Interview | Karin de Graaff

©Stefan Kemper

Misschien zag je afgelopen maandag mijn recensie van Langs de lijn?

Vandaag heb ik een leuk interview voor je met de auteur, Karin de Graaff!

Gezien dit interview schriftelijk is afgenomen zal ik soms misschien nog een reactie geven onder Karin haar antwoorden!

Voor de lezers die je misschien nog niet kennen, wie is Karin?

Een droomster. Of beter gezegd: een broedster!

De Broedster ©Moniek Peek

Dat hoofd van mij is zelden stil. Altijd zie ik ergens een verhaal in of bedenk ik iets bij situaties die ik tegenkom. Soms is dat broeden een vreselijk vermoeiende eigenschap, maar meestal is het gewoon leuk. Van jongs af aan doe ik dit al.

Ik twijfelde bij het maken van een studiekeuze tussen tekenen en schrijven. Het werd de kunstacademie en ook daar deed ik veel met verhalen.

Daarna volgden 12 ambachten, 13 ongelukken, ik was onder meer matroos, reisgids, kokshulpje, fotozaak medewerkster (kun je je voorstellen dat ik bij het foto’s sorteren flink wat fantaseerde?!).

Vervolgens deed ik de Pabo. Als juf vertelde ik graag zelfbedachte verhalen en vond ik het leuk om verhalen te horen van mijn leerlingen (dat ging van kleuters tot pubers). Tijdens al die bezigheden bleef ik verhalen schrijven en toen ik stopte met lesgeven kwam dat echt bovendrijven. Zo ontstond de Luuk&Bo-serie voor Kluitman.

Daarnaast begon ik mijn tekstbureau. Nog altijd werk ik als tekstschrijver en als journalist. Vooral interviews vind ik leuk om te doen. Wat maakt dat iemands ogen gaan glinsteren? En de verhalen van al die mensen brengen me soms weer op ideeën waar ik dan weer lekker op door blijf kauwen in mijn hoofd.

En waarom Langs de lijn? Ik schrijf ieder jaar een kort verhaal (al worden ze steeds dikker) in kerstsfeer dat ik als boekje naar vrienden en familie stuur en als feuilleton op Facebook plaats. Die verhalen hadden altijd een feelgood sausje, dus dat zette me aan het denken: mijn feelgood roman met verschillende verhaallijnen moest er toch echt een keer komen!

Fikkie ©Saskia Halfmouw

Het interviewen gebruik ik ook voor mijn boeken. Als research. Voor Langs de Lijn sprak ik twee weduwes. Hun verhalen maken het boek ‘echt’. Ook sprak ik een fysiotherapeut. Zo ontstond een ‘goede’ blessure voor de profvoetballer in mijn boek.

Ik ben getrouwd, heb twee zonen en woon lekker buitenaf met Fikkie een sullige hond, een eigenwijze kat, vier schattige konijnen en een stel ijverig leggende kippen!

Wandelen, toneelspelen en yoga doe ik graag. En lezen!!!! Natuurlijk! Ik ben een enorm leesbeest!

Pff, dit is wel een erg lang antwoord geworden….! Sorry!!! Daarom SAMENVATTEND: verhalen zijn de rode draad in mijn leven. Verhalen van anderen en van mezelf!

Wauw, wat een uiteenlopende beroepskeuzes! Je hebt in ieder geval geproefd van alles! En je bent lekker lang van stof! Zo hebben we wel een goed beeld van wie Karin nu is!

Als je terugkijkt naar jouw jongere zelf, wat was dan jouw droombaan?

Als kleuter antwoordde ik steevast: Prinses… En vanaf het moment dat ik kon schrijven: Kinderboekenschrijfster. Laat ik dat nou ook geweest zijn!

Je bent bezig met een nieuwe roman die zich afspeelt op het Sallandse platteland. Kun je hier al iets meer over vertellen?

Hou het dicht bij jezelf, wordt er vaak gezegd als schrijftip. Langs de lijn ontstond echt langs de lijn van het voetbalveld. En ja… ik woon zelf op het Sallandse platteland, dus eigenlijk komt dit volgende boek nóg dichter bij mezelf! Momenteel broed ik volop op de verhaallijnen en doe ik ook al research. Kernwoorden? Contrast stad en platteland (ik kom zelf oorspronkelijk uit Maassluis), vooroordelen, dorpsleven, jaarlijks terugkerende tradities en… een landgoed! (die vind je hier namelijk in overvloed) Eigenlijk wordt het een soort Pride&Prejudice op het platteland.

Oeh, vooroordelen in een dorpsleven! Dat klinkt alvast smeuïg!

Wat zijn je verdere toekomstplannen?

Dat ‘Sallandse’ boek zie ik als het eerste deel van een Nederland-serie waar ieder boek zich in een andere provincie of streek afspeelt. Sowieso heb ik al ideeën voor tenminste twee andere settings, maar die hou ik nog even voor me!

Ik ben heel benieuwd!

Als je auteur zijn met 1 woord moest omschrijven, wat zou dat dan zijn?

Wat een moeilijke vraag!!! ‘Vol Hoofd’, zou het dan zijn. Maar dat zijn twee woorden… ‘Bevalling’, dat dekt de lading ook wel, denk maar aan dat broeden wat ik doe. Je bent er heel lang mee bezig, het overheerst al je gedachten en als, na een flinke bevalling, dat ei dan eindelijk gelegd is, wil je het aan de hele wereld laten zien, eh… lezen! En ook dan denk ik vaak: wat doe ik mezelf toch aan? Waarom wil ik dit? Maar schrijven is te leuk, ik kan het niet laten. Dus dan begin je toch weer vrolijk opnieuw. Het is, afgezien van het researchen, best eenzaam ook. Daarom klep ik samen met een vriendin die illustratrice is via Whatsapp af en toe even bij in onze ‘koffiecorner’.

Ik denk inderdaad dat auteur zijn een eenzaam beroep is. Maar wij als lezers zijn jullie er wel dankbaar voor hoor!

Wat kenmerkt volgens jou je schrijfsels?

Verschillende verhaallijnen die samenkomen tot een happy end. Want daar hou ik van! De stijl is vrolijk, warm, herkenbaar, toegankelijk met een snuf sexy en broeierig en een flinke dosis verwarring, intrige en achterbaksheid!

Intrige en achterbaksheid met een snufje sexy en een happy end is voor mij een perfect recept!

Wat vind je moeilijker op papier te zetten: de eerste, of de laatste zin van je verhaal?

De eerste! Ik heb dat met mijn verhalen, maar ook met de artikelen en interviews die ik schrijf. Net of ik over een drempel moet stappen. Ik kan er zo tegenaan zitten hikken. Tot ik mezelf een schop geef: vooruit, schrijven, die eerste zin kun je altijd nog veranderen. (maar dat gebeurt dus nooit) Naar de laatste zin werk ik toe tijdens het schrijven. Die ontstaat dus op papier terwijl zo’n eerste zin in mijn hoofd ontstaat.

Hoe bedenk jij de titel voor een boek?

Langs de lijn was eerst een werktitel, maar dekte de lading zo goed dat hij bleef. De werktitel voor de Salland-roman is Greuts, wat dialect is voor Trots.

Oh spannende keuze om een titel te nemen in een dialect! Ik zou never nooit weten wat Greuts betekent als je het niet had verteld! Ik vraag me dan meteen af of je in je Nederland reeks de andere titels ook in dialecten zou doen! Een moai Friese titel of iets echt Limburgs of zo 🙂 ich weit ut neet?

En de namen van de personages in je boek?

Meestal komen namen zo binnenvliegen… maar voor Langs de Lijn heb ik nagedacht: wie is die persoon, wat is zijn of haar karakter? Profvoetballer Branco moest een bijzondere voornaam en een bijzondere achternaam hebben. Daarvoor ben ik dus even het internet ingedoken!

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Eigenlijk kan ik overal werken. Zo schreef ik ooit in een tropisch zwemparadijs, aan een tafeltje naast een ballenbak en op een berg. Maar voor een boek heb ik gemerkt dat het fijn is om een rustig eigen plekje te hebben zonder al teveel afleiding. In onze tuin staat een huisje waarvan ik dan echt mijn holletje maak. Een beetje rommelig, warm en knus. Met een pot thee.

Hoe ziet jouw werkdag er uit? Plan je vaste tijden waarin je moet schrijven?

Meestal ga ik eerst een eind met de hond wandelen. Zo maak ik mijn hoofd leeg en komen er ideeën aanwaaien. Daarna werk ik, lunch ik, werk ik en ga ik koken. Dat is de meest ideale dag. Voor Langs de Lijn heb ik twee weken in een vakantiehuisje gezeten. Daar merkte ik dat ik het beste schrijf tussen drie uur ‘s middags en tien uur ‘s avonds. Toen kon dat omdat ik alleen was, maar die tijden zijn natuurlijk niet echt handig.

Een middagdienst is inderdaad de minst sociale van allemaal! Maar een schrijf vakantie klinkt dan weer heerlijk! Even helemaal rust! Ik roep al jaren dat ik een keer een weekje wegga naar de sneeuw met enkel dikke pyjama’s en boeken in mijn koffer! En dan echt een huisje met een open haard, een heerlijke stoel of bank en een mooi groot raam!

Hoe ben je op het idee van Langs de lijn gekomen?

Dankzij onze twee zonen bracht ik aardig wat zaterdagochtenden langs de velden door. Tijd genoeg om over van alles te fantaseren! Wat nou als een vader van het ene kind en een moeder van een ander kind elkaar zien zitten? Wat zou er dan gebeuren? En hoe? Dat hoofd van mij heeft overuren gedraaid… Overigens is de voetbalclub uit het boek één op één de dorpsclub (vv Heino) waar mijn jongens speelden.

Wat leuk! Ben heel benieuwd wat de actuele leden en trainers van je verhaal vinden! Of er wellicht wel mensen zijn die denken dat het op hen gebaseerd is 😉 

Als je mijn lezers zou moeten overtuigen om dit boek te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

O dear… een verkooppraatje…! Nou. Goed. Hou je van lekkere weg lees boeken in de stijl van Jill Mansell of films als Alles is Liefde? Dan zou Langs de Lijn best eens iets voor jou kunnen zijn! Fijne feelgood van eigen bodem. Voor voetbalmoeders én voetbalhaters! En lees vooral de recensie van Kwante in Wonderland!!! 🙂

Als je de opdracht kreeg jouw droomcast samen te stellen voor een verfilming, welke acteurs zou je dan kiezen?

Hoe gaaf zou dat zijn! Ik hou het even op Nederlandse acteurs. Langs de lijn is tenslotte ook typisch Nederlands. Bij voetbalmoeder Anouk zie ik Jennifer Hoffman voor me. En Gaite Jansen of Lisa Smit zouden voetbalhater Kim leuk kunnen spelen. En dan de mannen? Fedja van Huët lijkt al een beetje op Ruud met zijn donkere krullen. Of Egbert-Jan Weeber, het zou leuk zijn om hem als vader te zien. Bracha van Doesburgh en Noortje Herlaar spelen meestal ‘aardige’ vrouwen, maar ik denk dat zij heel goed de mean girls kunnen doen… Lekker vilein! En dan Branco…., lastig… een sportieve, jonge hunk. Een beetje Chris Hemsworth, maar dan in Nederland. Iemand een suggestie?! 😉

Oh ik zie Jennifer ook als een echte Anouk! Hele goede keuze! En Bracha kan denk ik inderdaad wel goed een mean girl spelen! Ze heeft er in ieder geval de looks voor! En Chris Hemsworth ♥ ben ik ook heel benieuwd of we daar een Dutch edition van hebben! Van mij mag die verfilming er komen met deze acteurs!

Ik vond alle personages in Langs de lijn erg leuk! Op een aantal dames na dan! Welk personage uit je boek is je eigen favoriet?

Anouk. Absoluut! Zij is me erg dierbaar. Ik heb tijdens het schrijven haar pad zo gevoeld… De herinneringen aan haar overleden man, het verdriet, de worsteling om nieuwe gevoelens toe te laten.

Wat lees je zelf graag?

Wat niet?! 😛 Feelgood natuurlijk, maar ook (historische) romans, NA, YA, fantasy, science fiction en zo nu en dan een thriller. Ik vind het heerlijk om in een andere wereld te duiken!

Welk boek lees jij op dit moment?

Origin, het vierde deel van de LUX-serie van Jennifer Armentrout. Jennifer Armentrout bewonder ik heel erg! Ze heeft een fijne schrijfstijl en beheerst verschillende genres.

Ik vond de LUX serie echt genieten ♥ mag ook op bijna alle covers pronken met een quote!

Waar lees jij het liefst?

Overal! Maar het liefst liggend. In bed, op de bank of in een hangmat. Of achteruitrijdend, rechts bij het raam, in de trein.

Oh, ik moet juist vooruit rechts bij het raam 🙂 Vind lezen in de trein echt heel lekker, helaas zijn de stukjes altijd maximaal 40 minuten!

Je beland op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die met je meegaan: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon!

Anouk lijkt me heel gezellig om erbij te hebben. Of hondje Bo uit mijn kinderboeken, want ik ben nu eenmaal dol op honden. En ja, op een onbewoond eiland mag er ook wel een lekkere man bij. Een bookcrush… bijvoorbeeld Wes Carter uit Stuk van jou van Sophie Jackson of Rhys uit de Hof van Doorns en Rozen-serie van Sarah J Maas of Jax uit Genadeloos van Lis Lucassen of… nou ja… er zijn er gewoon teveel! En dan die beroemde persoon; het zou heel gaaf zijn om Heath Ledger erbij te hebben… Maar als het per se een levend iemand moet zijn, dan ga ik voor (Expeditie Robinson-fan) Hugo Kennis. Hij weet hoe je moet overleven en kan ook nog eens lekker koken!

Wes Carter vind ik een heel goede keuze! En er zijn er inderdaad veel te veel!

Als je mij 1 Must Read boek zou aanraden, welk boek zou dat dan zijn en waarom?

Tussen al die boeken die ik las zit er één vreemde eend in de bijt die veel indruk op me maakte: De Wand van Marlen Haushofer. Dit boek werd me ooit aangeraden door iemand die ik interviewde. Het gaat over een vrouw die er ineens, afgesloten van de buitenwereld door een mysterieuze wand, helemaal alleen voor staat op een berg. Samen met een hond probeert ze te overleven. Het boek is haar dagboek. Ik werd er tijdens het lezen compleet ingezogen en het jaar erna dacht ik geregeld: hoe zou het toch met haar zijn? Zo sterk heb ik dat nog nooit gehad met een hoofdpersoon.

Ik heb de synopsis eens opgezocht en het ziet er inderdaad uit als een mooi verhaal.

Mijn blog heet Kwante in Wonderland omdat ik gek ben op Alice in Wonderland! Wat is jouw favoriete karakter uit een Disney film en waarom?

Ik moet dan toch denken aan de allereerste Disney-prinsessen die ik als kind zag: Sneeuwwitje, Doornroosje. Die al zingend met vogels op hun hand door het bos dansten. Dat wilde ik ook! Terwijl een stoerder typje toch veel meer bij me past: Merida uit Brave bijvoorbeeld.

Ik vind Merida ook veel leuker! Ik hou ook meer van the kick-ass dames zoals Merida en Rapunzel! Zie mezelf ook wel rond hupsen op blote voeten gewapend met een koekenpan!

Nog wat vlugge vraagjes!
Current mood?

Vrolijk! Al deze vragen zijn zo verschillend dat ze me lekker uitdagen om na te denken. Leuk!

Wat zijn jouw Pet Peeves?

Lawaaimakers in de stiltecoupé! Ooit waren er in de trein coupés waar je niet mocht roken. Echte hufters liepen daar dan met een brandende sigaret doorheen. Eigenlijk zijn die lawaaimakers net zo erg…

Oh ja, ik heb echt een gruwelijke hekel aan kwebbels in de stiltecoupé!

Wat is jouw Guilty Pleasure?

Paprikachips en zachte pepermuntkussentjes. Maar niet tegelijkertijd!!!

Wat is het eerste wat je doet als je wakker word?

Met mijn voeten naar mijn lief tasten. En daarna naar hem kijken.

Oh dat klinkt heel lief! 

Wat was je eerste baantje?

Werken in een plantenkas. Ik kom uit het Westland, he… Ik moest bundeltjes van vijftig jonge palmstekjes maken. En raakte continu de tel kwijt.

Haha dat was ook mijn allereerste baantje… op zaterdagochtend de kassen in en maar plantjes stekken vijf uur lang!

Favoriete kleur?

Kersenrood en mosgroen.

Favoriete seizoen?

Ik hou van zeilen in de zomer, van schaatsen op natuurijs, van wandelen in sneeuw en herfstbossen en van die frisgroene blaadjes in de lente. Ik bof dat ik in Nederland woon, waar al die seizoenen steeds opnieuw langskomen.

Favoriete muziek?

Heb je even? Dat gaat echt alle kanten op, als het maar met passie gemaakt is. Ligt ook aan de stemming van de dag. Anouk, Typhoon, Stones, Eddie Vedder enzzzzzz….

Honden of katten?

Beide!

Koffie of thee?

Een jaar geleden had ik Thee geantwoord, maar vorig voorjaar ontdekte ik dat een cappuccino of latte macchiato ook wel erg lekker kan zijn!

Ik ben ook echt geen koffiemens maar de white chocolate mocha van Starbucks vind ik echt zalig!

Ochtendmens of avondmens?

Avond… Alhoewel mijn Wake Up-lamp het opstaan wel verbeterd heeft.

Favoriete tv serie?

Laatst vond ik The Witcher erg fijn! En ken je de spelserie Hunted waarbij mensen uit handen van de politie proberen te blijven? Dat neem ik ieder jaar op om met kerst met de jongens te bingewatchen.

“Toss a Coin to Your Witcher”, vond het een erg aparte serie! Hunted vind ik erg leuk ook! 

Favoriete film?

Moet ik hier nu eerlijk gaan opbiechten hoe vaak ik films als Notting Hill, Four Weddings, The Lucky One en Alles is Liefde heb gezien?!

Haha ongetwijfeld net zo vaak als ik 😉 Voeg ik er ook nog even Pretty Woman, Bridget Jones Diary en The Holiday aan toe!

Beste cadeau dat je ooit kreeg?

Een verrassingsdag met allemaal vrienden! Over de snoeizaag die ik van mijn man kreeg zullen we het hier maar niet hebben…

Hahaha, dat klinkt als een cadeautje dat mijn man voor me zou kunnen halen! Die is ook immens goed in passende cadeautjes! Een verrassingsdag is wel heel leuk! 

Dank je wel voor het beantwoorden van al deze vragen! Wil je verder nog wat kwijt?

Jeuj… ik heb de eindstreep bereikt! Wat een enorme lijst met vragen! Hopelijk was het een beetje leuk om te lezen allemaal, want het is bij elkaar toch wel een flinke lap tekst geworden. Dank je wel dat ik even bij Kwante in Wonderland mocht zijn. En bedankt voor al deze leuke vragen en de geweldige recensie van Langs de lijn. Tot de volgende keer! Dikke knuf, Karin

Hahaha ja het is een best lijstje en dan is hij nog ingekort ook! Maar gelukkig ben je zelf ook niet kort van stof dus is het een leuk geheel geworden! ♥

Wil je na het lezen van mijn interview nog meer weten over Karin? Dan kun je een kijkje nemen op haar eigen site!

Dit boek lezen?

Je koopt hem hier:

[bol_product_links block_id=”bol_5e1626968ee8f_selected-products” products=”9200000123904012,9200000118461315″ name=”langs de lijn” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”798″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kans maken op het boek?

Hou dan deze week de blog goed in de gaten! Er komt vrijdag een win actie online!

Ik hoop dat je het een leuk interview vond!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.