Het Laatste Licht – Jen Minkman

Het Laatste Licht – Jen Minkman

 Als Moira haar zus en broer helpt bij een Wicca-ritueel tijdens Halloween, verwacht ze niet dat hun bezwering ook echt zal werken. Ze komen in een mysterieus landschap terecht dat mijlenver weg lijkt van de steencirkel Meini Hirion in Wales waar ze met hun ritueel zijn begonnen. Natuurlijk moet het wel een illusie zijn... maar de knappe, donkerharige jongen die Moira tijdens haar trance ontmoet kan ze niet zomaar als droom wegwuiven.

Hayko, de geheimzinnige vreemdeling, duikt daarna nacht na nacht weer op in haar dromen. Een vreemde kracht lijkt haar steeds weer terug te trekken naar het dromenland uit haar visioen, en de dingen die ze daar ziet beginnen steeds meer op nachtmerries te lijken. Maar waar Moira zich het meeste zorgen om maakt is niet dat ze in haar dromen met allerlei monsters en engelen moet vechten; het is het besef dat ze verliefd begint te worden op een jongen die helemaal niet bestaat.

Wat als je écht kunt vallen voor de man van je dromen?

(Het laatste licht: Land van dromen is deel 1 van dit verhaal. Het laatste licht: Land van hoop is deel 2 en is ook overal verkrijgbaar.)

keywords: gratis eboeken, gratis romantiek, nederlandse young adult, paranormal romance, magie, wicca

four-stars
Het laatste licht: land van dromen geschreven door: Jen Minkman
Bladzijden: 160
Serie: Het laatste licht #1
Meer van deze auteur: De Jongen Uit Het Woud, Het boek van voorheen, De Wereld achter het Water, Wonderland
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing | December 3rd 2015
Genre: Young Adult, Paranormal, Fiction, Romance, Fantasy, General
Uitgave: Paperback
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Begin december zat ik op Instagram te bladeren en werd mijn aandacht getrokken door een mooie cover bijgestaan door een oproep van Jen Minkman, ze was op zoek naar bloggers die haar nieuwe boek wilden recenseren, de tekst paranormal young adult was voor mij meteen een reden om te reageren want ik hou van paranormale onderwerpen!

Nadat ik een e-mailtje stuurde kreeg ik meteen een leuk antwoord terug, ik mocht het e-boek recenseren en mij werd gevraagd om de recensie halverwege januari ongeveer te plaatsen ivm het uitkomen van het boek op 1 februari, ik doe het stiekem en heel eigenwijs toch iets eerder want nu heb je iets meer dan 3 weken om geld opzij te zetten en dit boek te kopen! Dus klik de foto maar aan en reserveer hem alvast 😉

De cover op zich is heel eenvoudig, een knappe jongen en een mooie meid in een roodkapje-achtige cape met een twinkeling op de achtergrond, maar toch zorgt dit voor het nodige mysterieuze tintje in samenwerking met de tekst.

De flaptekst die ik dus niet kon zien op de instagram foto maar die me meteen ongeduldig maakte om te starten met lezen, een wicca ritueel met Halloween! Sinds de wicca reeks van Cate Tiernan heb ik helaas nog weinig boeken met wicca in het verhaal gelezen dus was ik meteen heel erg blij dit te zien staan.

Het verhaal, we lezen het verhaal van de hoofdpersoon Moira Llewelyn een 21 jarig meisje uit Penmaenmawr in Wales. Moira is een gewoon meisje wat samen met haar broer Dai gevraagd word om voor Halloween een wicca ritueel uit te voeren met hun zus Tabby die een Wiccan is. Zonder het te weten openen ze een poort naar een andere wereld, waar tijd niet bestaat. Door het openen van deze poort belanden ze telkens in hun dromen in deze andere wereld waar ze telkens weer bij Hayko uitkomt.

Hayko brengt weer een heel ander verhaal binnen dit boek want wanneer je de korte stukjes vanuit zijn PoV* leest is dat zijn verleden en in de droomwereld is hij vergeten wie hij is en waar hij vandaan komt, langzaamaan komt zijn geheugen terug en Moira probeert hem daarbij te helpen.

Wat volgt is niet alleen de spannende tocht in haar dromen met Hayko en verschillende monsters en engelen maar ook een zoektocht naar wat er is gebeurd met Moira in haar dagelijks leven. Moira heeft namelijk ADHD en heeft na een “dronken ongevalletje” het advies van haar vriend Patrick aangenomen om medicatie te gebruiken, medicatie die haar belemmert in haar artistieke fantasie. Waar Patrick juist aandringt op het gebruik van de medicatie geeft Hayko aan dat ze de medicatie helemaal niet nodig heeft en sterk genoeg is om zonder te kunnen, zo raakt Moira steeds verder verwikkelt in een soort driehoeksverhouding waarvan één man enkel in haar dromen bestaat en de ander al jaren haar vriend is maar waar ze langzaamaan door Hayko beseft dat ze misschien toch niet goed bij hem past.

Meini Hirion
Meini Hirion

Dit boek wil je door blijven lezen door de spannende lijn die het volgt, stukje bij stukje ontrafel je nieuwe dingen en is het naast een heel spannend boek ook nog eens weetjes waardig en realistisch, de plaatsen en geloven die beschreven worden bestaan echt en dat maakt het boek nog spannender. Op de foto rechts in beeld zie je bijvoorbeeld Meini Hirion, een druïden cirkel waar Moira met haar broer en zus het ritueel uitvoerden.

Het eindigt met een enorm hoogtepunt en ik ben heel benieuwd naar de mening van andere bloggers en naar de ander boeken van Jen Minkman.

Waarom als ik zo positief ben dan geen vijf ❤en? Dat heeft twee redenen:

 1. De wicca lijn van de flaptekst deed me hunkeren naar een boek vol wicca, helaas bleef dit enkel bij het ritueel.
 2. Soms word er door het boek heen ook Welsh gesproken, in sommige stukjes word er in het Nederlands geantwoord waardoor je precies weet wat word bedoeld zoals in de volgende zin;‘Doe ik,’ beloofde hij. ‘Nos da.’
  ‘Ook een fijne avond.’

 

Maar bij sommige woorden/zinnen zoals bijvoorbeeld ‘Pisho bant’  is het nu maar gokken wat ze bedoelden, het is niet storend in het verhaal maar het had me leuk geleken als er een soort vertaling achterin het boek had gestaan van deze woorden, nu schreef ik ze eerst neer om later nog op te zoeken.


*
PoV, Point of view is een Engelse term. Een point of view kan gebruikt worden om aan te geven dat dat wat gezegd, geschreven, of anderszins wordt weergegeven, toegewezen moet worden aan de persoon die iets zegt, schrijft of anderszins weergeeft.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments

 1. Dit is echt m’n redding geweest!!!
  Ik heb een last-minute boek gekozen. (dit boek dus)
  en moest heb in 1 dag afhebben… en ik heb het boek op mijn telefoon.
  Dus moest ik heel veel informatie van internet scrapen.
  En deze site heeft me heel erg geholpen!
  OH GOSH
  -xxx- FuHua

   1. Ja heeel erg zelf!!
    Maar ik zit bij een struggle… argh
    Want ik moet 2 opdr. Doen voor mijn boekverslag. En daarvoor moet ik het einde weten en ik ben net achtergekomen dan het boek wat ik heb gelezen is, een kortere versie/proef versie is dus het einde staat er niet in… zou je die misschien in een korte korte korteeee samenvating geven?