Interview | Tamara Haagmans in Wonderland

Wellicht had je het al ergens op social media voorbij zien komen? Vandaag verschijnt het nieuwe boek van Tamara Haagmans, Ctrl Alt Delete! In dit interview vertelt ze meer over zichzelf en over haar boek, lees je mee?

© Tamara Haagmans

Ik ben nog relatief nieuw in het interviewen van auteurs! Ik hoop dat jullie de antwoorden net zo leuk vinden als dat ik ze vond!

Gezien dit interview schriftelijk is afgenomen zal ik op sommige dingen nog een reactie geven. Mijn reacties zullen in roze gedrukt zijn!

Voor de volgers die je misschien nog niet kennen, wie is Tamara?

Tamara is een 37 jarige, getrouwde moeder van een zoon van 15. Tamara is ook een chaoot, een kluns en iemand die nooit weet wat ze op dit soort vragen moet antwoorden, wanneer iets ‘too much information’ is. Een schrijver, lezer, filmgek met een nagellakverslaving. Gek op Sushi, romantiek, Disney, en alles dat met boeken te maken heeft.

Klinkt me heel bekend in de oren allemaal! Als ik 37 ben is mijn smurf ook 15. En ook ik ben een chaoot die vaak ‘too much information’ geeft en verslaafd is aan Disney en boeken 😉

Hoe ben je op het verhaal Ctrl Alt Delete gekomen? Zijn Lily en Jim gebaseerd op personen die je kent?

Ja, op mijn vriendin Suzanne. Dat is een apart verhaal. Ik had een gesprek bij een uitgever in haar woonplaats. Van haar kreeg ik een notitieboek en onderweg naar huis ging ik nadenken over dat gesprek bij die uitgever en wat zij graag zouden willen zien. Ik zat in een trein vol mensen met kostuums, die van Comic con kwamen. In eerste instantie ging het verhaal daarover, maar Suzanne bleek kanker te hebben en langzaam maar zeker sloop dat ook mijn verhaal in. Dat heb ik wel overlegd met haar hoor, maar toch. Het was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling, de eerste versie was totaal anders!

Ctrl Alt Delete is een Young Adult. Je andere werk is van een heel ander genre! Wat is je favoriete genre om te schrijven?

Mijn favoriete genre is New Adult. Maar het is vreselijk moeilijk je daarin te onderscheiden, dus gedeelde eerste plaats met romantiek. Het is heerlijk om weg te zwijmelen bij het liefdesleven van iemand anders, ook al is dat dan verzonnen. C.a.d. was in eerste instantie ook geen Young adult. Het is geschreven als New Adult en daarna afgezwakt naar Young Adult omdat de uitgever waar ik het wilde onderbrengen geen NA uitgaf. Ze wilde het ook heel graag hebben, maar als YA. Dus heb ik het herschreven. Maar dat vroeg je niet. Ik vind eigenlijk alles veel te leuk. En als er iets ‘killing’ is in boekenland, is het dat wel.

Als je alles leuk vind heb je tenminste wel altijd keuze zat 😉

Hoe bedenk je de namen van de personages in je boek?

Ik kwam langs een geboortebord met die naam erop en zocht toen net een naam voor een meisje. Ik vond Lily mooi. Jim is net zo’n dom verhaal: Jim (Bakkum) was op tv op het moment dat ik begon te schrijven. Ik noemde mijn eerste opzet ‘Jim en Lily’ met de gedachte ‘Dat kan ik nog steeds veranderen’ maar de namen pasten gewoon heel goed bij hen en dus zijn ze gebleven.

Als je mijn volgers zou moeten overtuigen om Ctrl Alt Delete te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

Ik zou ze vertellen dat Ctrl Alt Delete het eerste boek is waar het verhaal mij leidde in plaats van andersom. Ik wílde helemaal niet schrijven wat ik heb geschreven. Maar terwijl ik bezig was ging het bijna vanzelf. Het verhaal is persoonlijk, en het was de eerste keer dat ik na het teruglezen zo hard huilde dat mensen kwamen kijken wat er aan de hand was. (Niet mijn beste moment…) Het is het mooiste dat ik ooit heb geschreven en ik hoop dat jullie dit boek, en Jim en Lily net zo in jullie hart sluiten als ik heb gedaan. Dat verdienen ze.

