Recensie | De Academie, Astrid Boonstoppel

Recensie | De Academie, Astrid Boonstoppel

Wie wil er nu niet toetreden tot het allerhoogst haalbare?

‘Ze zijn slim, talentvol en grenzeloos ambitieus. En ze opereren vanuit de schaduw.’

Astrid Boonstoppel debuteerde met de thriller Dit is hoe het ging, die de Jonge Jury Debuutprijs 2020 won en werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs.

Haar nieuwe boek is minstens zo spannend en speelt zich af op een chique privéschool in de bossen. Talentvolle meisjes, machtige mannen en nog machtigere vrouwen spelen de hoofdrol in dit verslavende verhaal met een duister randje.
Niemand weet wat er precies gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor Meisjes. De alumni zwijgen als het graf. Eén ding is echter zeker: de studenten worden zonder uitzondering succesvol.
Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella, in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent…

four-stars
De Academie geschreven door: Astrid Boonstoppel
Bladzijden: 324
Meer van deze auteur: Dit is hoe het ging
Uitgeverij: Blossom Books | 15 October 2020
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

De cover van ‘De Academie’ was wat me direct aantrok toen ik in de catalogussen aan het neuzen was. Zoals sommige van jullie misschien wel weten hou ik ontzettend van donkere covers waar een enkele eyecatcher op zit. Daarnaast ben ik ontzettend gek op kostschool/privéschool verhalen dus voor mij was het direct kaasje!

Die duivelse hoorntjes op de titel en de gouden glans maakte het helemaal af!

Wat vind ik van het verhaal

academieCompleet anders dan wat ik van te voren had verwacht!

Wellicht komt dat ook wel door de film op Netflix, ‘Down a Dark Hall‘, die ik keek voor het lezen van dit boek. Als je deze film gezien hebt en dit boek leest voelt dat namelijk op bepaalde stukjes een beetje vergelijkbaar. De film was echter een fantasy thriller en dat bleek op deze academie helemaal niet aan de orde!

Op de achterkant van dit boek prijkt de tekst: ‘Nieuwsgierig geworden? Lees blz 27-28.’

Natuurlijk triggert dat meteen en dus las ik als eerste die bladzijdes! En ik moet zeggen dat dit van de uitgeverij een ontzettend goede zet is geweest. Het zet namelijk meteen een bepaalde spanning neer waardoor je dit boek meteen wilt gaan lezen om erachter te komen wie dit personage is en wat er met dit personage gebeurd is en vooral waarom!

Dus ik begon Direct met lezen en dit boek was echt compleet niet wat ik verwacht had!

De Recourt Academie voor meisjes is absoluut geen hedendaagse academie waar powervrouwen worden gecreëerd. Aan de ene kant wil ik zeggen alles daarentegen en toch ook weer niet!

Er worden namelijk zeker hoge eisen aan de meisjes gesteld en ze zullen zeker sterke vrouwen met een gedegen opleiding zijn maar er zit een staartje aan deze speciale opleiding.

Vanuit drie perspectieven krijgen we als lezer langzaam door wat nu echt de bedoeling is van deze prestigieuze academie en wat er nu precies plaats heeft gevonden waarover we vanuit 1 van de perspectieven toch hele spannende ideeën krijgen.

Alle drie de personages vertellen hun verhaal op een manier waardoor het boek niet neer te leggen is. Zo komt van elk van hen hun emoties goed door. Van angsten tot verlangens en langzaamaan ook de geheimen die sommige proberen te verbergen.

Buiten deze geheimen om leest het verhaal ook lekker weg door de vriendschappelijke band die de meisjes met elkaar krijgen en het beeld dat Astrid schetst. Welk meisje droomt er nu niet van prachtige avondjurken en chique diners.

Dit boek bevat twisten waardoor je soms niet meer weet wat je er nu precies van moet denken. Het vermaakt je, het ergert je en het triggert enorm je feministische kant (al heb ik die normaal niet eens zo sterk 😉 ). Geloof me die komt echt naar boven tijdens het lezen. Ik kreeg er af en toe ook een beetje een omgekeerd ‘Stepford Wives’ gevoel van, als je de film hebt gezien zul je begrijpen wat ik bedoel.

De spanning stijgt naarmate het verhaal vordert en dan dat eind?

Dat eind laat je helemaal overrompeld achter! En dat is toch iets waar, na het lezen van twee van haar boeken, Astrid erg getalenteerd in blijkt.

Je ziet het, al teveel inhoudelijks kan ik je niet verklappen. Je zult het zelf moeten ervaren! Maar als je van privéschool settings houdt net als ik dan zal ‘De Academie’ je zeker bevallen.

Conclusie

Wisselende gevoelens bij ‘De Academie’ dus. Compleet overrompelend. Soms tegen de borst stuitend. En toch zeer vermakelijk en niet neer te leggen. Astrid heeft weer een boek in elkaar gezet waar je aan het eind over na blijft denken!

‘De Academie’ook lezen

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment