Friday Five | Boeken die je hebt gekoppeld aan een herinnering

Elke week maakt Joost lijstjes van vijf, en sinds kort doe ik daar ook aan mee! Deze ‘Friday Five’ lees je ‘Boeken die die je hebt gekoppeld aan een herinnering’.  Kijk je mee naar welke boeken dit zijn?

Ik vind de opdracht van deze week erg leuk omdat deze bij iedereen naast andere boeken ook nog andere herinneringen mee gaat geven. Ik ben nu al zo benieuwd naar wat de andere deelnemers gaan kiezen!

Maar goed laten we naar mijn lijstje gaan kijken, ik vond het eerst best moeilijk maar toen ik in mijn bieb ging zitten en een paar rondjes op mijn stoel draaide popten ze zo allemaal op.

Als eerste sprong in mijn gedachten:

Het geheugenboek van Lara Avery

Ik weet nog dat ik dit boek meehad naar Tenerife. Op een dagje Siam Park besloot ik lekker op een bedje te gaan liggen en dit boek te gaan lezen terwijl al mijn mede reizigers de wilde waterglijbanen gingen trotseren. Ik kon niet stoppen met lezen en met de hitte ben ik op een gegeven moment met mijn boek in het ondiepe water gaan zitten. Grote fout natuurlijk want opeens zat ik daar te sniffen en te snotteren terwijl er tranen over mijn gezicht biggelden… niet de beste plek voor al die tranen!

Ze zeggen dat ik alles zal vergeten. Dus schrijf ik om te herinneren…

De 17-jarige Sammie weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren. Dan hoort ze dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen. En zo wordt het geheugenboek geboren. Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is en wie haar hart heeft gebroken, en over haar oude jeugdvriend die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen…

Het geheugenboek van Lara Avery zal gegarandeerd je hart breken. Houd je zakdoekjes maar klaar!

Door met het tweede boek:

Boek der Schaduwen (Wicca #1) van Cate Tiernan

Ik weet nog heel goed dat ik een jaar of 20 was en ik had echt al in geen tijden had gelezen, ik denk al wel een jaar of 4 zonder boek aan te raken, en ik lag me te vervelen langs het strand. Al mijn vrienden lagen op apegapen te zonnebaden en ik zat maar verveeld om me heen te kijken. Toen was er dus nog niet het oneindige gescroll door alle social media 😉

De broer van één van de aanwezige meiden was aan het lezen en legde een boekje weg om vervolgens een nieuw boekje uit zijn tas te halen. Toen ik hem vroeg of hij misschien een boekje kon missen gaf hij mij dus dit boek…. Ik was meteen verslaafd en las daar aan de plas dit boekje uit om vervolgens hem te smeken mij de vervolgdelen te lenen!

Dat waren er destijds maar 4 van de uiteindelijk 15 verschenen delen en wat keek ik elke keer uit naar een volgend deel! Uiteindelijk is dit vandaag de dag nog één van mijn favoriete boeken en die broer en zijn zus zijn nog steeds mijn beste vrienden!

Er gebeurt iets met me wat ik niet begrijp. Ik zie dingen, voel dingen op een nieuwe manier. Ik kan dingen die normale mensen niet kunnen. Machtige dingen. Magische dingen. Ik vind het eng.

De zestienjarige Morgan is niet wie ze dacht dat ze was. Maar wie is ze dan wel?

Door met nummer drie:

Gossip Girl van Cecily von Ziegesar

Na mijn Wicca herintreding tot de wereld der boeken verloor ik helaas op een gegeven moment weer de zin van lezen. En het volgende boek bracht dat weer helemaal terug.

Nadat ik mama werd viel ik een beetje in een soort gat. Ik was de enige van al onze vrienden en kennissen die al aan huisje boompje beestje deed en dus zat ik veel alleen. Ik kreeg toen voor mijn verjaardag van mijn vriend een paar boekjes cadeau waaronder dus Gossip Girl. En voor ik het wist genoot ik van het niet hebben van een sociaal leven haha! Heerlijk weggekropen met een baby en heerlijke boekjes, het was goed vertoeven mensen!

Pssst… Heb je het al gehoord? Gossip Girl is verleidelijk, verslavend, verrukkelijk en schaamteloos.
Wie, wat en waar is Gossip Girl?

Wie: Gossip Girl is anoniem, maar zij kent iedereen en houdt alles in de gaten. Ze publiceert haar roddels via internet en e-mail en duidt haar ‘slachtoffers’ slechts aan met initialen. Iedereen leest over zichzelf… en blijft vragen om meer!
Wat: Gossip Girl is Cecily von Ziegesars debuutroman, een gewaagd verhaal over een groep stadse tieners met veel geld. De auteur weet waar ze over schrijft: ‘She walks the walk and talks the talk.’
Waar: Gossip Girl haalt haar roddels van een elitaire privé-school in New York City, bevolkt door tieners die alles hebben wat hun hartje begeert: rijkdom, status en het uiterlijk van hun dromen. Ze zijn sophisticated, werelds en kosmopolitisch. En ze hebben dezelfde sores als andere tieners: problemen met vrienden, ouders, seks, drugs, school en eten.

Op de vierde plaats heb ik gekozen voor:

Stuk van jou van Sophie Jackson

Mijn allereerste interview voor de blog en dan nog wel met een buitenlandse auteur! Als dat geen fantastische herinnering is!

Afreizen naar een hotel in Amsterdam terwijl je bibbert van de zenuwen. Wie ben jij nu helemaal en kan jij überhaupt wel een interview doen. (het is immers niet alsof ik een journalistieke achtergrond heb)

Maar Sophie en haar partner Jay voelden meteen als bekenden.

Lekker samen kibbelend toen ik binnenkwam was het net alsof ik naar mezelf en mijn partner keek en dat brak meteen het ijs!

Wat volgde was een heerlijk gesprek waarin alle vragen die ik had verloren gingen doordat de paar vragen die wel beantwoord werden uitvoerig werden besproken. Je houdt van sexy mannen of niet en een gesprek over Twilight en Marvel met Sophie Jackson is echt heerlijk kan ik je vertellen, een schat van een mens en ze schreef een heerlijke serie!

Wesley Carter wist al voordat hij meerderjarig was hoe de gevangenis er vanbinnen uitzag. Maar een ding had hij nooit meegemaakt: verliefdheid.

Sophie Jackson geeft de term ‘badboy’ een nieuwe betekenis in Stuk van jou. Wesley Carter is namelijk geen gewone badboy. Nee, we hebben het hier over een crimineel. Al voor hij meerderjarig was, wist hij hoe een gevangenis er vanbinnen uitzag. Maar één ding heeft hij nog nooit meegemaakt: verliefdheid. Dus wanneer Kat Lane Engelse les komt geven in de New Yorkse gevangenis waar hij zit, raakt hij behoorlijk in de war – net als zij. Want hun verboden gevoelens voor elkaar zijn onmogelijk te negeren.

En dan op nummer 5, last but not least:

Vrienden voor het leven van Astrid Harrewijn

Wederom een boekblog gerelateerde herinnering, een kans die ik heb gekregen door te bloggen over boeken. Ik blijf het echt wonderbaarlijk vinden!

Dit derde deel van de serie kreeg mijn quote op de binnenflap en ik kreeg een uitnodiging om naar het Stedelijk Museum te komen voor een speciale rondleiding door het museum van Astrid zelf!

Samen met een paar andere bloggers heb ik een avond vol verhalen van Astrid gehad en ik vond het zo geweldig om haar te leren kennen. Echt een schat van een mens met een heerlijk humoristische serie boeken!

De hoofdpersonen uit Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) en Daar heb je vrienden voor keren allemaal terug in het los te lezen vervolg.

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt.

Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen…

Dat waren ze! Vijf ‘Boeken die je hebt gekoppeld aan een herinnering’

Vertel mij eens een herinnering van jou met een boektitel!

De Friday Five van de andere deelnemers aan deze rubriek bekijken doe je hier:

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 comments

  1. Een aantal van deze boeken heb ik ook gelezen. Ik heb ‘Het geheugenboek’ laatst nog gelezen. Die hakte er wel even in hoor. Heel mooi geschreven en verwoord. Ik kon hem ook niet wegleggen, had hem binnen tien uur uit ofzo. Echt heel mooi. Ken jij ‘Ik mis mezelf’ van Lisa Genova? Die is wat mij betreft nog aangrijpender, maar ook prachtig geschreven.

    1. Ik ben heel slecht met ‘zielige’ boeken dus lees er nooit te vaak een. Het geheugenboek was echter wel een boek dat ik niet had willen missen!

      Ik mis mezelf klinkt ook heel aangrijpend!

  2. Oh, ik weet van elk boek in mijn kast perfect waar het vandaan komt. Eigenlijk vind ik dat wel leuk dat elk boek ook echt een eigen verhaal heeft naast het verhaal zelf. Lang geleden heb ik er al eens enkele gedeeld op mijn blog maar ik zou dat eigenlijk nog eens moeten doen. Is zien welk boek me nu als eerste te binnen schiet? Vrienden voor het leven van Maeve Binchy kreeg ik als tiener van een oudere nicht toen we bij hen op bezoek waren. Het kwam er niet meteen van om dat boek ook daadwerkelijk te lezen maar eens ik dat wel deed heb ik een hele zomer lang alle boeken van deze schrijfster gelezen. Het trage tempo zou me nu veel minder aanspreken dan toen maar ik heb nog steeds een volledige plank in mijn mini-bibliotheek die gevuld is met boeken van deze inmiddels overleden Ierse schrijfster.

    1. Ik vind het altijd zo leuk hoe een brein connecties legt tussen bepaalde dingen. Het is altijd eventjes peinzen bij vragen als dit maar dan ploppen er ook altijd meteen dingen op! Een wonderlijk ding die hersenpan van ons!