Interview | Jennefer Mellink in Wonderland

Zoals jullie eerder deze ochtend konden lezen in de recensie van Wonderland had ik voor de blog tour ook een interview met één van de auteurs! Ik koos voor Jennefer Mellink, lezen jullie mee?jennefer mellinkVoor de recensies van boeken die schreef kun je op haar dik gedrukte naam klikken!

Ik ben nog relatief nieuw in het interviewen van auteurs! Ik hoop dat jullie de antwoorden net zo leuk vinden als dat ik ze vond!

Voor de volgers die je misschien nog niet kennen, wie is Jennefer?

Ik ben 32 jaar geleden geboren in Amersfoort en ik heb jarenlang in Leusden gewoond. Toen ik naar de brugklas ging, verhuisden we naar Voorst. Vandaag de dag woon ik nog steeds in dezelfde gemeente, maar dan in het dorp Twello. Naast schrijven houd ik van wandelen, koken, reizen en natuurlijk lezen. Ook ben ik gek op uiteten, winkelen (op zijn tijd) en andere uitstapjes.

Hoe ben je op jouw verhaal in Wonderland gekomen?wonderlandEen midweekje op Texel is mijn inspiratiebron geweest. Maar dat geldt alleen voor de plaats waar het verhaal zich afspeelt. De rest is fantasie. Zelfs het vakantiepark waar wij verbleven zag er in werkelijkheid heel anders dan hoe ik het omschrijf in Kerst’mis.

Kerst’mis is weer een beetje een thrillerachtig verhaal, is dat je favoriete genre om te schrijven?

Ja, absoluut! Alle verhalen moesten wel aan bepaalde “eisen” voldoen, zo moest er bijvoorbeeld ook romantiek in voorkomen en het moest een happy ending hebben. Ik vond het erg leuk om Kerst’mis te schrijven. Het was volop zomer en ik was al helemaal in kerstsfeer

Hoe bedenk je de namen van de personages in je boek?

In het begin koos ik namen die ik leuk vond. Nu kies ik namen die in me op komen. Vaak denk ik er niet eens meer over na, maar typ ik de naam gewoon, alsof die betreffende persoon zo moét heten.

Wat vind je moeilijker: de eerste, of de laatste zin van je verhaal?

Ik vind beide zinnen ontzettend belangrijk. De eerste zin moet pakken. De laatste zin moet kloppen. De eerste zin denk ik vaak over na vóórdat ik überhaubt begin met het schrijven van een boek. De laatste zin pas ik, indien nodig, aan tot het voor mijn gevoel helemaal klopt.

Als je mijn wondervolgers zou moeten overtuigen om Wonderland te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

Ik zou vertellen dat ze van het ene wonderland in het andere wonderland stappen! Sneeuwvlokjes, kerstbomen, romantiek, welke wonderland-lover wilt dat nou niet? En dat maal tien, want het zijn tien korte verhalen! Ideaal om nu al mee in de kerstsfeer te komen of om tijdens de kerstdagen even lekker mee terug te trekken onder een warm plaidje naast de kachel.

Wat maakte eigenlijk dat je begon met schrijven?

Toen ik een jaar of 22 was begon het schrijversvak mij aan te spreken. Mijn opa, Piet Valkman, was vroeger auteur van beroep. Onbewust heeft hij mij denk ik wel ‘aangestoken’. Op die leeftijd een boek schrijven was niet mijn doel. Ik heb eerst jarenlang boekrecensies geschreven voor Hebban/Crimezone. Ondertussen ging ik korte (spannende) verhalen schrijven en vervolgens begon ik aan mijn debuut Gebroken, die verscheen uiteindelijk in 2014.

Als je terugkijkt naar jouw jongere zelf, wat was dan jouw droombaan? Was het altijd het worden van schrijfster?

Ik heb nooit heel goed geweten wat ik wilde worden. Er waren wel beroepen die me leuk leken, maar het was het allemaal nét niet. Dat lag aan verschillende factoren. Het schrijven is mij voor 100% op het lijf geschreven. Ik vind alles aan dit beroep leuk: het schrijfproces, de redactiefase en het promoten (en lezers ontmoeten!) als het boek is verschenen. En alles wat er verder bij komt kijken.

Als je de opdracht kreeg jouw dreamcast samen te stellen voor jouw boeken, welke acteurs zou je dan kiezen voor de hoofdpersonen?

Als acteur Edward Norton, maar dan wel heel wat jonger, want hij is nu geen young adult meer   Ik ben niet zo bekend met jonge acteurs van nu, dus het is moeilijk hier een goed antwoord op te geven. Een moederrol zou vervult kunnen worden door Kate Winslet of Jodie Foster, twee goede actrices!

In het voorjaar komt je boek Vermoorde onschuld uit, kun je daar wat over vertellen?Jazeker! Vermoorde onschuld is een psychologische YA-thriller over de 18 jarige Stephan. Hij zit in het huis van bewaring want hij wordt verdacht van de moord op zijn vader. Omdat hij zich niks kan herinneren van de dag waarop zijn vader stierf, schakelt hij de hulp van hypnotherapeut Stella in. Er komen flarden uit zijn verleden naar boven die niet alleen Stephan, maar ook de lezer verrassen…

Ben je al bezig met een nieuw boek?

Ja, ik werk wederom aan een psychologische YA-thriller. Ik was al heel ver met een ander manuscript, maar ik besloot opnieuw te beginnen. 35.000 woorden heb ik aan de kant geschoven. Die komen vast wel weer een keer van pas. Het idee dat ik kreeg voor het manuscript waar ik nu aan werk, kon ik niet laten wachten.

Wat was je moeilijkste verhaal om te schrijven tot nu en waarom?

Tot nu toe heb ik nooit echt moeite gehad met verhalen schrijven. Ik heb wel eens moeite tijdens het schrijfproces. Dat is dan een heel korte fase. Dan zit ik bijvoorbeeld op de helft van het verhaal en dan weet ik het einde al (vaak schrijf ik het einde dan alvast op) en dan denk ik: en nu? Dan ga ik nadenken over spanningsbogen die ik toe kan voegen en dan komt het natuurlijk allemaal wel goed. Een wandeling doet wonderen, dan doe ik de meeste inspiratie op en dan heb ik rust en ruimte om na te denken over mijn verhalen.

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Netjes! Natuurlijk heb ik wel eens leerboeken nodig en maak ik notities en aantekeningen, maar als ik klaar ben met schrijven ruim ik het op. Ik schrijf aan de eettafel, dus het heeft ook wel met ruimtegebrek te maken. Ik probeer mijn notities niet als placemat te gebruiken en de boeken niet als onderzetters.

Hoe ziet jouw werkdag er uit? Plan je vaste tijden waarin je moet schrijven?

Ik werk parttime in de bedrijfsmakelaardij, dus niet iedere dag is bij mij het zelfde. Op mijn vrije doordeweekse dagen schrijf ik altijd. Ook bijna elke avond. Vaak schrijf ik ook in de weekenden. Ik schrijf dus zoveel mogelijk en wanneer het maar mogelijk is. Dan is plannen niet nodig. Tenzij er heel veel werk verricht moet worden voor een bepaalde deadline die snel nadert.

Wat lees je graag?

Thrillers voor volwassenen, maar op zijn tijd ook een roman, een young adult of non-fictie.

Wat zijn een paar van je favoriete auteurs?

Tess Gerritsen, Esther Verhoef, Judith Visser, Lieneke Dijkzeul, Chevy Stevens, Cody McFadyen, Ilse Ruijters, Cis Meijer en natuurlijk veel, veel, veel meer schrijvers.

Waar lees jij het liefst?

Het liefst in een warm land op een strandbedje   Maar ik neem ook genoegen met thuis op de bank en met mooi weer lekker buiten in de tuin.

Wat is je favoriete snack tijdens het lezen?

Chips!

Hoeveel boeken heb jij tot dusver gelezen dit jaar?

De meeste tijd steek ik in het schrijven, dus ik lees minder dan ik zou willen. Ik denk dat ik dit jaar, tot dusver, iets van twintig boeken heb gelezen.

Wat is het laatste boek dat je kocht?

Dat was een kinderboek uit de serie van Julius Zebra, als cadeautje.

Welk boek ligt momenteel op jouw nachtkastje?

Het geheugenboek van Lara Avery.

Op welke manier heb je jouw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)

Alles staat door elkaar, maar wel netjes. Auteurs heb ik wel naast elkaar gezet, maar niet op alfabet o.i.d.

Je beland op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die met je meegaan: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon!

Het personage uit mijn eigen boek wordt Stephan uit Vermoorde onschuld. Ondanks het feit dat ik hem natuurlijk zelf heb bedacht, vind ik hem erg interessant. Ik zou hem nóg beter willen leren kennen.
Uit een ander boek zou ik kiezen voor Maura Isles uit de thrillers van Tess Gerritsen. Zij lijkt me erg sympathiek en ik geloof dat ik veel van haar zou kunnen leren (ze is medisch onderzoeker).
Als beroemd persoon zou ik kiezen voor Bjorn Dixgard, de zanger van Mando Diao, en dan mag hij de hele dag voor me zingen en gitaarspelen.

Mijn blog heet Kwante in Wonderland omdat ik gek ben op Alice in Wonderland! Wat is jouw favoriete karakter uit een Disney film en waarom?

Vroeger was ik gek op De Lion King!
Heel vroeger op De reddertjes in kangoeroeland en Frank & Frey.
Toch zou ik kiezen voor Pongo uit de 101 Dalmatiërs (de vaderhond). Die zou ik wel (in het echt) willen hebben!

Rapid Fire Questions!

Wat zijn jouw Pet Peeves?

Op dit moment koude voeten 🙂

Wat is jouw Guilty Pleasure?

Ik schaam me niet voor de dingen die ik doe / kijk / luister etc., dus eigenlijk niks.

Wat was je eerste baantje?

Serveerster in een pannenkoekenhuis.

Wat is het eerste wat je doet als je wakker word?

De hond aaien.

Current mood?

Happy.

Als je naar één plek uit een boek kon gaan, wat zou je dan kiezen?

Een mooi, warm land.

Favoriete kleur?

Limegroen.

Zomer of Winter?

Zomer

Favoriete muziek genre?

Rock.

© Jennefer, haar hond Takkie is ook een BN’er!

Honden of katten?

Honden

Harry Potter, liever de boeken of de films?

Films

Koffie of thee?

Thee

Ochtendmens of avondmens?

Avondmens

Favoriete tv serie?

HNTM

Favoriete film?

No country for old men.

Beste cadeau dat je ooit kreeg?

Een hond.

Als je auteur zijn met 1 woord moest omschrijven?

Geweldig.

Dank je wel voor het beantwoorden van al deze vragen! Wil je verder nog wat kwijt?

Jij ook bedankt! Het was een leuk interview!


Wil je na het lezen van mijn interview nog meer weten dan kun je een kijkje nemen op de site van Jennefer!

Ik hoop dat je het een leuk interview vond! Van wie zou jij nog meer een interview willen lezen?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments