Friday Five | Boeken met een ‘Mind Fuck’

Elke week maakt Joost lijstjes van vijf, en sinds kort doe ik daar ook aan mee! Deze ‘Friday Five’ lees je ‘Boeken met een ‘Mind Fuck’.

Nu is een ‘mind fuck’ weer iets dat iedereen anders kan opvatten. Het kan een boek zijn dat opeens met een gigantische plottwist komt, maar ook een boek waarvan je in janken uitbarst. Of een boek waardoor je gewoon niet meer lekker kon slapen omdat je er bang van werd.

In deze ‘Friday Five’ dus zeer uiteenlopende boeken bij mij met elk een verklaring op welke manier ze met mijn ‘mind fuckte’ 😉

Helaas geen eigen fotootjes deze week want het was madness in Wonderland!

Het eerste boek dat in me opkwam is ‘Het geheugenboek’ van Lara Avery.

Ik heb na het dicht slaan van dit boek, en vooral die laatste bladzijden, met zoveel gevoelens voor me uit zitten staren! Allerlei emoties kwamen voorbij en als je dat als auteur voor elkaar krijgt schrijf je sterke verhalen!

Ze zeggen dat ik alles zal vergeten. Dus schrijf ik om te herinneren…

De ambitieuze Sammie McCoy weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en dan het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren.

Niets zal haar van haar plannen afbrengen. Dus ook niet de diagnose dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen.

En zo wordt het geheugenboek geboren. Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is, wie haar hart heeft gebroken en over Cooper, een oude vriend van vroeger die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen…

Op de tweede plaats een boek dat me een klein bang mens maakte! Als je het hebt over een ‘mind fuck’ dan is dat het wel wanneer je door het lezen van lettertjes veranderd in een bang mens.

Ik lag s’avonds in het donker met de ramen en deuren wagenwijd los te lezen met een klein leeslampje. De hoge bomen achter ons huis wierpen de meest griezelige schaduwen op mijn muur en terwijl ik steeds verder het verhaal in kwam maakte ik mezelf steeds banger en leek ik ook dingen te gaan horen.

Het versje dat in dit boek verteld word helpt daar ook zeker niet aan mee gezien dat over half open deuren gaat. En hittegolf of niet, die ramen en deuren moesten echt wel dicht want ik werd gewoon schijterig van dit boek!

Ik heb het dan over ‘De fluisterman’ van Alex North

Als de deur halfopen staat, hoor je het gefluister vroeg of laat.

Nog kapot van de dood van zijn vrouw besluit Tom Kennedy met zijn zoon Jake te verhuizen naar het kleine stadje Featherbank om een nieuwe start te maken. Maar Featherbank heeft een duister verleden.

Twintig jaar geleden ontvoerde en vermoordde een seriemoordenaar vijf jongens. Tot hij uiteindelijk werd gepakt vreesde iedereen de Fluisterman.Dat was al heel lang geleden, en een oud misdrijf hoeft natuurlijk niet van invloed te zijn op het leven van Tom en Jake. Maar dan verdwijnt er weer een jongen en begint Jake zich vreemd te gedragen. Hij zegt dat hij gefluister hoort bij zijn raam.

De Fluisterman van Alex North is een unieke leeservaring die je nog lang zal bijblijven.

Een boek dat je met de titel al duidelijk maakt dat het een ‘mind fuck’ gaat zijn!

Dan heb ik het over ‘Mind games’ van Leona Deakin.

Ik heb echt met volle teugen genoten van dit verhaal! Het sleept je mee naar het duistere en donkere brein van een psychopaat.  En de term psychopaat daar ga je na het lezen van dit boek heel anders tegen aan kijken! De grens tussen goed en slecht lijkt steeds kleiner te worden. De vele wendingen maken dit een boek dat je gewoon moet lezen!

Mind Games is echt een waanzinnig en verslavend verhaal! Een van de meest boeiende thrillers die ik ooit las!

Vier vreemden worden vermist en er is maar één aanwijzing over hun verblijfplaats. Op de plaats waar ze voor het laatst zijn gezien, ligt een verjaardagskaart met een korte tekst: ‘Het spel is je cadeau. Durf je te spelen?’De politie neemt de zaak in eerste instantie niet serieus: het heeft er alle schijn van dat het om een grap gaat. Maar de families zijn ervan overtuigd dat er iets anders aan de hand is. De dochter van een van de slachtoffers haalt dokter Augusta Bloom, psycholoog en privédetective, over om zich in de verdwijningen te verdiepen. Naarmate Augusta zich steviger in de zaak vastbijt en het gedrag, de beweegredenen en de persoonlijkheden van de vermisten onder de loep neemt, komt ze tot een angstaanjagende ontdekking. Er is één heel duidelijke verbindende factor, een overeenkomende karaktertrek, en die karaktertrek maakt hen heel erg gevaarlijk.

Terwijl het spel steeds meer spelers verzamelt en meer families hun geliefden verliezen, bindt dr. Bloom de strijd aan met de tijd om de slachtoffers te vinden. Maar speelt ze op deze manier niet gewoon mee met het spel?

Een zwaar boek met zware onderwerpen. Letters niet meer kunnen lezen door de tranen in je ogen. Valt voor mij ook echt onder een ‘mind fuck’.

Ieder die in zijn of haar leven ook met een depressie te kampen heeft gehad zal dit gevoel herkennen en dat is dan ook de kracht van dit boek. Het is zo ontzettend realistisch en je leeft zo ontzettend mee met dit tweetal. Alleen de titel al ♥

‘Mijn hart en andere zwarte gaten’ van Jasmine Warga.

De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood.

Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen. Maar ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden. Ze vindt er Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie.

Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven.

En als laatste een ‘vreemd’ boek. Ik las het in het Nederlands als ‘Het was best een fijn leven’ van Gabrielle Zevin.

Deze heeft echter een niet zo mooie synopsis en cover en ik wil niet dat mensen daar op afknappen want het verhaal is echt mooi! Ik gebruik dus de cover en synopsis van het origineel Engelse boek genaamd ‘Elsewhere’.

Het is zoals gezegd een vreemd verhaal. Je kunt er meerdere kanten mee op, je kunt denken WTF en het niks vinden of net zoals ik een tikje in de war zijn maar het zo’n ontzettend mooi idee vinden!

Ik vond het in ieder geval een mooie afsluiter voor boeken met een ‘mind fuck’!

Welcome to Elsewhere. It is warm, with a breeze, and the beaches are marvelous. It’s quiet and peaceful. You can’t get sick or any older. Curious to see new paintings by Picasso? Swing by one of Elsewhere’s museums. Need to talk to someone about your problems? Stop by Marilyn Monroe’s psychiatric practice.

Elsewhere is where fifteen-year-old Liz Hall ends up, after she has died. It is a place so like Earth, yet completely different. Here Liz will age backward from the day of her death until she becomes a baby again and returns to Earth. But Liz wants to turn sixteen, not fourteen again. She wants to get her driver’s license. She wants to graduate from high school and go to college. And now that she’s dead, Liz is being forced to live a life she doesn’t want with a grandmother she has only just met. And it is not going well. How can Liz let go of the only life she has ever known and embrace a new one? Is it possible that a life lived in reverse is no different from a life lived forward?

This moving, often funny book about grief, death, and loss will stay with the reader long after the last page is turned.

Dat waren ze! Vijf boeken met een ‘Mind Fuck’!

Vertel eens, welk boek met een ‘mind fuck’ schiet als eerste in jouw gedachten? En las jij één of meerdere van de door mij genoemde boeken?

Laat het me hieronder weten ♥

De Friday Five van de andere deelnemers aan deze rubriek bekijken doe je hier:

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Mindgames ga ik onthouden! En Elsewhere heb ik ook gelezen, alleen was de titel bij mijn vertaling ‘Ergens’. Passender dan de titel die jij had, maar ‘Elsewhere’ is nog steeds mooier.