Recensie | Dickens’ Kerstverhaal

Recensie | Dickens’ Kerstverhaal

Het boek dat op kerstavond 1843 de gehele eerste druk in een keer uitverkocht‘Geest!’ zei Scrooge. ‘Laat me alsjeblieft niet méér zien. Breng me naar huis. Waarom vind je het zo leuk om me te kwellen?’
Op 24 december 1843 verscheen de allereerste druk van Dickens’ A Christmas Carol in Prose, en alle 6.000 exemplaren waren diezelfde avond nog uitverkocht. Sinds die tijd is het altijd een klassieker gebleven. Want wie kent het verhaal over de gierige zakenman Ebenezer Scrooge niet?
Met deze nieuwe uitgave in de Wereldklassiekers-serie kan iedereen voor zich bepalen of The Mup- pet Christmas Carol dichtbij het origineel bleef en of Kermit en Miss Piggy recht deden aan het verhaal.
Merel Leene hertelt deze klassieker en Sophie Pluim maakt er spookachtig mooie illustraties bij. Dickens’ Kerstverhaal wordt uitgegeven met linnen omslag, folieopdruk en geïllustreerde beginka- pitalen.

five-stars
Dickens’ Kerstverhaal geschreven door: Charles Dickens
Bladzijden: 110
Uitgeverij: Blossom Books | 16 November 2020
Genre: Children's books
Verteld door: Merel Leene
Illustraties: Sophie Pluim
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

Dickens’ Kerstverhaal heeft een prachtig warm, donkerpaarse linnen cover met daarop in zilver gedrukt prachtige decoratie. Echt een plaatje en zeer klassiek!

Wat vind ik van het verhaal

A Christmas Carol is een verhaal dat in zijn origineelste vorm en taal ietwat lastig wegleest voor zeg een tiener op de middelbare school 😉 Destijds had ik dus ook amper trek om het uit te lezen of het überhaupt interessant te vinden. Het enige leuke vond ik het zinnetje: Bah humbug!

Later is A Christmas Carol natuurlijk talloze keren bewerkt voor theater, film en televisie. Van Smurfen en Muppets tot aan de Flintstones en Jim Carrey. Gezien ik (don’t hate me) echt een afgrijselijke hekel heb aan de Muppets kan ik je niet vertellen of zoals de synopsis ons vraagt dit boek dicht bij het origineel ligt. Jim Carrey heb ik echter wel als  Ebenezer Scrooge gezien en dus kende ik de verhaallijn.

Nu Blossom Books deze prachtige Wereldklassieker uitbracht in een nieuw jasje, opnieuw verteld door Merel Leene was ik als kerstfanaat natuurlijk heel erg benieuwd of dit verhaal me wel zou kunnen bekoren.

En of dat dat het deed!

Ik had dit mooie verhaal met zijn wijze lessen binnen no time verslonden. Dit is een verhaal dat je elk jaar met Kerstmis wilt blijven lezen of voorlezen omdat het een heerlijke sfeer brengt.

Het laat zien dat je door een chagrijnig en verbitterd mens te zijn je heel wat mensen kwetst en je uiteindelijk een eenzaam bestaan zal leiden. Maar ook dat geld niet alles is en een gierige oude vrek zijn je uiteindelijk ook in en in ongelukkig zal maken. Een andere les die je samen met Scrooge zult leren.

Het verhaal is nog mooier dan op het grote scherm want bij het lezen kun je je eigen beelden maken en wegzinken in dit verhaal zonder afleiding van Jim Carrey of rare Muppets op het scherm.

En dan is er nog de prachtige opmaak van het boek.

Van het lettertype tot aan de illustraties, ik kan niet anders zeggen dan dat ‘Dickens Kerstverhaal’ een juweel is van buiten en binnen! En zoals het zou moeten zijn rond de kerstdagen, het verhaal verwarmde mijn hart!

Dickens’ Kerstverhaal ook lezen

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.