Nodig – Joelle Charbonneau

Noodzakelijk? Onontbeerlijk? Vereist? Essentieel? Geboden? Onmisbaar? Wat heb je nodig? Realiseer je wel… niets is voor niets… Er is een groot verschil tussen iets graag willen en iets echt nodig hebben… Er is een social medium, nieuw en hip, je kunt je erbij aansluiten. Je hoeft maar één vraag te beantwoorden: Wat heb je NODIG? Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Om toegang te krijgen moeten ze een op het oog eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen.

ISBN: 9789045210247
Uitgever: Karakter Uitgevers BV
Verschenen: 2016
Taal: Nederlands
Bladzijden: 320 pp.
Bindwijze: Paperback
Genre: Young adult

Ik geef dit boek ❤❤❤❤

De cover


Het gezicht van een meisje wat ietwat boos lijkt te kijken en in grote letters nodig. Niks speciaals toch pakte de cover me wel want mede door de blik van het meisje moest ik hem oppakken en de achterkant bekijken. Na het lezen van de flaptekst ging hij meteen mee in het winkelmandje!

De binnenkant


Dit boek sleurt je meteen het verhaal in op de eerste bladzijden, Kaylee haar broer is ziek en heeft een nieuwe nier nodig. Om haar heen begint iedereen in de ban te raken van de nieuwste hype op social media gebied: Nodig. Een social media site die je vraagt wat je nodig hebt en daarvoor in ruil een simpele wederdienst verwacht. Maar wat als de wederdiensten niet zo simpel lijken te zijn? Hoe ver zou jij gaan voor de dingen die de tieners in dit boek vragen?

Ik las dit boek echt achter elkaar uit, steeds weer balend als ik hem weg moest leggen.

Het is een speurtocht vol manipulatie en foute verdenkingen. Een intens boek waar je met sneltreinvaart door heen gaat omdat je het gewoon moet weten! Wie zit er achter Nodig?

Waarom dan geen 5 hartjes? Tja dat kan ik alleen vertellen door middel van een spoiler! Heb je het boek al gelezen lees dan lekker verder, zo niet? Koop het boek, verslind hem net als ik deed en kom dan terug om te kijken of je mijn onderstaande mening deelt!

Oke je hebt Nodig dus ook gelezen! Of je bent gewoon te nieuwsgierig! Maar hier komt mijn kleine betoog waarom dit boek geen 5e hartje kreeg. In het verhaal zitten alle personages op de middelbare school, nu weet ik dat de wereld verknipt is maar zo verknipt dat tieners de dingen doen die Nodig van hen vraagt? Of zelfs om meer opdrachten vraagt zonder er iets voor terug te willen? Alles is wel ontzettend goed bedacht natuurlijk. We wisten natuurlijk vooraf niet dat de koekjes voor een allergische reactie zouden zorgen. Waar het bonnetje van de koekjes naar zou leiden en zelfs het briefje bij het vrome gezin op de deur kon nog gezien worden als kattenkwaad. En dan boem!!! Nodig is niet onschuldig en leuk maar levensgevaarlijk! Het hele boek door blijft er in je hoofd spoken, wie is het zieke brein achter Nodig? Aan het eind van het boek weten we het, de maffe psych/schooldokter Dr. Jain is een deel van Nodig, zij is ook nog eens de ex vrouw van Kaylee’s moeders slippertje… Ja ja volg je hem nog…. Geen idee waarom dit er nog even ingepropt moest worden maar goed Wanneer de maffe psychiater het loodje legt en het leven rustig door kabbelt…. (waar is alle hysterica en paniek onder politie/ouders/de gehele samenleving in dit Amerikaanse stadje) die er achter komen dat de overheid hun kinderen/dieren/moeders vermoord?) gaan we gewoon lekker door met de volgende school (want het heeft blijkbaar ook niet het nationale nieuws gehaald en kan dus gewoon doorgaan waar het gebleven was) waar dus eigenlijk de overheid functioneert als soort geest uit de fles en tieners manipuleert door ze te geven waar ze om vragen. Voor experimentele doeleinden? Maar wat is dan de bedoeling van de uitkomst. Want op school 1 zit dus een jongen die compleet kierewiet is en hondjes vermoord en meisjes in brand wil laten opgaan…. Ook gaat er een moeder dood (ik weet nog steeds niet wat die vrouw iemand misdaan heeft?!?!) En oh ja het meisje dat doodgaat aan haar allergie… waarom moeten ze dood?  Ik kan me wel de haren uit het hoofd trekken van frustratie. Zucht, nu met het schrijven van de recensie raak ik al weer gefrustreerd… ik moet dus een deel twee hebben… want ik wil weten waarom!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Aii… Ik dacht dat alleen het vervaagde gedeelte spoiler was en de rest daaronder de afsluiting van de recensie… Gelukkig heb ik het niet helemaal gelezen, want ik heb Nodig ook op mn TBR lijst staan en heb het boek vorige week gekocht. Ik ben benieuwd in ieder geval!!