Interview | Eva Linden

Weerwolven in Waraine week in Wonderland! Vandaag voor jullie dit interview met de auteur, Eva Linden, waarin ze meer over zichzelf vertelt. Lees je mee?

Voor de volgers die je misschien nog niet kennen, wie is Eva?

Ik ben een 28-jarige schrijfster uit de Vlaamse Kempen die houdt van koken, fotografie en cosplay. In 2013 studeerde ik af als journaliste en drie jaar later kwam mijn eerste boek ‘Maanziek’ uit. Al snel volgden er meer boeken en ondertussen kan ik mezelf denk ik wel een ‘echte schrijfster’ noemen.

Hoe ben je op ‘Weerwolven van Waraine’ gekomen?

Dat is een grappig verhaal maar tegelijkertijd erg ontroerend. In 2018 trouwden mijn man en ik in Etretat, een Frans dorpje aan de Normandische kust waar we tijdens onze eerste reis samen een paar daagjes verbleven. We vonden het een goed idee om daar naartoe te trekken met onze familie en onze getuigen om onze huwelijksgeloften af te leggen op het strand. Maar waar moesten we al die mensen te slapen leggen? Uiteindelijk vonden we een geweldig vakantiehuisje in de bossen van Etretat waar we met z’n allen konden overnachten. Het was een bizarre situatie omdat we een week lang samen moesten zien te leven met zo veel mensen die elkaar eigenlijk niet kenden. De dag van onze trouwceremonie was prachtig, we genoten van elke seconde op het strand en ‘s avonds barbecueden we met het hele gezelschap. Daarna speelden we samen ‘Weerwolven van Wakkerdam’ en zo is het idee voor dit boek ontstaan.

Het fictieve dorpje Waraine is gebaseerd op het Franse Etretat waar jij je huwelijksgeloften hebt afgelegd. Waarom besloot je dit dorp als inspiratie te gebruiken en kwam die inspiratie al tijdens je verblijf daar of pas achteraf?

Zoals ik daarnet al vertelde, kwam de inspiratie tijdens onze vakantie. Twee dagen na onze thuiskomst begon ik te schrijven aan ‘Weerwolven van Waraine’, al wist ik toen nog niet wat er precies ging gebeuren en wie de Weerwolf zou zijn. Maar de locatie en vooral de sfeer van het boek waren gezet!

Als je mijn volgers zou moeten overtuigen om ‘Weerwolven van Waraine’ te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

Ik heb mijn best gedaan om van ‘Weerwolven van Waraine’ een spannend en sfeervol boek te maken vol plot twists. Het belangrijkste voor mij was dat de verschillende personages goed neergezet werden en dat je als lezer van hen ging houden (of hen net ging haten 😉 ). Aan de recensies te zien, ben ik daar redelijk goed in geslaagd en dat maakt me ontzettend gelukkig.

Als je de opdracht kreeg jouw droom cast samen te stellen voor ‘Weerwolven van Waraine’, welke acteurs zou je dan kiezen?

Dat zijn er heel wat, aangezien er wel negen hoofdpersonages zijn in het boek! De verlegen Gabriël zou vertolkt kunnen worden door Ansel Elgort en zijn spring-in-t-veld vriendinnetje Ginny door Evanna Lynch. Christopher is een gevoelig jongen die misschien gespeeld zou kunnen worden door Ian Somerhalder. De kille Shania zou vertolkt kunnen worden door Kristen Stewart. Bram is een stoere kerel die gespeeld zou kunnen worden door Matthew Lewis, al had ik nooit verwacht dat Marcel er zo uit zou gaan zien in de eerste ‘Harry Potter’-films, haha. De stille Koen zou vertolkt kunnen worden door Billy Boyd. Helen is een beetje bazig maar diep vanbinnen wilt ze iedereen helpen, zij zou gespeeld kunnen worden door Emma Watson maar dan wel in haar ‘curly-hair-fase’. Zeke is zo’n beetje ‘de ideale schoonzoon’ en zou misschien vertolkt kunnen worden door Josh Dallas.

Op verschillende plekken op het internet vind ik diverse genres die voor ‘Weerwolven van Waraine’ gebruikt worden. Thriller, detective, young adult. Waar vind jij nou dat hij het best onder valt?

Zelf zou ik het boek onder het ‘detective’-genre laten vallen, omdat de heksenjacht op de Weerwolf zo’n belangrijk onderdeel van het boek is. Alle personages uit het boek hebben zo hun eigen ‘tienerproblemen’ waarmee ze kampen en dat maakt het ook echt een YA-boek.

Hoe bedenk je de namen van de personages in je boek?

De namen van de personages in ‘Weerwolven van Waraine’ zijn doelbewust gekozen, maar als ik zou vertellen waarom, dan verklap ik te veel haha! Oplettende lezers zullen misschien wel begrijpen wat ik daarmee bedoel 😉 Verder heb ik gewoon namen gekozen die ik leuk vond, ik heb enkele vriend(inn)en waarmee ik af en toe brainstorm over zulke dingen en die ook bij dit boek vele leuke namen bedacht hebben. Wisten jullie trouwens dat één van de personages dezelfde naam heeft als één van mijn vrienden waarmee ik altijd ‘Weerwolven van Wakkerdam’ speel? De volgende keer dat we gaan Weerwolven, zal hij alvast verdacht zijn! 😉

De personages in je boek liggen qua karakters soms mijlenver uit elkaar. Hoe bouw je hun karakters op?

Ik gebruik vaak karaktereigenschappen van vrienden en kennissen om de personages uit mijn boeken op te bouwen. Het gebeurt natuurlijk nooit dat een personage een exacte kopie is van iemand die ik ken, ik probeer karaktereigenschappen altijd zo veel mogelijk de mixen.

Je bent afgestudeerd in de journalistiek. Wat maakte eigenlijk dat je begon met het schrijven van boeken?

Ik schrijf al ‘boeken’ zo lang ik me kan herinneren. Als kleuter al tekende ik verhaaltjes en bij die tekeningen moesten mijn ouders dan bijschrijven wat er gebeurde. Het echte kantelmoment voor mij was een opdracht tijdens mijn studies Journalistiek, toen we zelf een onderwerp mochten kiezen om een reeks artikels en tv-reportages over te maken. Ik koos voor het onderwerp ‘lucide dromen’ en op die manier kwam ik in contact met mensen die lucide kunnen dromen. Omdat ik hun verhalen zo boeiend vond, schreef ik ze neer in een aparte kladblok en uit die notities is mijn ‘Maanziek’-trilogie ontstaan.

Wat vind je moeilijker op papier te zetten: de eerste, of de laatste zin van je verhaal?

Dat is een moeilijke vraag, mag ik ook kiezen voor alle zinnen daartussenin? :-p Een manuscript neerpennen begint bij mij vaak met de allerlaatste scène. Handig, zo weet ik waar ik naartoe moet werken. Dit was ook het geval bij mijn ‘Maanziek’-trilogie, waarvan ik het laatste hoofdstuk van ‘Avondster’ als allereerste op papier zette. Ook de eerste zinnen van een boek zijn erg belangrijk want daarmee moet je de aandacht van de lezer zien te grijpen. Maar alle zinnen die ik daartussen moet bedenken, daar ben ik verdomd lang mee bezig… :-p

Als je terugkijkt naar jouw jongere zelf, wat was dan jouw droombaan?

Toen ik vijf jaar oud was en de juf aan me vroeg wat ik later wilde worden, antwoordde ik steevast: ‘ridder of schrijfster’. Toen ik wat ouder werd, besefte ik dat het zonder teletijdmachine behoorlijk moeilijk zou worden om ridder te worden. Daarom ben ik dus schrijfster geworden, een mooie tweede keuze haha.

Voor ‘Weerwolven van Waraine’ schreef je de ‘Maanziek’ trilogie, ben je op dit moment bezig met iets nieuws?

Natuurlijk ben ik ondertussen al bezig met nieuwe verhalen te verzinnen! Als ik een paar dagen niet kan schrijven, dan begint het al meteen te kriebelen. ‘Weerwolven van Waraine’ was klaar in januari dit jaar en sindsdien heb ik aan twee verschillende verhalen gewerkt. Het eerste is een (dark)fantasy-serie die gebaseerd is op het rollenspel ‘Dungeons and Dragons’ en waarover ik binnenkort nog groot nieuws te vertellen heb 😉 Het andere verhaal is een oorlogsdrama dat zich afspeelt tijdens de eerste wereldoorlog. Het is weer helemaal iets anders, maar dat vind ik net leuk!

Wat was je moeilijkste verhaal om te schrijven tot nu en waarom?

Tot nu toe is het schrijven eigenlijk altijd heel vlot gegaan. Tot op heden heb ik nog geen last gehad van een zogenaamd ‘writers block’ en dat wil ik het liefst zo houden. De moeilijkste stukjes om te schrijven zijn de dingen die (min of meer) uit mijn eigen leven komen, maar tot nu toe viel dat goed mee.

Hoe ziet jouw werkdag er uit? Plan je vaste tijden waarin je moet schrijven?

De meeste inspiratie komt bij mij in de voormiddag, dus gebruik ik die tijd om te schrijven. Ik begin tussen 8u en 8u30 ‘s morgens en probeer toch elke dag een paar uurtjes te schrijven. Na de middag gaat dat helaas niet, want dan ben ik aan het werk in de thuiszorg. Het is wel super dat ik mijn werk zo kan plannen dat ik de voormiddagen vrij heb, op die manier kan ik genoeg schrijven om af en toe een boek uit te brengen.

Hoe ziet jouw schrijfplek eruit?

Ik heb een aparte schrijfkamer die ik zo gezellig mogelijk heb ingericht. Er zit een groot raam waardoor ik onze achtertuin kan zien (en de kat die daar op de loer ligt) en helemaal tot rust kan komen. Verder heb ik een heleboel decoratie van al mijn ‘fandoms’: de trein van Harry Potter, POP’s van My Little Pony, een theeset van Belle en het Beest, noem maar op. Zoals ik al vertelde, hou ik van cosplay dus ga ik vaak naar conventies, waar ik dan natuurlijk altijd iets leuks moet kopen :-p

Welk genre lees je zelf graag?

Ik lees eigenlijk bijna alleen maar fantasy omdat ik daar zo heerlijk in kan wegdromen. Horror is niets voor mij, daar word ik veel te bang van! In mijn eigen boeken durf ik wel eens horror-elementen verwerken, gek hé? Af en toe word ik zelfs bang tijdens het herschrijven van mijn eigen boeken, hahaha.

Wat zijn een paar van je favoriete auteurs?

Ik ben opgegroeid met de boeken van Marc De Bel en Roald Dahl en toen ik ouder werd was er natuurlijk J.K. Rowling. Ik zal deze auteurs eeuwig dankbaar zijn want zij hebben mijn liefde voor lezen (en ook voor schrijven) aangewakkerd.

Waar lees jij het liefst? 

Ik lees iedere avond in bed, dat vind ik wel zo gezellig. In de zomer zit ik vaak buiten in een zithoek tussen de bloemen en planten. In de winter vertoef ik graag binnen naast het haardvuur met een warme thee en een goed boek. Maar eigenlijk is lezen overal gezellig!

Welk boek ligt momenteel op jouw nachtkastje?

Op mijn nachtkastje liggen momenteel de ‘The Vampire Diaries’-boeken die ik voor de zoveelste keer aan het herlezen ben. Daarnaast ben ik ook bezig in de ‘Studie’-trilogie van Maria V. Snyder en in een boek over fotografie.

Hoeveel boeken heb jij tot dusver gelezen dit jaar?

Ik heb het even nagekeken op mijn Goodreads-account en tot nu toe heb ik al 45 boeken gelezen, dat is iets meer dan eentje per week zeker?

Wat is het laatste boek dat je kocht?

