Interview | Tine Bergen in Wonderland

Wellicht had je het al op mijn social media voorbij zien komen? Ik ontving laatst hele toffe flessenpost van Tine Bergen, daarin zat een preview van haar nieuwe boek ‘Vissen praten niet‘. In dit interview vertelt ze meer over zichzelf en over haar boek, lees je mee?

Ik mag wel verklappen dat ik de preview van haar nieuwste boek ontzettend gaaf vond! Niet alleen kwam het, mede dankzij Uitgeverij Vrijdag, op spectaculaire wijze aan in Wonderland maar het verhaal was ook immens intrigerend!

vissenOp een donderdagmorgen eind augustus staat de politie bij Flo aan de deur. Ze wordt verdacht van moord op David De Vadder, de vader van een van de kleuters uit haar klas. Flo wordt meegenomen voor een gesprek over de voorbije zomer.
Een gesprek over blauwe plekken op kinderruggen, temperamentvolle vakantieliefdes, chocolade en doodsbedreigingen over de babyfoon.
Een gesprek dat niet alleen haar leven maar ook dat van heel wat anderen onherroepelijk zal veranderen. Flo leert wat ze eigenlijk al wist: dat er ergere zaken zijn dan van moord verdacht worden. Een gesprek dat uiteindelijk vooral gaat over wat wordt gezwegen. Want vissen praten niet.

Niet gek dus dat ‘Vissen lezen niet’ bovenaan in de top staat bij boekjes die ik nog wil hebben!

Mocht jij na het lezen van dit interview nu ook benieuwd zijn dan kun je het boek hier bestellen!

[bol_product_links block_id=”bol_5cf6d00f9fe8e_selected-products” products=”9200000107783232″ name=”vissen praten niet” sub_id=”” link_color=”F4907C” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”F4907C” deliverytime_color=”F4907C” background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”792″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over naar het interview!
© Tine Bergen

Voor de volgers die je misschien nog niet kennen, wie is Tine?

Ik ben 37, getrouwd met Peter en mama van een zoon en een dochter. Ik ben ook een kattengek, heb een kousentic (prints! kleurtjes!) en ben licht verslaafd aan fake mojito. En ik hou van verhalen. Het intrigeert me mateloos hoe mensen verhalen kunnen gebruiken om zichzelf en hun leven logica te geven en bij elkaar te houden. Als freelance journalist vertel ik verhalen van andere mensen. Als schrijver vertel ik de verhalen die in mijn hoofd zitten.

Hoe ben je op ‘Vissen praten niet‘ gekomen?

Het eerste idee voor het boek kwam er jaren gelden, toen mijn zoontje nog een peuter was en thuiskwam met zeer ‘gekleurde’ versies van situaties die hij had meegemaakt. Ik bedacht dat een kleuterjuf heel wat verhalen te horen moet krijgen – verhalen die ouders regelmatig schaamrood zouden bezorgen moesten ze weten dat hun kinderen ze vertelden ook. Ik vroeg me af wat zo’n juf daar nu eigenlijk mee doet en hoe ze sommige van die verhalen interpreteert. Ook ben ik een grote fan van onbetrouwbare vertellers en dit leek me een mooie insteek: een kleuter heeft per definitie een beperkte en gekleurde kijk op de wereld. Zo kwam er Flo, kleuterjuf en hoofdpersonage in het boek. Zij gelooft dat Artur, een van haar kleuters, problemen heeft thuis. Doorheen het boek ontdek je of Flo gelijk heeft.

Vissen praten niet‘ is een thriller, is dat je favoriete genre om te schrijven?

Ik lees zelf heel graag thrillers, dat was de eerste aanzet om ze ook te schrijven. Gecombineerd met het feit dat ik een vrij impulsief auteur ben.

Een thriller vraagt net om orde: je moet spanning opbouwen, hints geven, een aantal verdachten naar voor brengen …

Een thriller dwingt me om heel goed na te denken, je kan het niet zomaar in het wilde weg schrijven. Het schrijven zelf was bij momenten dus ook best spannend 😉 ‘Vissen praten niet‘ is een psychologische thriller. Dat is voor mij wat schrijven zo verschrikkelijk interessant maakt: in het hoofd van personages kruipen en kijken hoe zij in bepaalde situaties reageren. Het is een ‘whodunit’, maar daarnaast is het evengoed een verhaal over rouw en vertrouwen en hoe mensen daar soms compleet de mist in kunnen gaan. En wat doe je dan?

