Recensie | De hoogste prijs, Lena De Coninck

Recensie | De hoogste prijs, Lena De Coninck

Een realistische en invoelend geschreven roman over vriendschap, liefde en innerlijke tweestrijd. Voor young adults.De vijftienjarige Jana hangt vaak met vriendinnen in de winkelstraat, al is haar shopbudget kleiner dan dat van de rest. Totdat de plotse scheiding van haar ouders voor echte geldproblemen zorgt, en Jana een besluit neemt: ze meldt zich aan op een datingsite, waar ze mannen ontmoet die betalen voor seks. Jana gruwt ervan, maar de cadeautjes en het geld sterken tegelijkertijd haar zelfvertrouwen. En dan blijkt dat haar beslissing ook gevolgen heeft voor anderen …

one-star
De hoogste prijs geschreven door: Lena De Coninck
Bladzijden: 173
Uitgeverij: Clavis | mei 2018
Genre: Young Adult
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

De cover zegt me niet veel! Ik zie een paar handen waarbij aan sommige vingers met glans bloed lijkt te kleven. Aan de cover of de titel zou ik niet kunnen zeggen waar dit boek over gaat. Na het lezen van de synopsis aan de achterkant ben ik wel geïntrigeerd!

Dit boek kreeg ik als verrassing op de deurmat! Altijd super leuk om zo een boek te ontvangen maar hoe jammer is het als je er dan niet enthousiast over bent. En je een negatieve recensie gaat schrijven.

Laat ik dus voorop stellen dat ik immens dankbaar ben maar altijd een eerlijke mening schrijf, of ik een boek nu kreeg of kocht.

De hoogste prijs gaf me zoals je hierboven kunt lezen qua cover nog niet veel! Na het lezen van de synopsis was mijn interesse toch wel gewekt. Een jong meisje van 15 dat zich gedwongen voelt de prostitutie in te gaan omdat door de scheiding van haar ouders zij en haar moeder in geldproblemen verkeren.

Op de cover prijkt een stempel waarin word verklaard dat dit een realistische en invoelende roman over liefde, vriendschap en een innerlijke tweestrijd is. En voor Young Adults…

Helaas kan ik het daar niet minder mee eens zijn!

Laat me voorop stellen dat ik dit absoluut geen boek vind voor Young Adults, ik zou me zorgen maken als mijn kind dit op 15 jarige leeftijd zou lezen. Of zoals vaak in de bieb gebeurt dit boek bij een 12 jarige beland! Ik vind het namelijk erg pro prostitutie! Het klinkt gewoon verleidend, hoer spelen voor 10 minuutjes voor klauwen vol geld en dan lekker shoppen! Echt een boek voor beïnvloedbare tieners die al in strijd zijn met elk gevoel in hun lichaam!

Daarnaast is dit geen realistische roman, is er geen sprake van liefde of vriendschap en die innerlijke tweestrijd…. tja…

De hoofdpersoon Jana is gewoon een klein verwend nest dat een ‘het gras is altijd groener bij de buren’ complex heeft van hier tot Tokio! Goed, door de scheiding heeft haar moeder het heel zwaar en is er geen geld en op 1 moment in het boek ook geen ontbijt. Maar de enige reden dat Jane zich in de prostitutie lijkt te werpen is zodat zij eens lekker kan gaan shoppen!

Ze krijgt een vriendje, Nicola,  dat te lief, onschuldig en onzeker lijkt te zijn om ook maar mannelijk te zijn, behalve aan het eind van het boek! Dit vriendje zegt dan ook al bij de derde keer dat zij elkaar zien hoeveel hij wel niet van haar houdt. We zullen het maar op de leeftijd gooien, met 15 lijkt liefde alles overtreffend te zijn en hou je een week later van een ander!

Nicola’s vader is neurochirurg en dus schatje hemeltje rijk, ze hebben immers 3 buitenhuizen, en een zwembad bij hun villa die het paleis van Versailles in het niet doet vallen. Ze moest zelfs een plattegrond tekenen en uit haar hoofd leren om niet te verdwalen in de woning.

©Paleis Versailles Shutterstock

Haar vriendinnen hebben ook nooit problemen met geld want de één heeft een rijke papa die haar liefde koopt met een bankkaart en de ander doet het met een oudere drugsdealer!

Jana voelt zich de koningin nadat ze haar eerste date met Bart heeft gehad, haar klant! Ze heeft zowaar 400 euro weten te verdienen in 10 minuten. Iets wat zelfs een exclusieve escort niet voor elkaar krijgt lijkt me, maar dit 15 jarige meisje lukt het!

In plaats van dit geld te gebruiken voor voedsel gaat Jana shoppen! Ze legt ook 100 euro neer voor haar moeder om de uitgroei in haar haar bij te werken! Die dit ook nog eens doet? Vertel mij eens welke moeder niet precies wilt weten hoe haar dochter van 15 aan geld komt, we leven namelijk in een loverboy tijd! En zeg me daarna eens welke moeder in vredesnaam dit geld dan aanpakt om naar de kapper te gaan? In plaats van voedsel kopen en rekeningen betalen?

Dit boek is door een Belgische auteur geschreven en speelt zich af in Antwerpen, bij het huis van Jana stinkt het naar stront doordat de beerput vol is maar er is geen geld voor de ruimdienst.

Moeders gaat dus ook liever de haartjes kleuren en in een strontlucht zitten, de appel valt niet ver van de boom zullen we zeggen!