Eerlijk gezegd koop ik niet zo veel boeken, ik lees te veel en te snel om daar echt van te kunnen genieten. Daarom ga ik meestal naar de bibliotheek om nieuwe boeken en nieuwe schrijvers te leren kennen. Het laatste boek dat ik kocht, was de ‘Studie’-trilogie van Maria V. Snyder, een van mijn favoriete schrijfsters aller tijden.

Op welke manier heb je jouw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij) 

Mijn boeken staan netjes gesorteerd per reeks. Bovendien heb ik op verschillende plaatsen in huis boekenkasten staan, de boekenkast in de woonkamer bevat de boeken die ik het vaakst lees (Harry Potter, Twilight, The Vampire Diaries), de boeken die ik graag voor het slapengaan lees staan in de slaapkamer en alle andere boeken staan in de boekenkasten op de bovenverdieping.

Welk personage ben jij het liefst wanneer je ‘Weerwolven van Wakkerdam’ speelt?

Mijn vrienden en ik spelen regelmatig ‘Weerwolven van Wakkerdam’ bij ons in de tuin, dan maken we een kampvuur en spelen we urenlang. Toevallig of niet, krijg ik vaak het kaartje van de Bakker, mijn favoriete rol in het spel. De Bakker mag proberen te gluren wanneer de Weerwolven gaan slapen, maar als hij betrapt wordt dan sterft hij meteen. Echt een spannende rol dus! Net als iedereen vind ik het het minst leuk om een gewone burger te zijn, eigenlijk zouden ook die een speciale rol moeten krijgen!

Je bent op een onbewoond eiland beland en mag drie personen kiezen die met je meegaan: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon!

Oef, dat is een moeilijke! Uit mijn eigen boeken zou ik denk ik Zeke (uit ‘Weerwolven van Waraine’) meenemen, hij is zo’n rustig persoon die me vast wel op m’n gemak zou kunnen stellen en die een logisch overlevingsplan zou kunnen opstellen. Daarnaast zou ik Jacob (uit ‘Twilight’) meenemen, volgens mij kent hij heel wat survivaltips (en bovendien zou ik ‘s nachts zijn lichaamswarmte goed kunnen gebruiken, hehe). Tenslotte zou ik Bear Grylls meenemen, die weet altijd en overal te overleven en voedsel te vinden (wat absoluut heel belangrijk is want ik heb diabetes :-p )

Rapid Fire Questions!

Wat zijn jouw Pet Peeves?

Oh, ik heb er echt te veel om op te noemen! Maar als ik er eentje zou moeten uitkiezen, zou ik kiezen voor mensen die steeds hun neus ophalen

Wat is jouw Guilty Pleasure?

Ik durf al eens naar ‘slechte tv-programma’s’ te kijken… Woops!

Wat was je eerste baantje?

Als student heb ik drie jaar lang gewerkt in het pretpark Bobbejaanland

Wat is het eerste wat je doet als je wakker word?

Voordat mij dag kan beginnen, moet ik een kopje thee drinken om wakker te worden

Current mood?

Herfstig (lees: nood aan haardvuur, warme drankjes en gezelligheid)

Als je naar één plek uit een boek kon gaan, wat zou je dan kiezen?

Lothlórien uit ‘The Lord of the Rings’

Favoriete kleur?

Lavendel

Zomer of Winter?

Zomer

Honden of katten?

Katten

Harry Potter, liever de boeken of de films?

Boeken

Koffie of thee?

Thee
Ochtendmens of avondmens?
Ochtend

Favoriete tv serie?

Lost

Favoriete film?

Alle animatiefilms

Beste cadeau dat je ooit kreeg?

Alle cadeaus waarvan ik samen met de gever kon genieten

Als je auteur zijn met 1 woord moest omschrijven?

Heerlijk

Als je mij 1 Must Read boek zou aanraden, welk boek zou dat dan zijn?

‘Into the Wild’ van Jon Krakauer

Ik hoop dat je het een leuk interview vond! 

En als je meer wilt lezen over Eva dan kun je natuurlijk haar volgen op haar Facebook pagina!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.