Dear Diary | Verandering in Boekenland?

veranderingIk bespeur een verandering. Iets wat ik niet heel geweldig vind? Iets wat jou als lezer misschien niet opvalt maar een blogger juist des te meer… Wat die verandering is lees je hier!

Misschien is dit voor jou als lezer helemaal niet herkenbaar. Denk je zelfs na het lezen: Mens waar maak jij je nou druk om!

Maar mij valt het de laatste tijd steeds meer op!

Als ik een boek oppak in de winkel draai ik hem altijd om, even gluren naar de synopsis en eventuele quotes uit recensies van mensen aan wiens smaak ik me kan meten.

Naast dat ik dan kan kijken of ik aan de hand van een quote wellicht overgehaald word omdat ik de mening van betreffende blogger waardeer vind ik het ook een soort van blijk van waardering voor de betreffende blogger.

Een blogger besteed namelijk veel aan een recensie. Niet alleen de tijd die je neemt voor het lezen en een recensie schrijven maar bijvoorbeeld ook de kosten voor een blog. Of wat dacht je van foto’s die genomen worden en gedeeld worden op Bookstagram. Alle kanalen waar gratis reclame gemaakt word voor een boek. In mijn geval geld dat voor zowel recensie boeken als eigen aangeschafte boeken, de betaling in vorm van een gratis boek gaat dus niet altijd op.

En eerlijk?

Als je dan ergens een quote van jezelf ontdekt is dat net zo geweldig als schatgraven! Want je word, voor mijn gevoel, erkend als blogger doordat er quotes van jou op een cover/website/catalogus gebruikt worden waarbij jij vermeld word!

Daar kom je immers niet op met een simpel: Ja het was een leuk boek.

En dan nu de verandering die ik zie opkomen en waar ik dus stiekem best een beetje van baal….

ik zie steeds meer boeken verschijnen met op de achterkant quotes waarbij dan enkel een quote staat gevolgd door – Goodreads, of de quote gevolgd door – Hebban en -Amazon.

En dan moet ik toch echt bekennen dat ik dat aan de ene kant misschien niet echt netjes vind?
Want ook op Goodreads en op Hebban heb je een gebruikersnaam die genoemd zou kunnen worden. Geldt daar dan niet zoiets als een copyright op de door jou geschreven teksten?

En aan de andere kant vind ik het voor ons bloggers ook een beetje sneu. Want natuurlijk blog ik niet alleen voor recensieboeken.  Ook niet om met quotes op boeken te staan!
Maar jongens, dat is voor mij wel echt een hele dikke, glanzende kers op de slagroom hoor!

Ik glunder en zweef wel een week als ik weer een quote van mezelf ontdek en ik zou het echt jammer vinden als uitgeverijen dit soort quotes van die massa verzamel sites meer zouden gaan doen.

Dit zou voor mij ook een reden zijn om geen recensies meer te delen buiten mijn eigen kanalen om waar wel duidelijk een copyright vermeld staat. Ik steek immers heel veel tijd en geld in mijn blog en ik zou het super jammer vinden als er dan een quote gebruikt word zonder vermelding.

Wat vind jij er van?

Ik ben benieuwd, of je nu blogger bent of niet! Vind jij dat er gewoon credits gegeven moeten worden aan degene van wie de quote is?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 comments

 1. Ik had het zelf niet gezien, maar als dit zo is ben ik het met je eens. Ik vind dat de naam van de recensent erbij moet staan

 2. Ik begrijp je wel. Ik denk dat het gewoon gemakzucht is voor uitgevers. En dat het van 1 van de recensie sites komt boeit mij minder dan dat er een naam bij staat. Ik persoonlijk ben dan altijd even nieuwsgierig. Dus niet zo raar hoor! Was mij alleen nog niet echt opgevallen

 3. Absoluut met je eens. We stoppen, zoals jij ook al zegt, enorm veel tijd, energie, liefde en ook aardig wat geld in ons blog. Of dat nu om eigen gekochte boeken of recensie-exemplaren gaat. Een bedankje in de vorm van een quote op een boek uit de recensie met idd naam erbij, is dan juist heel erg fijn. Het geeft je eer voor je werk. Het viel mij ook al op dat er steeds vaker geen namen meer vermeld worden, terwijl ook ik heel veel waarde hecht aan de mening van mijn mede bloggers. Hoop dat het een tijdelijk iets gaat zijn en/of dat er weer netjes aan naam vermelding ook wordt gedaan. Dus, volledig met je eens.
  Medusa Bren onlangs geplaatst…Review: Kaizen — Sarah HarveyMy Profile

 4. Ik vind het niet meer dan normaal dat daar de naam (of nickname) bij vermeld wordt, eigenlijk gewoon belachelijk en ongeloofwaardig wanneer dit niet gebeurt.

 5. Ik vermoed dat deze verandering komt door de AVG. Hierdoor is het voor uitgeverijen veel gevaarlijker om nicknames te gebruiken die herleidbaar zijn tot een persoon. Stel namelijk dat iemand daar bezwaar tegen maakt, dan staat diegene in zijn/haar recht en kan de uitgeverij gevraagd worden om alle boeken met die kaft uit de handel te nemen.

  Ik denk dat de beste oplossing is om als bloggers/recensenten samen een disclaimer te schrijven, iets in de trant van dat ze alleen quotes mogen gebruiken als ze netjes verwijzen naar de blogger/recensent, en dat wij het dus oké vinden als ze gebruik maken van onze teksten voor promotie-doeleinden. Duidelijkheid voor de uitgeverijen, duidelijkheid voor ons.

  1. Dat is waarom, de meeste, bloggers een disclaimer hebben. Daarnaast is een quote van iemand gebruiken en daar diegene bij te vermelden juist iets waar we allemaal van dromen. Het lijkt me dan ook stug dat dit met de avg te maken heeft. Er worden namelijk geen persoonsgegevens gebruikt, enkel een blognaam en een quote.

   Maar nu pakken uitgeverijen random quotes van Goodreads zonder mensen te vermelden…. Dat lijkt me meer onder Copyright infringement te vallen.

   Ik vind het in ieder geval iets heel spijtigs en dit is voor mij een reden om juist niet meer op andere plaatsen mijn recensies te delen.

   Ik wil namelijk wel een beetje credits voor mijn quotes 🙂

 6. Helemaal mee eens. Het zijn jouw woorden en inderdaad copyright. Daar hameren ze zelf ook op, toch? Dus waarom andersom dan niet. Ik snap je helemaal en helemaal mee eens.

 7. Nu je het zegt, inderdaad. Ik zal zelf sneller geneigd zijn om een boek toch te kopen als er een naam bijstaat dan er – hebban of – goodreads achter staat. Want dan kan je kat het bij wijze van spreken ook gezegd hebben.

 8. Ik ben het met je eens. Ik denk dat het netjes is om iemand te noemen. Net als bij het citeren in bijvoorbeeld een verslag of rapport, dan noem je ook de bron. Ik denk dat dit hetzelfde is.

  En… JAAAA De kers op de taart, het toetje na het eten… het is echt geweldig om een quote van jezelf terug te lezen. Het voelt als erkenning, als dankbaarheid van de uitgever of schrijver. Ik vind het altijd een eer om met een quote op of in een boek te staan.
  Veronique onlangs geplaatst…Recensie: Azerty – Sandra J. PaulMy Profile

 9. Ik vind dit ook echt jammer, bij Goodreads is het overigens ook niet altijd zo dat ze het boek gelezen hebben. Kijk naar al die boeken die al 1 ster reviews krijgen omdat 1 blogger heeft gezegd dat het problematisch is. Echt heel jammer deze ontwikkeling.

  1. Ik vind het zonder naam ook een stuk ongeloofwaardiger. Daarnaast vind ik Goodreads en Hebban hele fijne platformen om je gelezen boeken en je prive bieb mee bij te houden maar ik vind het geen recensie platforms op de een of andere manier… Ik krijg er instant weer een idee voor een post van….

 10. Waaaat? Zijn er uitgeverijen die niet de naam van de blogger bij een gebruikte recensie plaatsen?! Ik vind dat zo raar!

  In de eerste plaats is het nogal respectloos naar de betreffende blogger toe, zoals je zelf ook al schrijft. Maar ten tweede: als uitgever wil je toch juist dat de mensen weten wie het boek heeft gelezen en hierover een recensie heeft geschreven? Dat maakt zo’n aanbeveling op het boek / op de website / waar dan ook een stuk krachtiger. Anders had het net zo goed een verhaaltje van de moeder van de schrijver kunnen zijn.

  Als selfpubber ben ik er juist trost op dat boekbloggers mijn boek willen recenseren en ik ben de eerste die dit overal vermeldt. Tot nu toe staan stukjes uit recensies mét naam en mét link alleen op mijn site, maar mocht ik ooit iets op een boek willen zetten, dan komt er zonder twijfel gewoon een naam bij.
  Laura onlangs geplaatst…De beste Beatlesnummers voor Blue Monday (of ieder ander dipje)My Profile

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat een naam bij een quote veel sterker overkomt. Je kunt je dan identificeren met de smaak en stijl van die blogger en zo weet je misschien of dit boek ook iets voor jou is.

 11. Mij valt dit ook op en het is mij ook overkomen dat er enkel stond – Hebban bij een quote van mij. Ik heb dit toen gewoon lacherig gemeld omdat ik dacht huh dit herken ik, bleek mijn eigen tekst. Achteraf dacht ik wat raar want ik heb daar gewoon een naam, niet Maartjeleest, maar wel een gebruikersnaam.

  Daarnaast valt mij ook op dat auteurs en uitgeverijen alleen de mening van grotere blogs waarderen de laatste tijd, en ik begrijp dat echt waar. Want hoe groter hoe meer lezers, hoe meer publiciteit. Maar laatst had ik ook een recensie geplaatst rond dezelfde tijd als de grotere blogger. Zowel de auteur als de uitgeverij deelde de grote blog twee keer en ondanks dat ik beide had getagt op Instagram (niet omdat ik vraag om gedeeld te worden, maar omdat ik het leuk vind als de schrijver en uitgeverij mijn mening zien), maar de mening van de grote blog wordt gewaardeerd en de kleinere blog wordt voor mijn gevoel niet eens gelezen terwijl er evenveel tijd in zit. Dat vind ik soms wel jammer, maar goed de grote blogger is ook zo klein begonnen. Ten eerste schrijf ik natuurlijk omdat ik het leuk vindt, begrijp me niet verkeerd haha.
  Maartje onlangs geplaatst…Filmrecensie KlausMy Profile

  1. Ik begrijp je zeker niet verkeerd, ik ben het zelfs eens.

   Ik wil mezelf absoluut geen grote blogger noemen maar mijn statistieken zijn na 5 jaar toch zeker aardig te noemen. Toch merk ook ik nog steeds dat bepaalde uitgeverijen sommige dingen van bepaalde bloggers wel delen en van andere niet…

   Dus ik denk niet dat het altijd aan de grote van de blog ligt of hoe lang je blogt.

 12. Bijna een jaar nu komende april dat ik bewust recensie plaats op meerdere site zo als hebban, goodreads ect.
  Dit zijn dan boeken van schrijvers die in groepje op Facebook “Maxi mini bieb Aurora” schrijver vd maand zijn. Waarbij ik dus echt mijn best doe om zo goed mogelijk mijn mening te geven,zo het inderdaad dan zonden als ik er niet bij genoemd zou worden.
  Met iemand die het voor de eer en glorie doet, maar als op deze manier met mijn eer (werk) er vandoor gaat. Vind ik eigenlijk niet kunnen.

 13. Ja, ik ben het met je eens, Kwante! Het maakt een quote ook net wat persoonlijker (en in mijn ogen ook meer betrouwbaar op de een of andere manier) als de naam van de reviewer genoemd wordt.

 14. Het was mij ook al opgevallen dat er steeds vaker een internationale quote vertaald wordt of dat er een anonieme lezersreactie op de cover staat. Zelf herkende ik zo ook ooit een stukje uit een recensie van me met als bronvermelding ‘een lezersreactie op Bol.com’. Sindsdien heb ik eigenlijk mijn recensies niet meer gedeeld bij Bol. Vroeger deed ik dat wel gedeeltelijk maar nu dus niet meer. Die enkele keren dat ik mijn naam op zo’n omslag zag verschijnen vond ik dat inderdaad een heerlijke ontdekking.

 15. Het was mij eigenlijk nooit opgevallen, maar ik ben het wel met je eens! Ook als je alleen recensies op Goodreads of Hebban schrijft, is het wel zo netjes om de naam te vermelden van de schrijver van de recensie. Voor degene die het boek oppakt maakt het misschien niet veel uit, maar degene die de recensie heeft geschreven wel!