Friday Five | Boeken met Virussen/pandemieën

Elke week maakt Joost lijstjes van vijf, en daar doe ik ook gezellig aan mee! Deze ‘Friday Five’ lees je  Boeken met Virussen/Pandemieën. Wellicht komt dit thema je nu zo langzamerhand helemaal het strotje uit! Mij inmiddels wel! Toch vond ik 5 boeken die min of meer over virussen/pandemieën/complot theorieën gaan! Kijk je mee naar deze Friday Five?

Het thema van de Friday Five van deze week is trouwens gekozen door Nora van Geekish.nl!

Voor deze ronde heb ik 3 boeken die daadwerkelijk over virussen gaan en 2 boeken met een plandemie 😋

Het meest recent verschenen boek is:

Woeker van Kenneth Oppel

Het begint met een regenbui van dagen. En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Zwarte staken die ook nog eens erg snel groeien. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken hele mensen en dieren op.
Drie tieners met vreemde allergieën blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Wat is hun geheim? En kunnen zij de invasie stoppen, voordat het weer begint te regenen?

Deze young adult past goed in het straatje sci-fi achtige jeugd horror! Van tijd tot tijd een beetje gruwelen maar vooral ontzettend spannend!

Op de tweede plaats komt een boek met de perfect passende titel:

Virus van Mirjam Mous

Kris, een jongen die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, is op vakantie met zijn neef Hopper. Ze rijden door de bergen als er een hevig noodweer losbarst. Kris schrikt zich het apelazarus. Er loopt een man op de weg! Hopper kan hem niet meer ontwijken. De jongens raken in paniek en slaan op de vlucht. Ze komen terecht in Odrín, een Spaans bergdorp, dat altijd in de schaduw ligt. Er hangt een unheimische sfeer en de meeste bewoners zijn nors en gedragen zich soms ronduit bedreigend. Kris en Hopper besluiten er stilletjes vandoor te gaan, maar de enige toegangsweg is ineens afgesloten en wordt door gewapende mannen bewaakt. Niemand mag het dorp nog in of uit – er waart een onbekend en zeer besmettelijk virus rond…

Met dit boek van Mirjam Mous krijg je het leesvirus weer flink te pakken! Het leest als een trein! Niet neer te leggen!

Op de derde plaats een futuristisch boek met een wel heel oud virus:

De Lunar chronicles Cinder van Marissa Meyer

In het keizerrijk waar Cinder woont bestempelt haar cyborg-aard haar meteen tot outcast en Adri, haar stiefmoeder, is haar liever kwijt dan rijk. Cinder heeft gelukkig één groot talent: ze is een prima monteur en slaagt erin de meest ingewikkelde technische problemen op te lossen. Haar stiefgezin heeft haar inkomsten broodnodig, en daarom verdraagt Adri haar aanwezigheid. Cinder is dan ook niet verbaasd als haar twee zussen wel, en zij niet, naar het jaarlijkse bal met prins Kai mogen.

Maar dan duikt de prins op in haar werkplaats en blijkt haar jongste zus besmet te zijn met de pest. Cinder moet op zoek naar een medicijn en naar de ware toedracht van haar verleden. Maar wil ze dat wel?

Het verhaal is zo anders dan het Assepoester verhaal dat we allemaal kennen van toen we klein waren, maar het heeft precies genoeg om je mee te voeren naar de aparte sci-fi fantasiewereld.
Ook al is het verhaal is een beetje traag in het begin, op een gegeven moment zit je er zo in dat je niet kunt stoppen met lezen.

Op nummer 4 komen we met ons eerste ‘plandemie’ boek, een app die ons leven overneemt! Past qua complot theorieën perfect bij de Corona app van nu:

Free to Fall van Lauren Miller

Wat als er een app was die je vertelde naar welke muziek te luisteren, welke koffie te bestellen, of zelfs wat te doen met je leven – een app die je kon verzekeren van volmaakt geluk?
Wat als je nooit hoefde te falen, nooit de verkeerde beslissing hoefde te nemen?

Fast forward naar een tijd waarin Apple en Google zijn vervangen door Gnosis, een miljardenbedrijf dat een levensveranderende technologie heeft ontwikkeld: Lux, een app die al je beslissingen optimaliseert voor de beste persoonlijke resultaten.

Je trekt de ene na de andere conclusie en niks lijkt minder waar, alles komt geloofwaardig over en dat maakt dit een ontzettend goed boek!

Een chip in je lijf krijgen waardoor je gecontroleerd of misschien wel gemanipuleerd kan worden! Ja, ook iets dat perfect past bij de huidige tijd met complottheorieën:

Starters van Lissa Price

De wereld is voorgoed veranderd.
Callie staat voor een onmogelijke keuze: Haar ouders zijn dood. Haar broertje is ernstig ziek.
En er is niemand die ze kan vertrouwen.
Haar enige uitweg is de bodybank: een gewetenloze organisatie die ze verafschuwt.
Ten einde raad gaat Callie met hen in zee.
Ze moet haar opdracht volbrengen en opgeven is geen optie.

Zodra je begint met lezen kom je in een wereld in de toekomst waar door een soort vergif alle volwassenen tussen 20 en 60 jaar zijn overleden en de oudere generatie een gelukkig en rijk leven leidt ten koste van de jongeren. Het is een ontzettende page turner waar ik niet te veel van wil verklappen!

Dat waren ze! ‘Vijf boeken met Virussen/P(l)andemieën’

Vertel eens, las jij al een van deze boeken of weet jij er zelf nog wat te noemen?

De Friday Five van de andere deelnemers aan deze rubriek bekijken doe je hier:

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)
Luna (Leesdame)
Kim (Books I care about)
Joany (Craving Pages)
Rianne Warmerdam (RianneWarmerdam.com)

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments

  1. Oh, als het over boeken uit eigen collectie gaat zal ik er waarschijnlijk niet veel vinden. De meeste boeken die ik binnen dat thema las kwamen volgens mij uit de bibliotheek. Of heb ik na het lezen weggedaan omdat ik ze niet wilde herlezen.