Mijn hart en andere zwarte gaten – Jasmine Warga

De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen. Maar ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden. Ze vindt er Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven.


ISBN: 9789045210148
Uitgever: Karakter Uitgevers BV
Bladzijden: 320 pp.
Genre: Young Adult

Ik geef dit boek ❤❤❤❤❤

De cover


De cover geeft niet echt iets weg, wel mooi opvallend rood en de tekst “Eén vonk en ineens alles is anders” maakt flink nieuwsgierig, na het lezen van de flaptekst ben ik verkocht en moet ik het boek lezen!

Mijn mening


Ik vind het moeilijk te omschrijven waarom ik dit verhaal zo geweldig vond, ik weet dat dit boek niet bij iedereen misschien geliefd is door het zware onderwerp maar toch kan ik je aanraden om het te lezen. Ik las hem in één ruk uit en heb denk ik de helft van de tijd met tranen over mijn wangen gezeten.

Een depressie, en niet zomaar één, dat is waar de 17 jarige Aysel en de 17 jarige Roman eigenlijk aan lijden. Allebei door een traumatisch ervaring in hun leven die hun rond laat lopen met het idee dat de wereld beter af is zonder hun. De tragische gebeurtenis van Aysel word in het begin van het boek een beetje vrijgegeven maar naar de precieze gebeurtenissen van zowel haar als Roman blijven nog een tijdje een raadsel.

Aysel omschrijft haar depressieve gevoel als een zwarte slak in haar maag, een slak die alles wat goed voelt opeet en alleen de donkere gevoelens achterlaat, elke dag van haar leven is zwaar en moeilijk en ook Roman draagt elke dag de zware last van een leven dat pijn doet. Ieder die in zijn of haar leven ook met een depressie te kampen heeft gehad zal dit gevoel herkennen en dat is dan ook de kracht van dit boek. Het is zo ontzettend realistisch en je leeft zo ontzettend mee met dit tweetal, je wilt ze wakker schudden uit hun depressie en hun ouders smeken om de oogkleppen van hun gezicht te verwijderen.4b0d589e94e412919974e2a16a51f302

Als je zelfmoord wilt plegen dan komt dat door het gevoel dat je niet meer kan leven met diepe pijn, verdriet, of het gevoel in de steek gelaten te zijn. In dit boek komen die gevoelens sterk naar buiten en mijn hart heeft ontzettend met ze meegevoeld. Het stuk waarin Aysel ontdekt dat Roman er zonder haar een eind aan wilt maken, waarneer ze de garagedeur niet openkrijgt…. ik had gewoon kramp in mijn hart van pure wanhoop, en toen Aysel aan haar moeder vertelde dat ze altijd zo droevig is brak mijn hart gewoon in stukjes…

Een depressie is niet iets dat echt weg gaat, een depressie sluimert onder je oppervlakte en soms heb je tijden waarop het prima gaat en dan heb je momenten waarop je het allemaal niet meer ziet zitten, ik kon me goed identificeren met de personages in dit boek. Dit gebroken stel vertelt een ontroerend verhaal wat niet alleen gevuld is met tranen maar ook humor en liefde bevat!

Normaal gesproken sla ik zielige verhalen over, ben ik daar veel te emotioneel voor, gaan mijn gevoelens dan met me op de loop….

Ik ben ontzettend blij dat ik dit boek toch heb opgepakt want ik sluit hem diep in mijn hart, met tranen en een lach!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments