Interview | Danielle Bakhuis in Wonderland

Zoals jullie eerder deze ochtend konden lezen in de recensie van de Eliminatie had ik ook een interview met de auteur Danielle Bakhuis! Lezen jullie mee?

danielle bakhuis
© Danielle Bakhuis

Voor de recensies van boeken die  schreef kun je op haar dik gedrukte naam klikken!

Ik ben nog relatief nieuw in het interviewen van auteurs! Ik hoop dat jullie de antwoorden net zo leuk vinden als dat ik ze vond!

Voor de volgers die je misschien nog niet kennen, wie is Danielle?

Hoi! Mijn naam is Daniëlle Bakhuis, ik ben 35 jaar en schrijver en journalist. Ik woon samen met mijn vriend Ard en ons zoontje Stijn in het Twentse Westerhaar. De eliminatie is mijn achtste boek, andere titels die je zou kunnen kennen zijn ‘Wraak’ en ‘Zes Seconden’. Naast het schrijven van boeken, vertel ik er ook graag over. Ik kom graag op middelbare scholen om lezen te stimuleren.

Hoe ben je op De Eliminatie gekomen?

Op weg naar een schoolbezoek ergens in Friesland viel ik in de bus in slaap. Toen ik wakker werd, zaten er een oude man, een man die er heel ziek uit zag en een vrouw met een baby in de bus. Ik dacht toen – zo werken mijn hersenen nu eenmaal – stel dat we een ongeluk krijgen en ik maar één iemand kan redden. Wie zou ik dan kiezen? Dat idee bleef maar in mijn hoofd, en later veranderde ik het onderdeel ‘ongeluk’ met ‘vooropgezet plan’ om het extra spannend te maken.

De Eliminatie is wederom een thriller, is dat je favoriete genre om te schrijven?

Absoluut. Ik las zelf ook altijd al spannende boeken, maar het heeft een tijdje geduurd voordat ik mezelf er van overtuigd had dat ik er ook één kon schrijven. Het mooie van een thriller is dat er altijd een verwachting wordt ingelost: er is iets dat niet helemaal te verklaren valt, maar gaandeweg valt alles op zijn plek.

Hoe bedenk je de namen van de personages in je boek?

De meeste namen komen gewoon binnen, net zoals een idee of invalshoek opeens – EUREKA. HEEL FIJN! – binnenvalt. Andere namen haal ik uit het echte leven: ik let goed op bij schoolbezoeken hoe leerlingen heten én ik blijf altijd zitten bij de aftiteling van een film om te kijken of daar nog wat leuks tussen zit.

Als je mijn volgers zou moeten overtuigen om De Eliminatie te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

Oeh! Goede vraag! Naast dat De eliminatie een spannende thriller is, hoop ik dat ik je ook mee aan het denken zet. Wat zou jij doen als je in deze situatie belandde? En daarnaast is De eliminatie ook wat voor jou, omdat je gewoon wilt weten wie van de tien het einde halen.

Als je de opdracht kreeg jouw droomcast samen te stellen voor De Eliminatie, welke acteurs zou je dan kiezen voor de personen in de bus? (buiten de baby om dan)

Ik zou het juist heel tof vinden om me dan totaal te laten verrassen door het castingbureau. Maar als ik een of twee namen naar voren zou mogen schuiven… Ik zou Halina Reijn wel een goede vinden voor Caitlin. En Morgan Freeman voor Theodore. Yup. Hoog mikken, dit wordt meteen film met een internationale cast.

Op welke volgorde zou jij de personages van De Eliminatie elimineren?

Geen flauw idee. Ik heb tijdens het schrijven ook heel lang met deze vraag geworsteld, maar het punt is dat je pas weet of je met je hoofd of hart gaat denken als je echt in zo’n situatie zit. De meeste mensen ontdekken een heel andere kant van zichzelf als ze in een noodsituatie belanden. Ik ben wel heel erg van het onderhandelen, dus ik zou eerst proberen uit te zoeken of we er op een menselijke – hoe krankzinnig dat ook klinkt – manier proberen uit te komen.

Wat maakte eigenlijk dat je begon met schrijven?

Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik schrijver wilde worden. Ik heb nooit een plan B gehad. Toen ik op mijn achttiende mijn eerste echte betaalde klus bij het tijdschrift Fancy te pakken kreeg, was ik officieel verslaafd.

Wat vind je moeilijker op papier te zetten: de eerste, of de laatste zin van je verhaal?

De laatste. De eerste heb ik meestal vrij vlot op papier, maar aan de laatste zin moet ik vaak nog even schaven. Is dit echt de laatste? Of kan er nog een extra uitsmijter achteraan?

Als je terugkijkt naar jouw jongere zelf, wat was dan jouw droombaan? Was het altijd het worden van schrijfster?

Altijd schrijver. Geen plan B 🙂

Nadat ik 6 seconden las heb ik elke keer vol spanning Zes seconden: Regel 2, Vertel nooit je grootste geheim gepre-orderd. De eerste keer was dat in juni 2015! Helaas bleef de verschijning telkens uit! Komt dit tweede deel nog wel uit?

Het tweede deel is klaar, maar mijn vorige uitgever en ik hebben besloten om het niet uit te geven. Er zijn nu nog geen concrete plannen om het uit te geven, maar eerlijk is eerlijk: het is wel zonde om deze op de plank te laten liggen!

Ben je al bezig met een nieuw boek?

Yes! Een paar weken geleden heb ik groen licht gekregen van Susanne (Diependaal – Best of YA) om mijn nieuwe idee uit te werken. Het wordt weer een YA en weer unheimisch en spannend…

Wat was je moeilijkste verhaal om te schrijven tot nu en waarom?

De eliminatie. Naast dat ik wilde dat het een spannend boek werd, wilde ik ook de ethische dilemma’s aan de kaak stellen. Het gevaar daarvan, is dat het de vaart uit een verhaal kan halen. Technisch was dit boek dus ook ingewikkelder dan de voorgaande.

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Eigenlijk best netjes! Ik deel mijn werkkamer en bureau met mijn vriend. Op maandag, dinsdag en donderdagochtend werk ik daar, op woensdag en vrijdag werkt hij vanuit huis. Ideale oplossing. Naast onze computer, liggen er eigenlijk alleen een notitieboekje en een etui naast me. Oh, en in de loop van de dag een verzameling van lege koffiemokken, haha!

Hoe ziet jouw werkdag er uit? Plan je vaste tijden waarin je moet schrijven?

Elke werkweek ziet er anders uit, want in sommige weken heb ik veel schoolbezoeken en andere geen. Soms heb ik veel deadlines voor de tijdschriften waarvoor ik schrijf en soms ook helemaal niets. Op een deadline- en schoolbezoekvrije week, heb ik de hele maandag, dinsdag en donderdagochtend om te schrijven. Wat een luxe, hé! In die uren moet het ook gewoon gebeuren. Ik geloof niet in wachten op inspiratie. Schrijven is ook gewoon: zitten, beginnen, vervolgens dat begin weer schrappen en verder gaan met schrijven.

Wat lees je graag?

Het gros is toch YA en thrillers, maar ik lees ook graag non-fictie over hoe verhalen in elkaar zitten.

Wat zijn een paar van je favoriete auteurs?

Het wisselt eigenlijk altijd, omdat ik meestal niet alle boeken van een auteur goed vind. Mijn laatste ontdekking is Margaret Atwood. Ik heb onlangs van haar ‘Als Laatste Het Hart’ en ‘Het Verhaal Van Een Dienstmaagd’ (de serie heet een Handmaids Tale) gelezen. Prachtige, bizarre verhalen over een wereld die angstaanjagend veel op de onze lijkt.

Waar lees jij het liefst?

In de trein (daarom vind ik schoolbezoeken aan de andere kant van het land ook helemaal niet erg. Heerlijk juist: twee uur ongestoord kunnen lezen!) en in bed. Maar als het een heel spannend boek is, lees ik ook terwijl ik aan het koken ben/de was opvouw/de trap oploop, haha.

Wat is je favoriete snack tijdens het lezen?

Bolognese chips. Niet per se alleen tijdens het lezen, maar gewoon ALTIJD 🙂

Hoeveel boeken heb jij tot dusver gelezen dit jaar?

Vierenveertig. De één-boek-per-week ga ik helaas niet halen.

Wat is het laatste boek dat je kocht?

Maren Stoffels – Escaperoom. Dikke, vette aanrader.

Welk boek ligt momenteel op jouw nachtkastje?

Een heel stapeltje: 13 minuten – Sarah Pinborough / Duizend hoog – Katherine McGee / Gunter Wallraff – Ik (Ali). Die van Maren heb ik gisteren net uitgelezen, dus ik ga nog even dubben aan welke ik vandaag begin.

Op welke manier heb je jouw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)

Op kleur. Maarrrrrr, aan het eind van elke week is het weer een chaos. Ik heb een boekenkast waar ik nogal eens in trek en terug stop zonder te kijken. Ik weet dat ik mensen hier heel erg pijn mee doe, maar ik ben dus ook zo’n type dat heel ruw met haar boeken omgaat. Als ik een boek lekker wil lezen, moet ik eerst zijn rug kraken.

Je beland op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die met je meegaan: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon!

Super toffe vraag! Mijn hoofdpersonage Chleo uit De eliminatie, omdat ze veel meer blijkt te kunnen dan dat ze van zichzelf dacht. Katniss uit The Hunger Games (geen uitleg nodig, toch?) en om de kokosnoten uit de bomen te halen en de krabbetjes te vangen, lijkt me een winnaar van Expeditie Robinson ook wel wat. Bertie bijvoorbeeld!

Mijn blog heet Kwante in Wonderland omdat ik gek ben op Alice in Wonderland! Wat is jouw favoriete karakter uit een Disney film en waarom?

Believe it or not, maar ook Alice! In Zes Seconden heb ik ook lang getwijfeld om de hoofdpersoon Alice te noemen (uiteindelijk is dit Jasmijn geworden), maar ik ik vond het er te dik bovenop liggen. Er zitten wel allerlei verwijzingen naar AIW in Zes Seconden. Op het drankje dat Jasmijn op het Feest drinkt, staat bijvoorbeeld met dikke letters DRINK MIJ. Het smaakt ook naar kersentaart, ananas en toffee, net als in Alice in Wonderland.

Rapid Fire Questions!

Wat zijn jouw Pet Peeves?

Traag internet. Ondertiteling bij een film die niet klopt.

Wat is jouw Guilty Pleasure?

Mijn liefde voor frituur. Mijn liefde voor foute realityprogramma’s als HNTM. Het liefst gecombineerd.

Wat was je eerste baantje?

Pepernoteninpakker bij Bolletje in de zomer, haha!

Wat is het eerste wat je doet als je wakker word?

Mijn zoontje uit bed halen en hem een heeeeele dikke kus geven.

Current mood?

Hongerig! Maar ook dat is niet heel gek, want: altijd trek!

Als je naar één plek uit een boek kon gaan, wat zou je dan kiezen?

De school uit ‘My posse don’t do homework’ (Verfilmd als Dangerous Minds). Ik heb een zwak voor scholen, en volgens mij is deze helemaal bijzonder.

Favoriete kleur?

Blauw

Zomer of Winter?

Winter

Favoriete muziek genre?

Ik heb de meeste foute muzieksmaak ooit. Van jaren tachtig tot hardcore, en alles daar tussen in.

Honden of katten?

Honden

Harry Potter, liever de …..

Boeken

Je komt naar een event in Wonderland en moet verkleed als je favoriete Alice in Wonderland personage! Als wie kom jij?

Alice

Koffie of thee?

Koffie

Ochtendmens of avondmens?

Avond

Favoriete tv serie?

Momenteel: The Team (Netflix)

Favoriete film?

Golden oldie: Thirtheen. Jeugdsentiment.

Beste cadeau dat je ooit kreeg?

De roos op de tweede date met mijn vriend. De eerste tekening van mijn zoontje voor mijn verjaardag.

Als je auteur zijn met 1 woord moest omschrijven?

Droom

Als je mij 1 Must Read boek zou aanraden, welk boek zou dat dan zijn?

De marathon van Stephen King

Dank je wel voor het beantwoorden van al deze vragen! Wil je verder nog wat kwijt?

Ontzettend bedankt voor de leuke vragen! Heel origineel! Ik heb over sommige ook echt even heel hard moeten nadenken 🙂 Thnx!


Wil je na het lezen van mijn interview nog meer weten dan kun je een kijkje nemen op de site van Danielle!

Ik hoop dat je het een leuk interview vond! Van wie zou jij nog meer een interview willen lezen?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment

  1. Wat een leuk interview, echt interessant en leuk om Daniëlle Bakhuis zo wat beter te leren kennen (want eerlijk gezegd kende ik haar nog niet :$) Ik ben nu nog nieuwsgieriger geworden naar haar nieuwe boek ‘De Eliminatie’, dat boek klinkt echt zo spannend 🙂 Ik vind Margaret Atwood ook echt een fantastische schrijfster, ik ben ook erg benieuwd naar de serie gebaseerd op The Handmaids Tale.
    Do onlangs geplaatst…Wat ik wil lezen in decemberMy Profile