Als je de opdracht kreeg jouw droomcast samen te stellen voor Ctrl Alt Delete, welke acteurs koos je dan?

Dat is vrij lastig, want mijn personages zijn zo jong. Mijn droomcast zouden allemaal oudere acteurs zijn. Maar als dat allemaal niet uitmaakt, zou ik Abbey Hoes willen als Lily, en Jim Bakkum als Jim. Kan die eigenlijk acteren, Jim? Ik heb nog nooit echt geïnteresseerd naar een film met hem gekeken, oeps. Maar hij past wel bij hoe ik Jim voor me zie. En als het internationaal zou gaan dan denk ik aan Chris Hemsworth en Natalie Portman (Maar dan moeten ze wel weer ouder gemaakt, dus heel ideaal is dat niet…)

Chris Hemsworth is altijd een goede keuze! En Jim zijn acteertalenten? Ik zag hem enkel in ‘Onze jongens‘ en dat was zeg maar een slechte ‘Magic Mike’ rip-off!

Wat maakte eigenlijk dat je begon met schrijven?

Dat was toen ik echt nog een heel klein meisje was. Er waren niet genoeg boeken in huis, dus begon ik zelf verhalen te schrijven. Haha. Maar echt serieus schrijven, voor anderen om te lezen, dat kwam omdat mijn man iets deed waar hij jaren van gedroomd had (Een eigen film maken.) Ik was daar zo jaloers op. En toen zei hij de woorden waar hij volgens mij nog steeds spijt van heeft: ‘Als je iets zo graag wil dan moet je het doen. Wat is het ergste dat kan gebeuren?’ Ik wist er geen antwoord op en ben diezelfde dag nog begonnen met schrijven. Mijn eerste schrijfwedstrijd was er meteen een voor een heel boek, en kwam meteen op de longlist terecht. Toen was het hek van de dam…

Wat vind je moeilijker op papier te zetten: de eerste, of de laatste zin van je verhaal?

Mijn eerste zinnen zijn altijd dingen die al weken voor ik begin met schrijven in mijn hoofd zitten. Daar heb ik dus geen enkel probleem mee. De laatste zin eigenlijk ook niet, want ik wist al meteen wat die moest worden, toen ik het einde bedacht. Dat is trouwens ook op het allerlaatst nog veranderd. Maar in dit geval waren de eerste en de laatste zin een makkie. Het is alles daartussen in wat moeilijk was. Maar als ik moet kiezen, dan is het de laatste zin. Want daarna ben je ‘klaar’ en moet je alles loslaten. En dat is héél moeilijk.

Als je terugkijkt naar jouw jongere zelf, wat was dan jouw droombaan? Was het altijd het worden van schrijfster?

Wat grappig dat je dit vraagt! Ja, het is altijd mijn droombaan geweest. Ik wilde moeder worden (Dat leek me al een baan op zich) en ik wilde iets met schrijven doen. Dat ik schrijfster wilde worden leek me toen nog redelijk onmogelijk. Ik schrijf al sinds ik kan lezen, heb mappen vol met die dingen, maar het heeft heel lang geduurd voor ik erin geloofde dat het echt mogelijk was. En toen het eenmaal van de grond kwam, was dat ook meteen met een rotvaart!!

Ben je al bezig met een nieuw boek?

Ik ben altijd bezig met een nieuw boek. Met meerdere boeken zelfs. Wil je dat ik ze opnoem? In juni ‘Crtl alt delete.’ In juli de bundel ”Brave New Love,’ ook young adult. In Augustus ‘verblind door hem’ bij een Belgische uitgever, dit is Erotiek. Dan komt er in het najaar een lesbische sprookjesserie bij Tinteling Romance en een chicklit bij uitgeverij Ellessy. Dat is allemaal zo goed als klaar. Qua schrijven werk ik op dit moment aan twee dingen. En nee, daar kan ik niets over vertellen maar die zijn zó mooi!! 

Een lesbische sprookjesserie, ik ben geïntrigeerd!

Wat was je moeilijkste verhaal om te schrijven tot nu en waarom?

Ik denk wel dat dat Crtl Alt Delete is. Ik heb met veel mensen gepraat over chemo’s, over ziek zijn, over wat ze zouden doen als hun ziekte terug kwam en ook hoe ver ze zouden gaan om weer beter te worden. Wanneer een risico het niet meer waard is. Het waren zware gesprekken en het is ook geen leuk onderwerp om te researchen. Maar ik heb ontzettend veel aan die gesprekken gehad, en aan het feit dat Suzanne er toen middenin zat. Een paar van de ergste scenes schreef ik toen zij aan de chemo zat en probeerde te beschrijven wat ze voelde. Nee, dat was geen pretje. Maar het maakt wel dat het boek een speciaal plekje in mijn hart heeft.

Wat ontzettend mooi, maar ook zo moeilijk lijkt me!

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Rommelig! Haha. Ik heb niet echt een vaste werkplek. Ik heb een hele hoop tafels thuis en ik ga zitten waar het me op dat moment het best uitkomt, en de minste mensen aanwezig zijn die me kunnen storen. Soms ga ik in de studio van mijn man zitten en schrijf daar een paar uur lang. Heerlijk. Maar ik kan eigenlijk overal wel schrijven, want als ik eenmaal begin hoor ik helemaal niets meer om me heen.

Hoe ziet jouw werkdag er uit? Plan je vaste tijden waarin je moet schrijven?

Ongeveer vijf uur van mijn dag gaat op aan schrijven, aan redactie, aan het bijhouden van social media, mails, en dat soort dingen. Alles dat met boeken te maken heeft. Als er een deadline dichterbij komt dan schrijf ik een stuk meer dan wanneer ik nog tijd genoeg heb. Oh en elke dinsdag als mijn man lesgeeft ga ik mee en schrijf ik van 20.00 tot 23.00 uur.

Wat lees je graag?

Als het letters heeft, dan is de kans groot dat ik het lees, gelezen heb, of wil lezen. Ik lees graag thrillers, maar ook New Adult, romantische boeken. En vreemd genoeg lees ik eigenlijk geen Young adult, en heb ik dat ook nooit gelezen. Alles dat niet zwaar en deprimerend is. Ik kan niet tegen van die ‘jankboeken’ die zwaar literair zijn. Als ik in slaap wil vallen ga ik wel een politieke zender kijken. Ik wil lezen om te ontsnappen, en ontsnappen doe je naar iets leuks.

Nou begin er maar eens aan! Er zitten zoveel juweeltjes in het YA genre!

Wat zijn een paar van je favoriete auteurs?

Virginia Andrews. Dat kan tegenwoordig echt niet meer, maar het waren de eerste ‘echte’boeken die ik las, samen met Stephen King. Dat is blijven hangen. Op dit moment zijn het Lis Lucassen, Elle Kennedy, Sarina Bowen, Jennifer Armentrout, Sophie Jackson, Abbi Glines en als absolute favoriet COLLEEN HOOVER. Die vrouw is echt een held(in). Ik kan nog een uur doorgaan met namen noemen… Ik ben een lettervreter.

Virginia Andrews was ook mijn favoriet vroeger! Je hele lijstje vind ik ook echt geweldig, Sarina Bowen ken ik nog niet dus niet moet ik eens opzoeken!

Waar lees jij het liefst?

In bed, maar helaas komt het in theorie meestal neer op de-plek-waar-ik-tijd-heb. Dat kan in de trein zijn (Daarom ga ik dus heeeeel graag met de trein) maar ook in de wachtkamer van de dokter, bij de tandarts of in de file. Ik heb altijd wel mijn ereader bij me. Toen ik naar Londen ging heb ik acht uur lang aan één stuk gelezen. Zo heerlijk. Waar het kan dus, om een lang verhaal kort te maken.

Wat is je favoriete snack tijdens het lezen?

Ik snack niet echt… Als ik het in huis heb, aardbeien maar verder eet ik niet echt iets tijdens het lezen. Veel te druk voor, en ik hou niet van vieze vingers als ik lees.

Hoeveel boeken heb jij tot dusver gelezen dit jaar?

Veel te weinig! Ik wilde me helemaal op het schrijven storten, en dus blijft er weinig tijd over om te lezen. Ik heb een hele hoop Engels gelezen dit jaar. Op Hebban staat 34, maar dat zijn alleen de Nederlandse. Dat zou ik moeten nakijken en alles bij elkaar optellen maar het zit zeker rond de 60. Ik lees extreem snel.

Wauw, dat je nog zoveel leest buiten het schrijven om!

Wat is het laatste boek dat je kocht?

De buitenstaander van Stephen King en Prooi van Lydia van Houten. Allebei thrillers. Ik kocht ze samen en las ze ook na elkaar.

Welk boek ligt momenteel op jouw nachtkastje?

Daar ligt mijn e-reader dus een hele hoop boeken tegelijk haha. Maar ik lees op dit moment ‘De deal’ van Elle Kennedy, omdat ik die twee van vraag 19 al uit heb. Ik had hem al gelezen in het Engels maar ik moet ze dan ook altijd in NL hebben.

Op welke manier heb je jouw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)

Eh, op de manier hoe het past. Mijn boekenkast is een momenteel net een potje tetris. Er past ook gewoon echt geen boek meer bij. Ik wacht nog steeds op een geniale ingeving hoe ik een andere boekenkast in mijn woonkamer gepropt krijg want mooi niet dat ik boeken naar boven kan verhuizen!!! Mijn NA’s, mijn Stephen Kings en Virginia Andrews en dan is de kast echt stampvol. Mijn eigen boeken hebben een eigen kastje, maar dat is eigenlijk ook al te vol en komt vandaag of morgen van de muur vallen.

Je beland op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die met je meegaan: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon! Wie kies je?

Ik zou Kai meenemen, uit ‘Dubbel verliefd’ (Lot uit de loterij bij Tinteling Romance) Niet dat hij nou zo handig is om bij me te hebben, of dat hij echt iets kan, maar als ik dan toch op een onbewoond eiland moet zitten wil ik wel een sexy man bij me om de tijd mee om te krijgen.

Uit een ander boek. Hmm… Die is lastig. Dan zou ik Thor uit Grenzeloos (Van Lis Lucassen) meenemen. Dat is mijn laatste book-crush geweest. Ik mocht dat boek al proeflezen en ik zweer je, als je het gelezen hebt ben je het met me eens!!!

En met twee van die heerlijke kerels zal ik als beroemd persoon iemand meenemen die kan zorgen dat we niet verhongeren als we uit bed komen. Euhm, Bear Grylls of hoe heet hij. Ik vind het een eikel, maar we moeten wel genoeg energie hebben op dat eiland en hij weet wat eetbaar is en wat niet! LOL

Ik ben heel benieuwd naar Thor, alleen de naam is al geweldig! En Bear Grylls…. dat word een heel avontuur haha!

Mijn blog heet Kwante in Wonderland omdat ik gek ben op Alice in Wonderland! Wat is jouw favoriete karakter uit een Disney film en waarom?

Zonder twijfel Sneeuwwitje. Ze speelt een grote rol in Ctrl Alt Delete, en ook in mijn sprookjesserie bij Tinteling. Vroeger verzamelde ik beeldjes en zo, ik heb van die WDCC-beelden, kristallen beeldjes, en limited edition poppen. Zelfs een sneeuwwitje jurk. Hoe het komt weet ik niet, maar ik ben altijd gefascineerd door haar geweest. Het was ook de eerste Disneyfilm die ik zag, misschien dat het daardoor komt. Ik ben volgens mij de enige in mijn vriendenkring die alle zeven dwergen achter elkaar kan opnoemen. Haha.

Doc, Dopey, Happy, Sneezy, Grumpy, Bashful….. en dan blijf ik altijd steken! Even Google geraadpleegd en het is dus Sleepy die ik altijd vergeet! Misschien omdat ik zelf zo’n Teigetje temperament heb 🙂

Rapid Fire Questions!

Wat zijn jouw Pet Peeves?

Ezelsoren in boeken!

Aarghh, de mijne ook!

Wat is jouw Guilty Pleasure?

Flut tv programma’s. Temptation island bijvoorbeeld. (Dat heb ik echt nog nooit hardop gezegd.)

Ik hou van Temptation Island! Al vond ik het seizoen met Alex wel stukken leuker dan het laatste seizoen met Tim….

Wat was je eerste baantje?

Hostess op een reisbus. En babysitten.

Wat is het eerste wat je doet als je wakker word?

Opstaan en mijn tanden poetsen

Current mood?

Trots, dat ik een interview zit te geven.

Als je naar één plek uit een boek kon gaan, wat zou je dan kiezen?

Hogwarts!!! Duh!!!!

Favoriete kleur?

Roze

Zomer of Winter?

Zomer

Favoriete muziek genre?

Ik luister alles

Honden of katten?

Katten

Harry Potter, liever de …..

Boeken

Je komt naar een event in Wonderland en moet verkleed als je favoriete Alice in Wonderland personage! Als wie kom jij? 

Queen of Hearts | Alice | Mad Hatter | Tweedle Die of Tweedle Dum | Cheshire Cat

Koffie of thee?

Thee

Ochtendmens of avondmens?

Avond

Favoriete tv serie?

Charmed

Favoriete film?

The Green Mile

Beste cadeau dat je ooit kreeg?

Twee musicalzangers uit Miss Saigon die op mijn bruiloft mijn lievelingslied kwamen zingen.

Wauw, wat speciaal!

Als je auteur zijn met 1 woord moest omschrijven?

Onbeschrijflijk!

Als je mij 1 Must Read boek zou aanraden, welk boek zou dat dan zijn?

In jouw geval, en rekening houdend met wat ik weet dat jij graag leest, zeg ik ‘Grenzeloos’ van Lis Lucassen. Maar dan moet je wel nog even geduld hebben want die is er nog niet. Beste Lis boek ooit!

Ik ben heel benieuwd naar Thor!

Dank je wel voor het beantwoorden van al deze vragen! Wil je verder nog wat kwijt?

Ik wil je graag bedanken dat je dit interview hebt afgenomen, ik heb ervan genoten. Sorry als mijn antwoorden een beetje te lang zijn, haha maar ik was er zo trots op… (En ik ga ook niet vertellen dat ik de helft van de antwoorden nog geschrapt heb…) Leuke vragen!

Van mij had je ze lekker lang mogen laten hoor! Hartstikke gezellig!


Wil je na het lezen van mijn interview nog meer weten dan kun je een kijkje nemen op de site van Tamara! Haar nieuwste boek kun je vanaf vandaag hier kopen!

[bol_product_links block_id=”bol_5b178e8a3f09f_selected-products” products=”9200000091371524″ name=”ctrl alt delete” sub_id=”” link_color=”FF7777″ subtitle_color=”FF7777″ pricetype_color=”FF7777″ price_color=”FF7777″ deliverytime_color=”FF7777″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik hoop dat je het een leuk interview vond! Van wie zou jij nog meer een interview willen lezen?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

    1. Ja helaas is Bol overgegaan op een andere werkwijze en hierdoor zijn alle oude codes nu dus zichtbaar zoals deze. Ik ga alleen niet al mijn oude posts nalopen om ze te verwijderen haha, dan ben ik wel even bezig!