Recensie | Black Friday, Maren Stoffels

Recensie | Black Friday, Maren Stoffels

Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik moét hierbij.
Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een dag die gitzwart zal eindigen…

three-half-stars
Black Friday geschreven door: Maren Stoffels
Bladzijden: 208
Meer van deze auteur: Escape Room, Fright Night, Room service
Uitgeverij: Leopold | september 2020
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

Hoewel ‘Black Friday’ compleet verschillend is van Maren’s eerder verschenen boeken ademen ze toch allemaal dezelfde sfeer uit. Ik hou van minimalistische covers en daar voldoet dit zwarte boek met schimmige afbeelding en aanwezige tekst goed aan!

Wat vind ik van het verhaal

Voordat ik begon met lezen kwam er een post voorbij op Instagram.

Zelf lees ik nooit recensies tot ik zelf de recensie las. Maren deelde echter een Goodreads recensie op haar Instagram waarin behoorlijk wat trigger warnings werden aangehaald.

Dit maakte dat ik ietwat huiverig werd om dit boek te lezen.

Enkele van de tw’s waren namelijk ook triggers voor mij.

(Ik moet zeggen dat ik de genoemde trigger warnings wel vond meevallen, ik benoem ze niet in deze recensie omdat ik vind dat ze anders wellicht mensen het verkeerde idee van dit boek geven.)

Toch met een open mind dit boek in gegaan want ik wou het echt graag lezen! Ontgroeningen zijn voor mij namelijk iets compleet onzinnigs!

Waarom zou je jezelf laten vernederen, half in coma zuipen of zelfs emotionele of fysieke pijn laten aandoen?

In plaats van gewoon te loten welke personen bij een vereniging mogen, of gewoon een soort van sollicitatie gesprek om te kijken of een persoon matched bij de rest van de vereniging, worden er vandaag de dag nog steeds belachelijke ontgroeningen gedaan!

Ik vind echt dat deze sadistische acties, die soms zelfs een dodelijke afloop hebben, verboden moeten worden.

Het is net als bij mishandelde kinderen die later vaak in herhaling treden bij hun eigen kinderen. Als feut wil je de volgende lading mensen hetzelfde laten voelen als dat jij deed.

En dus was ik ontzettend benieuwd wat Maren ons voor beeld zou tonen!

Het boek opent met een krantenknipsel over de studentenvereniging ‘Veneris Dies Nigra’ dat een jaar geleden negatief in het nieuws kwam maar toch dit jaar ervoor kiest om de vijf dagen durende ontgroening door te laten gaan.

Meteen hierop volgt een interview vanaf een politiebureau. Er is tijdens de ontgroening weer iets gruwelijk fout gegaan bij ‘Veneris Dies Nigra’.

Je leest het verhaal van twee kanten. Dat van feut Ris en feut Megan. Of noviet, dat is het woord dat Maren gebruikt.

‘Veneris Dies Nigra’ houdt zijn vijf daagse ontgroening en heeft slechts drie plaatsen in het huis te verdelen! Wie zijn de beste novieten, wie gaan door tot het naadje en wie haalt ‘Black Friday’, de gevreesde sluitingsdag van de vereniging?

Ris weet ongeveer wat hem allemaal te wachten staat dankzij zijn bonus moeder die ook ooit een noviet was. Voorbereid en ontzettend gemotiveerd om een plek te bemachtigen in het huis, hij heeft er werkelijk alles voor over. Maar is alles genoeg? Zit er een limiet aan wat iemand aankan?

Megan daarentegen heeft hele andere redenen om mee te doen aan deze ontgroening. Een soort vorm van zelfkastijding! Maar zit ze daarmee wel op de juiste plaats? Wanneer blijkt dat zij niet tot alles in staat is worden de vijf dagen voor haar een hel.

Hun verhalen laten je deelnemen aan wat er in de vijf dagen durende ontgroening allemaal gebeurd en dat is heftig! Tussendoor lees je ook stukken interview vanaf het politiebureau. En wanneer je denkt het verhaal gelezen te hebben en de ontknoping hebt gehad, verrast Maren je nog even met een plottwist die ik niet zag aankomen!

Conclusie

‘Black Friday’ leest als een trein en ondanks de heftige gebeurtenissen blijf je lezen omdat je de ontknoping wilt halen! Haar vorige thrillers waren meer mijn straatje van angstaanjagend. Niet de beste Stoffels die ik las maar zeker de heftigste!

Klein puntje

Dit boek is onder andere op Bol te vinden als kinderboek met een adviesleeftijd vanaf 13 jaar. Dit vind ik alleen iets te jong voor de toch heftige onderwerpen die in dit boek aangesneden worden. Ik zie dit zelf meer als een YA vanaf minimaal 15.

Black Friday ook lezen?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.