Maar goed daarna heeft ze met Nicola afgesproken en wanneer ze hem wilt trakteren op een drankje nadat ze hem een cadeau gaf vallen zijn ogen uit hun kassen wanneer hij ziet hoeveel briefgeld Jana in haar portemonnee heeft. Een rekensommetje met alles wat zij gekocht heeft maakt duidelijk dat ze waarschijnlijk nog € 130,00 in haar portemonnee heeft. Dat lijkt me gezien zijn huis groter dan een paleis niet iets waar zijn ogen van gaan stuiteren!

Jana blijft werken en ze stelt een prachtig verlanglijstje op vol met merkkleding, dure schoenen, dure parfum, sexy lingerie en, waarom ook niet, een MacBook Air!

Prostitutie word een beetje verheerlijkt in dit boek, ook wanneer haar vriendinnen erachter komen lijken zij dit de normaalste zaak van de wereld te vinden. Nergens reageren ze geshockt wanneer ze er achter komen. Absoluut geen realistische en invoelende roman over vriendschap dus!

Als Jana dan een klein twijfelmomentje heeft omdat ze haar relatie met Nicola wilt redden en aan haar vriendin Jazz opbiecht een hoer te zijn antwoord deze met:

‘Is that it?’

Jana twijfelt of ze bij Nicola wil zijn of haar goed verdiende baantje wil houden. (Dit is het stukje innerlijke tweestrijd)

‘Je geeft meer om geld dan om hem?’ ‘Daar hoef je je niet rot om te voelen, ik bedoel… geld maakt veel shit goed. Vind je het gek? Met geld regeer je de hele wereld.’

Voor mij is dit al genoeg reden om dit boek een absolute no no te vinden voor de jeugd. Geld is alles? En daarvoor kun je dus best seks hebben met veel oudere mannen zonder condoom! Volgens dit boek althans! Ik had graag gezien dat de auteur er een verstandige vriendin bij had gestoken die haar op alle gevaren etc had gewezen!

Een enkele keer roepen dat ze naar een uitzendbureau had kunnen gaan gevolgd door geklaag dat ze niet wil zwoegen voor elf euro per uur plus een gulle fooi!

Volgens Jana is dat geen nette baan! Zie het hier maar eens te verdienen als 15 jarige! Het bruto uurloon is hier namelijk voor die leeftijd € 2,71! En als ik dit lees als 15 jarige dan geloof ik na dit boek dat ik ook beter de prostitutie in kan gaan!

Helaas is de rest van het verhaal niet beter te noemen al had ik hoop op een goede plot deze was weer ernstig onwaarschijnlijk.

Ik heb nog een x aantal minpuntjes maar wil niet te veel spoilen, daarom plaats ik ze hieronder, enkel lezen als je het boek al uit hebt!

[hide-this-part]Op bladzijde 88 gaat Jana naar de gynaecoloog omdat Bart, haar klant, haar graag zonder condoom wilt doen en ze op zijn kosten een spiraaltje gaat laten plaatsen.

Ze komt terecht bij een mannelijke gynaecoloog van nog geen 25 jaar oud! Nadat hij een nogal apart inwendig onderzoek heeft gedaan plaatst hij een spiraaltje zonder verdoving waardoor Jana bijna klaarkomt en dit ook tegen hem zegt.

Let wel, een 15 jarige die dus zonder problemen overal naakt gaat en dit ook zo durft te zeggen tegen een dokter?

De gyn is echter gestreeld en maakt grapjes en verteld dat ze niet de enige is, laatst kwam een vrouw ook al bij hem klaar toen hij een vruchtbaarheidsonderzoek deed.

Laat me je zeggen, al doet Chris Hemsworth zelf deze onderzoeken en handelingen bij me, zonder verdoving nog wel, klaarkomen is wel het laatste wat er dan gebeurt!

Een bladzijde verder krijgt ze korting want hij vind haar erg dapper en mooi? En als ze geen vriendje had vroeg hij haar zeker mee uit! Maar zegt Jana, je bent zeker 10 jaar ouder! Dat maakt volgens de gyn niks uit, zij ziet er uit als 20!

Dus lieve meisjes van 15 die dit lezen! Het is volkomen prima als een gynaecoloog met zijn handen dingen doet die echt niet horen bij een onderzoek en je mee uit vragen. Dokter/patiënt? En dan ook nog even aangeven dat een 25 jarige prima een 15 jarige mee uit kan nemen als ze er uit ziet als 20? Hallo, pedofilie?

Op bladzijde 10 gaat Jana shoppen bij de Hunkemöller, ze kiest een bh uit die volgens de verkoopster uit de ‘Seduce me’ selectie is en dus vraagt de verkoopster meteen aan haar met een frons: ‘Ben je iets van plan, meid?’ en ‘Hoe oud ben je, meid?’

Gaat dat deze verkoopster ook maar iets aan?

Ik kan nog een eindje verder gaan met dingetjes die me echt irriteerden of gewoon raar klonken maar als je al tot hier bent gekomen ben je er vast achter dat dit boek voor mij echt niks was.[/hide-this-part]

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments

    1. Helaas had ik nog meer facepalm momenten bij dit boek! Zo jammer want mijn verwachtingen waren best hoog door de synopsis! En ik denk dat Lena inderdaad nog nooit bij de gyn is geweest!