Hoe bedenk je de namen van de personages in je boek?

Dat vind ik het moeilijkste! Zeker sinds ik kinderen heb en die naar school gaan en er daardoor heel veel namen zijn waar voor mij al een gezicht en een karakter op plakt. Flo, het hoofdpersonage, kwam er door Florence van Florence + The Machine. Dat vind ik zo’n straffe madam die ook heel erg rauw en echt durft zijn. Zo is Flo voor mij ook.

Als je mijn volgers zou moeten overtuigen om ‘Vissen praten niet‘ te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

Wat doe je als niemand wil geloven dat wat jij zegt waar is? Wie op zoek is naar een spannend zomerverhaal met verschillende lagen (verdriet, verliefdheid, vriendschap), moet ‘Vissen praten niet’ zeker eens proberen.

Wat maakte eigenlijk dat je begon met schrijven?

Ik was zo’n typisch kind met een boekje in een hoekje. Ik heb drie broers, er was thuis altijd rumoer. Maar met een boek maakte ik mijn eigen bubbel waarin ik dat allemaal niet hoorde. Dat wilde ik ook kunnen.

Ik heb eigenlijk nooit een plan B gehad, ik wilde altijd schrijver worden.

Maar ik heb wel heel lang gezegd dat ik het later ging doen. Want ik was ook verschrikkelijk bang dat het helemaal niet zou lukken. Uiteindelijk ben ik beginnen schrijven toen ik afgestudeerd was en werk zocht. Daar zat ik met mijn droom om te leven van mijn pen: als ik die ooit wilde waarmaken, was het moment toen echt wel aangebroken.

Wat vind je moeilijker op papier te zetten: de eerste, of de laatste zin van je verhaal?

De eerste en de laatste zin zijn de eerste die ik op papier zet. Ik werk geen volledig schema uit van mijn boek, ik word zelf graag nog verrast tijdens het schrijven. Dat is voor mij een groot deel van het plezier van het schrijven. Maar ik moet wel weten waar ik vertrek en waar ik naartoe ga.

Zolang ik die eerste en laatste zin voor mezelf niet duidelijk heb, begin ik niet.

Als je terugkijkt naar jouw jongere zelf, wat was dan jouw droombaan? Was het altijd het worden van schrijfster?

Ik heb nooit durven dromen dat ik kon doen wat ik vandaag doe. Dat ik leef van mijn pen, dat ik de vrijheid heb om mijn dag zelf in te delen, dat ik met heel interessante mensen kan gaan praten, op bijzondere plekken kan komen. Dat ik alleen maar met mijn hoofd en taal iets kan maken dat er voordien niet was en waar niemand op zat te wachten. En dat er toch mensen zijn die – met plezier! – in dat verhaal van mij mee stappen tot de laatste pagina.

Het blijft heel onwerkelijk dat het vandaag écht is.

Wat was je moeilijkste verhaal om te schrijven tot nu en waarom?

Merg‘. Het is een verhaal dat ik eigenlijk van in het begin van mijn schrijven wilde vertellen, maar ik heb heel lang gezocht naar de juiste vorm. Merg is best een zwaar boek en ik wilde de mensen ook niet platslaan. Ik wilde iets dat positief is en vooral veel mildheid toont. Dat ‘Merg’ er nu eindelijk ligt, daar ben ik dan ook heel blij om!

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Ik heb een zalige werkplek met veel licht, ruimte en groen! Naast mijn raam staat een gigantische, oude eik, waardoor ik regelmatig vogeltjes op mijn vensterbank heb zitten. Ik heb een groot bureau met heel veel plek voor allemaal ‘dingetjes’ die ik nodig heb tijdens het schrijven gaande van chocolade over post-its tot knutselwerkjes van mijn kinderen.

