podium geven. Het bleek echter wel nodig te zijn om mezelf voor te stellen en te laten weten waarom ik dit platform heb gebouwd.

  Influencerplatformen bestaan al jaren, voor mode, make-up, reizen etc. Vaak betalen de mensen die daarop staan commissie aan een platform om in aanmerking te komen voor marketingcampagnes. Dat wilde ik niet en daarom betalen de mensen uit de boekcommunity 0 commissie aan mij voor eventuele campagnes waar ze voor worden gevraagd. Je vindt het kennelijk nogal gek dat ik geld verdien aan bedrijven en dat ik mijn hypotheek daarmee wil betalen. Dat heet gewoon ondernemerschap. Ik werkte jaren voor de KB, zag een fantastische win-win mogelijkheid, zowel voor de boekcommunity als voor mij als ondernemer en ik nam een gok. Want het laten bouwen van zo’n website moet zich ooit nog maar terugverdienen.

  Ik vind de boekcommunity fantastisch, zowel in Nederland als daarbuiten. Dat ik heb benoemd dat ik niet één van jullie ben, is kennelijk iets slechts. Ik wil er enkel mee duiden dat ik zelf geen Booktuber, Bookstagrammer, Bookblogger of Booktoker ben.

  Het is aan iedereen om te bepalen of hij/zij mee wil doen aan het platform ja of nee. Iedereen die nog met vragen zit over het platform mag gerust vragen stellen via antina@bookstagrammers.com of via een DM op het Insta-account.

  Het zou je sieren als je mijn reactie plaatst.

  Groeten, Antina

  1. Beste Antina,

   Allereerst zijn de persoonlijke meningen die ik hier op mijn eigen blog plaats gebaseerd op alles wat ik onder ogen krijg. Dit zijn dus oa stukken van je website als ook stukken contract.

   Nergens is mijn mening een aanval op jou als persoon.

   Ik zet je niet neer als ‘Pimp Daddy’ maar geef aan dat het verdienmodel dat je voor jezelf gecreëerd hebt voor mij zo voelt. Dat jij in deze reactie zegt ‘grappig woord wel’ laat mij duidelijk voelen wat de onderliggende toon is. Maar laat me dan meteen duidelijk maken dat ik op mijn blog mijn meningen uit over dingen die ik tegenkom in het dagelijks leven als blogger. Mijn gevoel bij het verdienmodel dat jij neerzet is dus inderdaad dat van een ‘pimp daddy’, geen zelf verzonnen woord dat wel ‘grappig’ klinkt maar gewoon een Amerikaanse benaming voor een pooier. Gezien je website ook focust op de Amerikanen lijkt me dat je deze benaming wel kent en zult begrijpen waar mijn gevoel vandaan komt.

   Ik ken jou niet, maar mijn meningen zijn dan ook niet gebaseerd op wie Anita de persoon is. Mijn mening is puur gebaseerd op je verdienmodel en de uitlatingen die je doet in de online wereld.

   Ik vind het helemaal niet gek dat je geld wilt verdienen en dat je insinueert dat ik geen kennis heb van ondernemerschap door je opmerking ‘dat heet gewoon ondernemerschap’ is hilarisch. Zie je jij kent mij ook niet, ik ben al 17 jaar ondernemer.

   Ja, ik moet ook mijn hypotheek betalen. En dus snap ik goed dat je iets wilt ondernemen waarmee je dat kunt doen.

   Maar! En daar komt mijn grote maar:
   De wijze waarop bevalt mij gewoon niet en met mij vele.

   Prima dat je geen commissie aan boekenbloggers etc wilt vragen. Maar ik denk dat het voor heel veel mensen niet duidelijk is wat jij precies wel doet. Wanneer ik bij bloggers zie dat ze aangeven dat jij er niks aan verdient en dat alles voor 100% naar hun gaat, ja dan ga ik wel een beetje steigeren ja.

   Want inderdaad, de beloning (wanneer dit een geldbedrag is) van de blogger gaat (buiten eventuele transferkosten) volledig naar hun. Maar de kosten van de campagne naar de uitgeverij, dat is waar ik over val. En de tweede nota van 20% over dat eventuele geldbedrag.

   Ik denk niet dat zulke bedragen in verhouding staan met wat jij doet. Dat is waar de ‘pimp daddy’ opmerking van mij vandaan komt. En ik denk dat veel mensen over die lettertjes heen lezen.

   Natuurlijk is het heel slim ondernemerschap, chapeau als dit mocht gaan werken. Je verdient dan immers door enkel een platform te zijn flinke centen. Maar dan moet je naar mijn mening niet zeggen dat je het voor ‘ons doet’.

   En dan vind ik het ook nog jammer dat stel wanneer elke uitgeverij hiermee in zou stemmen er heel erg veel bloggers etc zijn die dan geen exemplaren meer zouden kunnen krijgen. Het maakt van je platform dan weer iets exclusiefs, iets dat niet voor iedereen haalbaar is. En naar mijn mening moet onze boekencommunity in ons kleine kikkerlandje er voor iedereen zijn. Zonder uitzonderingen.

   Dat het niet leuk is om dingen te lezen over je website, tja. Geloof mij maar wanneer ik zeg dat ik de nodige haat heb gehad door dit artikel en dat er een heerlijke roddel golf rondgaat waardoor vele me zijn gaan ontvolgen enkel omdat ik mijn mening ventileer. En vergeleken met die haat is mijn bericht hier echt helemaal peanuts. Maar naar mijn mening: wie niet tegen kritiek kan zou niks het wereldwijde web in moeten brengen.

   Ik heb zelf ook aangegeven dat iedereen het voor zich moet weten dus je opmerking aan het einde is voor mij dan ook een beetje apart te noemen! Ik geef zowel hier op de blog als ook in mijn insta stories aan dat iedereen het zelf moet weten.

   Zoals je ziet plaats ik je reactie gewoon. Niet omdat jij dan vind dat het mij siert, maar omdat ik altijd open en eerlijk ben!

   1. Hoi Kwante,

    Fijn dat je mijn reactie hebt geplaatst en dat we nu toch een soort van gesprek hebben. Ik wil graag op een aantal dingen reageren.

    Je schrijft:
    “Wanneer ik bij bloggers zie dat ze aangeven dat jij er niks aan verdient en dat alles voor 100% naar hun gaat, ja dan ga ik wel een beetje steigeren ja.”
    Nergens zeg ik dat ik niks aan het platform verdien. Daar ben ik glashelder in want iedereen kan in de FAQ lezen wat de kosten voor bedrijven zijn. Ik houd geen geld in op de verdiensten van bloggers of andere influencers. Ik denk dat sommige mensen dat hebben geïnterpreteerd als ik dat ik dit volledig uit liefdadigheid doe. Dat is dus niet zo, Bookstagrammers.com is gewoon een bedrijf.

    Je schrijft:
    “En de tweede nota van 20% over dat eventuele geldbedrag”.
    Die 20% heeft meerdere redenen die je ook kunt teruglezen in de FAQ. Ik neem de uitvoering van al die overboekingen voor mijn rekening, dat is een tijdrovende klus. Bovendien hebben veel van de mensen op het platform geen inschrijving bij de KvK wat betekent dat ze geen ondernemer zijn, geen factuur kunnen sturen en je daar dus een zogenaamde self-billing administratie voor moet voeren. Ook dat is veel werk. En als laatste, maar dat gaat over boekingen naar het buitenland, zijn de kosten van internationale betalingen hoog, daar betaalt de opdrachtgever aan mee. Kortom, de 20% is slechts om onkosten te dekken en daar verdien ik dus niets aan.

    Jij schrijft:
    “Ik denk niet dat zulke bedragen in verhouding staan met wat jij doet.” en “Je verdient dan immers door enkel een platform te zijn flinke centen”.
    Wil je een weekje bij me meedraaien? Ik maak weken van 80 tot 100 uur momenteel 🙂 Ik denk dat je schromelijk onderschat hoeveel werk hier bij komt kijken. Wat ik overigens graag doe want ik vind het hartstikke leuk.

    Jij schrijft:
    “Het maakt van je platform dan weer iets exclusiefs, iets dat niet voor iedereen haalbaar is.”
    Ik heb het gevoel dat hier de schoen het hardst wringt. Want hier heb je best een punt. Het zal inderdaad zo zijn dat een aantal uitgevers gebruik gaat maken van het platform. En ik vind het oprecht jammer als je, omdat je om wat voor reden dan ook niet mee kunt doen aan het platform, misgrijpt. Daar kan ik weinig aan doen. Ik denk echter dat de markt groot genoeg is en dat er voldoende uitgevers overblijven die jou en anderen blijven benaderen om boeken te lezen.

    Jij schrijft:
    “Maar naar mijn mening: wie niet tegen kritiek kan zou niks het wereldwijde web in moeten brengen.”
    Touché. Ik had hier graag een gewoon gesprek met je over willen voeren in plaats van dat ik een week na dato met dit blog word geconfronteerd. Ik ben ook maar een mens hè? Als je zo over en tegen me tekeer gaat dan is dat simpelweg niet leuk.

    Jij schrijft:
    “Ik geef zowel hier op de blog als ook in mijn insta stories aan dat iedereen het zelf moet weten.”
    Dat is fijn, dankjewel.

    Ik hoop dat we hier nu een streep onder kunnen zetten. Als je nog vragen hebt dan lees ik het wel.

    Groeten, Antina

    1. Nergens ga ik over jou als persoon tekeer. Dat je dit wederom aanhaalt wringt dan zeker. Ik geef mijn mening over je verdienmodel wat nog steeds ongeacht wat je nu allemaal schrijft voor mij nog steeds belachelijk is.

     Ik hoef geen weekje met je mee te draaien om te weten dat de verdiensten straks veel hoger opwegen dan wat je er voor moet doen.

     En ik vind het heel vervelend dat je aangeeft dat sommige mensen het verkeerd interpreteren. Je maakt namelijk flink reclame voor hun ‘zakcentje’. Hiermee trek je natuurlijk veel jongeren aan en let’s face is, jij en ik zijn beide rotten in het ondernemersvak. Die jongeren gaan niet al je Faq’s doorneuzen zoals ik wel deed.

     Overigens wringt de schoen niet het hardst doordat ik buitengesloten zou worden ivm je contracten. Het wringt daarom het hardst omdat ik vind dat niemand buitengesloten mag worden en dat hierdoor hun kansen aanzienlijk worden verkleind.

     Dat ik dit open gooi ipv een gesprek achter gesloten deuren is juist als eyeopener voor de mensen die geen kleine lettertjes lezen.

     1. Ik lees opnieuw verwijten en beschuldigingen en geen vragen. Je hebt je oordeel over mijn platform klaar. Let’s agree to disagree.

 17. Dit snap ik dus echt niet goed hé. Om verschillende redenen trouwens. Je hoort toch heel vaak hoe moeilijk de boekenwereld het heeft en hoe er steeds meer manieren moeten bedacht worden om te besparen. Waarom zou je dan een goed betaalde job opgeven en die inruilen voor iets dat geen garantie biedt. Anderzijds ben ik los van de bedragen op zich gewoon geen fan van betaalde recensies. Toch niet wanneer het de uitgeverij is die je betaald. Het is een ander verhaal wanneer je als journalist betaald wordt door een productiehuis of krant/magazine omdat je dan volgens mij nog steeds een objectieve mening kan verwachten. Ik vind het een heel bizar idee dat een uitgeverij recensenten zou betalen voor een boekbespreking. Maar ja, meningen kunnen natuurlijk verschillen. Ik ben alleszins heel blij met wat het bloggen met tot nu toe heeft gebracht. Niet enkel de recensieboeken (al zal je me zeker niet horen zeggen dat ik het niet fijn vind om die te mogen ontvangen of om een quote van mezelf te herkennen op een boek – dat laatste is ondertussen echter al een tijdje geleden) maar ook lieve vriendinnen die net als ik van lezen houden, de kans om enkele auteurs te mogen ontmoeten en interviewen, de interactie met andere lezers, … Ik zou trouwens ook blijven bloggen indien ik plots geen recensieboeken meer zou toegestuurd krijgen en dat bewijst volgens mij nog het meeste dat het bloggen voor mij in de eerste plek een fijne hobby en een ontmoetingsplek voor gelijkgestemde zielen is en niet iets waar ik geld mee wil verdienen.

 18. Wow, ik had hier helemaal nog niet van gehoord! Ik vind het een belachelijk idee, zeker omdat die persoon dus niet met de boekenwereld bekend is. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik heb ergens het idee dat die persoon diens baan helemaal niet heeft opgegeven maar om de een of andere reden medelijden of iets dergelijks wil opwekken zodat mensen eerder geneigd zouden zijn het contract te tekenen. Ik hoop inderdaad dat niemand hier niet in trapt en ik denk dat de meesten hier ook niet hun vaste baan van hebben gemaakt.
  Ik vind het al een hele eer als mensen mijn blog erkennen en het lezen. Dat brengt mij meer plezier dan zo’n som geld waarbij je weet dat het een belachelijk idee was en eigenlijk gewoon pure onzin.
  Celine onlangs geplaatst…Hoe basic is mijn boekenkast? #1My Profile