Interview | Lisette Jonkman in Wonderland

Lisette week in Wonderland! Vandaag voor jullie dit interview waarin ze meer over zichzelf vertelt, lees je mee?

Gezien dit interview schriftelijk is afgenomen zal ik soms misschien een reactie geven. Mijn reacties zullen roze gedrukt zijn!

© Lisette Jonkman

Voor de lezers die je misschien nog niet kennen, wie is Lisette?

Dat is een heel gevaarlijke vraag om te stellen aan een dertiger die een existentiële crisis voelt opkomen, maar vooruit dan maar: ik schrijf. Veel, vaak. Mijn boeken zijn grappig, romantisch en soms een beetje sexy.

Verder probeer ik uit alle macht een bruiloft te organiseren samen met mijn vriend – o nee, verlóófde – Laurens. Tot nu toe lijkt het redelijk goed te lukken, maar ik wacht nog steeds op dat moment waarop ik besef dat we een essentieel onderdeel zijn vergeten. Het blijft nog even drie weken spannend, want we trouwen in onze eigen achtertuin, alleen zitten we momenteel midden in een rigoureuze verbouwing. Als het goed is, is het weer leefbaar vóór de bruiloft. Dusse, duim voor me?

Verder bemoei ik me graag met mijn dieren: onze konijnen Twix en Blik en alle kippen, die ook allemaal een naam hebben, maar daarmee zal ik je niet vermoeien.

Inmiddels is ze getrouwd maar als je niet hebt meegekeken op haar Instagram kijk dan vooral even naar de highlight Vrijgezellevrees! Heerlijk!

Als je terugkijkt naar jouw jongere zelf, wat was dan jouw droombaan? Was het altijd het worden van auteur?

Jazeker! Vanaf groep 7 wilde ik al schrijfster worden. Ik was groot fan van Paul van Loon en schreef zelf ook korte griezelverhalen. Mijn leraar, meneer Pullens, zei dat hij mijn verhalen zo goed vond dat hij ze zou bewaren. Dan zou hij, als ik straks ‘beroemd’ zou zijn, degene zijn die mijn allereerste verhaal nog had. Tijdens de boekpresentatie van mijn debuutroman Glazuur overhandigde hij me het verhaal in kwestie. Hij had het al die jaren bewaard – ik word er weer een beetje emo van als ik eraan denk. Glazuur is overigens ook aan meneer Pullens opgedragen!

Wat zijn je toekomstplannen?

Nog heel veel boeken schrijven! Er zitten zoveel verhalen in mijn hoofd dat ik ze waarschijnlijk niet in één leven allemaal kan opschrijven, maar ik ga mijn stinkende best doen.

En wie weet ook ooit een vertaling of een verfilming – een mens mag dromen!

Een Netflix serie van Verkikkerd lijkt me heel leuk!

Als je auteur zijn met 1 woord moest omschrijven, wat zou dat dan zijn?

Zelfkastijding.

Mijn vrienden met ‘gewone’ banen hebben veelal een opleiding in die richting gevolgd, en eens in de zoveel tijd plannen ze een evaluatiegesprek met hun leidinggevende om te zien hoe ze functioneren. Wat kan er beter? Welke kant moeten ze op? Er komt eens in de maand salaris binnen en ze hebben (over het algemeen) vaste werktijden.

Als schrijver ben ik mijn enige collega. Natuurlijk: ik kan aan mijn vriendinnen, proeflezers en redacteur vragen wat zij vinden van het verhaal dat ik heb geschreven. Maar als je aan tien mensen vraagt wat ze van een boek vinden, krijg je vaak tien verschillende antwoorden. En het belangrijkste is dat ik er zélf achter sta. Schrijven bestaat voor mij voor driekwart uit puur, onverdund geluk, maar die laatste kwart is zelfhaat. Pijnlijke, verlammende zelfhaat. O, en twijfel. Doe ik het wel goed? Zou dit boek net zo enthousiast ontvangen worden? Is mijn schrijfstijl nog wel hetzelfde? Werk ik wel genoeg? Werk ik niet te veel? Moet ik vaker met vrienden afspreken? Spreek ik niet te vaak met vrienden af?
Dat soort shit.

Maar goed, ik doe het mezelf aan. Ik zou ook een leuke marketingbaan kunnen zoeken en het schrijven op een laag pitje kunnen zetten, maar daarvoor vind ik het toch te verslavend. En het bepalen van mijn eigen werktijden bevalt me heel prima.

(Sorry, dit zou waarschijnlijk het kortste antwoord moeten zijn met één woord, maar nu is het het langste geworden.)

Als we jouw vaste lezers vragen wat jouw boeken kenmerkt, wat antwoorden ze dan?

Ik denk dat de meeste mensen dan ‘humor’ antwoorden. Als ik in recensies lees dat mensen hardop hebben zitten lachen, voel ik me zo onbeschrijflijk trots en vereerd dat ik dat teweeg heb kunnen brengen. Fantastisch, toch?

Wat vind je moeilijker op papier te zetten: de eerste, of de laatste zin van je verhaal?

De laatste. Die blijft je lezer bij, althans, het gevoel van die laatste zin. Ik vind het belangrijk om mijn lezers met een blij gevoel achter te laten. Het liefst laat ik ze zelf nog even verder dromen over wat er nog meer gaat gebeuren. Want het boek is uit, maar de personages leven voort.

Hoe kom je aan de titels voor je boeken?

Meestal dient de titel zich aan tijdens het ontstaan van het verhaal in mijn hoofd, maar niet altijd. Over Verkikkerd en Helemaal het einde hebben de uitgever en ik heel lang heen en weer moeten tennissen! De titel voor mijn volgende boek heb ik trouwens wel al stevig in mijn hoofd zitten, ook al heb ik er pas een paar hoofdstukken van op papier staan.

Dat maakt gelukkig helemaal niet nieuwsgierig!

Hoe bedenk je de namen van de personages in je boek?

Vaak ‘ontstaan’ ze gewoon een beetje. Het gebeurt maar zelden dat ik een personage moet hernoemen.

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Mijn werkplek is overal. Ik zat altijd graag in de woonkamer op de doorgezakte bedbank die we al vijf verhuizingen lang meeslepen, maar omdat we nu groot aan het verbouwen zijn, hebben we die bank ‘eindelijk’ weggedaan. Ik mis hem wel een beetje, moet ik bekennen.

Hoe ziet jouw werkdag er uit? Plan je vaste tijden waarin je moet schrijven?

Ik probeer het zo te regelen dat ik overdag schrijf en ‘s avonds gewoon tegelijk met Lau naar bed kan, maar in deadlineperiodes draait het er op een of andere manier altijd op uit dat ik ‘s nachts schrijf. Dat is toch de fijnste tijd voor mij, blijkbaar.

Onlangs is ‘Verknocht’ uitgekomen. En de ‘Verkikkerd’ serie is daarmee in een heel nieuw jasje gestoken! Kun je in je eigen woorden vertellen waar de serie over gaat?

Verkikkerd vertelt het verhaal van Lucy, een kersverse studente die misschien een tikkeltje verwend is. Ze komt uit Groningen, maar moet haar studie noodgedwongen in Enschede gaan doen. En dan komt ze ook nog eens in een huis vol nerds terecht. Daar moet ze natuurlijk zo snel mogelijk weg zien te komen… Of niet?

De reeks gaat over de vriendschap tussen Lucy en haar huisgenoten, die ontstaat uit nood, maar die ijzersterk blijkt te zijn.

Hoe ben je op het idee van deze serie gekomen?

Ik heb zelf vijf jaar op de UT-campus gewoond. De bewoners en sfeer fascineerden me mateloos. Al terwijl ik er woonde en nog geen boekencontract had, dacht ik: ‘Ooit ga ik hier een boek over schrijven.’ Ik ben best een relaxed persoon en toch had ik af en toe al communicatiemissers of botsingen met mijn huisgenoten, omdat we zó anders waren. Het leek me hilarisch om een verwend prinsesje in een huis vol van dat soort bijzondere figuren te plaatsen en te zien wat er gebeurde. Enne, ik bleek niet de enige te zijn die dat leuk vond, haha.

Als je mijn lezers zou moeten overtuigen om deze serie te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

KIJK NOU HOE BLIJ DE COVERS ZIJN!