Hoe ziet jouw werkdag er uit? Plan je vaste tijden waarin je moet schrijven?

Ik probeer met schrijfdagen te werken, zodat ik in een flow kan raken – dat werkt voor mij veel beter. En sinds twee jaar probeer ik met mijn auteursrechten ook tijd te sparen, zodat ik in de zomer echt een aantal weken kan uittrekken die alleen maar dienen voor de kinderen en voor het schrijven. ‘Vissen praten niet‘ heb ik vorige zomer zo geschreven.

Wat lees je zelf graag?

Ik lees graag spannende boeken en ontroerende boeken. Boeken die je doen nadenken, boeken met mooie taal, mooie zinnen.

Boeken waar ik jaloers van kan worden omdat ik ze zelf niet geschreven heb 🙂

Ik hou ook van graphic novels. Ik kan zelf helemaal niet tekenen, maar hoe beeld en taal elkaar kunnen versterken intrigeert me.

Wat zijn een paar van je favoriete auteurs?

Michael Connelly (Zo’n thrillers wil ik kunnen schrijven!), Bart Moeyaert (die uitgepuurde taal, hoe er geen woord teveel staat), Aidan Chambers (die inzichten), Bill Watterson (de humor en herkenbaarheid van Calvin and Hobbes)

Waar lees jij het liefst?

In bed, op mijn kindle paper white.

Hoeveel boeken heb jij tot dusver gelezen dit jaar?

22

Wat is het laatste boek dat je kocht?

An American Marriage‘ van Tayari Jones

Welk boek ligt momenteel op jouw nachtkastje?

Soppy‘ van Philippa Rice

Op welke manier heb je jouw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)

Eerder genre. Ik heb een plank met poëzie, een plank met spannende boeken, een plank met jeugdboeken, een plank met mooie covers …

Je beland op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die met je meegaan: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon!

Dat worden dan Jens uit ‘De vlindertheorie‘ omdat hij zeker voor een vrolijke noot zorgt, Cordelia Kenn uit ‘Dit is alles‘ van Aidan Chambers voor haar wijsheid en Michelle Obama, wat een vrouw!

Mijn blog heet Kwante in Wonderland omdat ik gek ben op Alice in Wonderland! Wat is jouw favoriete karakter uit een Disney film en waarom?

Peter Pan.

Ik vond het zo moeilijk, volwassen worden.

Een kind kan niet weten wat het is om volwassen te zijn, een volwassene zou wel moeten blijven onthouden wat het is om kind te zijn. Ik hoop dat ik dat nooit zal vergeten.

Rapid Fire Questions!

Wat zijn jouw Pet Peeves?

Mensen die niet vragen maar veronderstellen

Wat is jouw Guilty Pleasure?

Grey’s Anatomy

Wat was je eerste baantje?

Opdienen in een café

Wat is het eerste wat je doet als je wakker word?

Op de klok kijken

Current mood?

Happy

Als je naar één plek uit een boek kon gaan, wat zou je dan kiezen?

De Wegisweg van Harry Potter

Favoriete kleur?

Groen

Favoriete muziek genre?

Kleinkunst

Honden of katten?

Kat

Je komt naar een event in Wonderland en moet verkleed als je favoriete Alice in Wonderland personage! Als wie kom jij?

Cheshire Cat

Koffie of thee?

Thee

Ochtendmens of avondmens?

Avond

Favoriete tv serie?

The Bridge (twee laatste seizoenen)

Favoriete film?

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Beste cadeau dat je ooit kreeg?

Onze rosse kater

Als je auteur zijn met 1 woord moest omschrijven?

Alles

Als je mij 1 Must Read boek zou aanraden, welk boek zou dat dan zijn?

Niets‘ van Janne Teller

Kwante: Lijkt me inderdaad een erg mooi verhaal!

Dank je wel voor het beantwoorden van al deze vragen! Wil je verder nog wat kwijt?

Jij heel erg bedankt voor je belangstelling!

Wil je nog meer interviews lezen? Dat kan hier!

Helaas staan door een foutje met een backup niet alle interviews meer online!

Ben jij een auteur en zou je ook dit interview willen doen? Neem gerust even contact op!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.