Recensie | Bonuskind van Saskia Noort

Recensie | Bonuskind van Saskia Noort

Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. met alle gevolgen van dien.

two-half-stars
Bonuskind geschreven door: Saskia Noort
Bladzijden: 336
Uitgeverij: The House of Books | 1 July 2020
Uitgave: Audiobook, eBook, Paperback
Verteld door: Willemijn de Vries, Loes Haverkort
Duur audioboek:7 uur 8 minuten
Voeg toe op: Goodreads

Wat vind ik van de cover

Het is de cover in combinatie met de titel die me doet besluiten toch dit boek een kans te geven. Ik heb meerdere negatievere recensies voorbij zien komen waardoor ik mijn twijfels had. De cover heeft me overstag doen gaan.

Wat vind ik van het verhaal

Het begint meteen in het eerste hoofdstuk met Lies die zegt ‘Mam is dood’. Dat is de gedachte waarmee ze wakker word, ze weet even niet of ze nu een rare droom heeft gehad of dat er echt iets gebeurt was vannacht.

Lies heeft zelf volgens mij sinds de scheiding ernstig psychische problemen die door leerkrachten neergezet worden als te grote fantasieën. Psychische problemen die leiden tot heftige blaasontstekingen.

Vanuit zowel Lies als haar moeder Jet lezen we een verhaal over een moeilijke scheiding, een moeder die zich op Tinder heeft gegooid en daar een volgende slechte relatie heeft opgeduikeld met God. Ze verwaarloosd haar kinderen en haar werk en daar kan ze niet meer mee leven.

Nadat ze nachts een keer het huis uitglipt voor een gesprek met God waarin ze de relatie eigenlijk wil beëindigen komt ze niet meer terug.

Lies wil in eerste instantie niks kwijt aan haar vader maar haar broertje licht hem toch in. Dat is de start voor een onderzoek van de politie naar de verdwijning die volgens zowel de politie als de ex-man geen verdwijning is maar een weggelopen verwarde vrouw die wellicht zelfmoord heeft gepleegd.

Lies weet zeker dat het geen weglopen is en gaat op onderzoek uit. Ze heeft haar moeders telefoon en laptop en vind daarop meerdere dingen die haar op het spoor brengen van God.

Hoewel ik het boek vrij snel uit had kan ik niet zeggen dat ik het geweldig vond.

Ik wou graag weten wat er precies gebeurd is met Jet en was op het einde aangenaam verrast door de uitkomst. De verhaallijn liep ook zeker vlot door maar had ook zeker minpunten.

Niet het beste boek dat ik van Saskia Noort heb gelezen, helaas.

Een psychologe die zelf de meest toxische relaties onderhoudt maar niet in de gaten heeft hoe slecht het gaat met haar kinderen. Een 15 jarig meisje dat te snel volwassen is geworden kan natuurlijk prima door de vechtscheiding van haar ouders, toch voelt ze van tijd tot tijd te volwassen in haar uitspraken en gedragingen. Haar keuzes aan het einde van het verhaal zijn dan juist weer heel onnadenkend.

En de momenten met God, de platte seks…. het paste gewoon niet lekker in het verhaal.

Ik probeerde naast het boek in de auto steeds verder te gaan met het audioboek. De stem van God was voor mij echt afgrijselijk. Een vrouw die haar stem onnatuurlijk verdraait tot mannenstem, waarom is er niet gewoon een man gekozen om de stem van God in te spreken?

Bonuskind ook lezen

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.