Maar nee, haha, ik doe eigenlijk niet echt aan overtuigen. Als mensen nieuwsgierig zijn, juich ik het van harte toe dat ze een boek van me oppakken. Dat hoeft niet eens duur of moeilijk, bijvoorbeeld via de bieb of met een maandelijks opzegbaar Kobo Plus-abonnement. Maar als mensen zeggen ‘volgens mij zijn jouw boeken echt niets voor mij’, zeg ik: ‘Dat kan.’ Want niet iedereen kan alles altijd maar leuk vinden.

De covers helpen inderdaad echt wel! Word je gewoon blij van!

Als je de opdracht kreeg jouw droomcast samen te stellen voor Verkikkerd de film, welke acteurs zou je dan kiezen?

Mag ik ook buitenlandse acteurs opnoemen? Ja? En mag ik ze jonger maken? Ik bedoel, als we toch al met Amerikaanse acteurs aan het jongleren zijn, mag ik ook best iets anders onmogelijks willen, vind ik. In dat geval zou ik graag een jongere Jennifer Lawrence als Lucy willen casten. En dan zou ik elke dag langsgaan op de set en stiekem vrienden met haar worden, want ze lijkt me een hilarisch mens!
Voor Kikker zou ik Oliver Phelps casten, die George Weasley speelt in de Harry Potter-films. En dan het liefst zoals hij eruitzag in The Goblet of Fire. Al zei een lezeres laatst tegen me dat ze Gwilym Lee een goede Kikker zou vinden en ach, weet je, daar zou ik ook geen énkel bezwaar tegen hebben.

Eens met Jennifer, ik denk ook dat zij een onwijs leuk mens is!
Je keuze voor Oliver vind ik ook leuk maar ik zou qua looks ook voor Gwilym gaan!

Wat lees je zelf graag?

Feelgood en horror! Beetje een vreemde combi, maar het is nu eenmaal zo.

Ikzelf wissel ook graag af!
Te veel zoetigheid is niet goed voor een mens 🙂

Welk boek lees jij op dit moment?

Alles op alles van Marijke Vos. Ik ben pas net begonnen (iets met bruiloftsdrukte), maar ik zit er alweer helemaal in!

Snel even opgezocht en ziet er uit als een heerlijk boek wel!
Ik las van Chanel naar Flanel van haar en vond die ook heerlijk!

Waar lees jij het liefst?

Och, overal. In bed, op een tuinstoel, in mijn hangmat… Zolang ik maar horizontaal kan.

Als je naar één plek uit een boek kon gaan, welke plek zou je dan kiezen?

Ik denk heel cliché naar de Harry Potter-wereld.

Je beland op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die met je meegaan: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon!

Uit mijn boeken:
Ja, hallo, natuurlijk wil ik Kikker mee! Of toch maar Ferdi? Nee, ik denk dat Ferdi en ik binnen no-time ruzie zouden hebben, en Kikker is meer van het aanpakken. Dat komt een stuk beter uit bij het bouwen van een hutje, bijvoorbeeld. Plus: hij is lang, dus hij kan overal bij!

Uit een willekeurig ander boek:
Ik denk dat ik de Lying Cat uit Saga mee zou slepen, handig om te weten of mensen de waarheid vertellen. Of telt dat niet als persoon? Het is wel een personage. Whatever. Ik reken het goed.

Beroemd persoon:
Jennifer Lawrence. Natuurlijk. Duh.

Als je mij 1 Must Read boek zou aanraden, welk boek zou dat dan zijn en waarom?

Ik denk dat ik dan zou gaan voor Hou je mond! (Can You Keep A Secret?) van Sophie Kinsella. Dat boek heb ik zó vaak herlezen! Ik kan er nog steeds melig om meegiechelen.

Yes! Heerlijk boek dit!

Mijn blog heet Kwante in Wonderland omdat ik gek ben op Alice in Wonderland! Wat is jouw favoriete karakter uit een Disney film en waarom?

Pumba! “VOOR U IS ‘T MENÉÉR ZWIJN!”

Of misschien Tamatoa (de grote krab) uit Moana, met dat liedje ‘Shiny’. Lau en ik hebben dat maandenlang tegen elkaar gezongen, haha.

Oh, ik hou ook echt zo van Pumba ♥ 
Uit Moana is toch wel Heihei mijn favoriet!

Je komt naar een event in Wonderland en moet verkleed als een Alice in Wonderland personage! Als wie kom jij en waarom?

Als die rups. Beetje de hele dag waterpijp roken en op een blaadje chillen – dat kan ik wel.

Nu zat ik toch echt even schuddebuikend achter mijn laptop hoor!!

Nog wat vlugge vraagjes!

Current mood?

Zenuwachtig – niet voor de bruiloft, maar voor het vrijgezellenfeest, want daar moet ik van tevoren allemaal opdrachten voor uitvoeren, haha.

Wat zijn jouw Pet Peeves?

Mensen die denken dat ‘mits’ en ‘tenzij’ synoniemen van elkaar zijn. ‘Prototype’ en ‘stereotype’: hetzelfde verhaal. Mensen die onder iedere foto waarop een vrouw met een baby staat ‘staat je goed’. Bejaarden die zomaar mijn tuin in komen lopen en vragen over de omgeving beginnen te stellen, alsof ik een of andere natuurgids ben.

Voor diegene die het nog niet zagen: het kopje Bejaardenhaat onder haar insta stories is geniaal wel haha!

Wat is jouw Guilty Pleasure?

De Toppers, daar ga ik graag naartoe. Dan heb ik mijn dosis Nederlandstalige meezingmuziek voor de rest van het jaar weer gehad, haha.

Ik hou van de Toppers! Heerlijk over de top in thema gekleed mee blèren!

Wat is het eerste wat je doet als je wakker word?

Kijken of Lau al wakker is, en zo nee, of ik hem wakker kan kijken.

Wat was je eerste baantje?

Caissière in de supermarkt. Ik kreeg op een gegeven moment een officiële waarschuwing omdat ik te vriendelijk was tegen de klanten, en daar werden mensen achterdochtig van. Toen was ik er wel klaar mee, haha.

Favoriete kleur?

Geel? Roze? Blauw? Rood? Dat zijn denk ik de kleuren die ik het meest in de kast heb. Vroeger had ik trouwens de schurft aan geel. Smaken kunnen veranderen!

Zomer of Winter?

Zomer. Doe die winter maar weg, hoor.

Favoriete muziek?

Muse!

Honden of katten?

Allebei niet, doe mij maar konijnen en kippen. En misschien schapen.

Koffie of thee?

Waarom niet gewoon allebei?

Ochtendmens of avondmens?

Avondmens.

Favoriete tv serie?

Stranger Things vind ik helemaal fantastisch.

Maar dat is ook echt wel een geweldige serie, seizoen 4 is nu nodig!!!

Favoriete film?

Er zijn drie films die ik echt op repeat kan kijken: Mean Girls, Easy A en Interstellar.

Helemaal eens!

Beste cadeau dat je ooit kreeg?

Vorig jaar vroeg Lau me op mijn verjaardag ten huwelijk. Dat gaat niemand ooit meer kunnen toppen, haha. De tweede plek gaat overigens ook naar Lau: voor mijn 29ste verjaardag kreeg ik een toiletpot van hem. Zo romantisch.

Dank je wel voor het beantwoorden van al deze vragen! Wil je verder nog wat kwijt?

Aangezien dit een verplicht veld is, moet ik wel, hè? In dat geval wil ik deze gelegenheid graag nog even aangrijpen om POEP te roepen.
POEP!

Hahaha oeps, wist niet dat deze ook als verplicht aangevinkt stond! 
Maar poep doet het altijd goed!

Wil je na het lezen van mijn interview nog meer weten dan kun je een kijkje nemen op de site van Lisette, vooral de 52 dingen die je niet wou weten is echt heel leuk!

Deze serie lezen? Je koopt hem hier:

[bol_product_links block_id=”bol_5d28aac87f548_selected-products” products=”9200000100730203,9200000100730025,9200000100730020″ name=”verkikkerd” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”794″ cols=”3″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik hoop dat je het een leuk interview vond! 

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments