| Recensie | Dodelijk bericht, Folkert Oldersma

| Recensie | Dodelijk bericht, Folkert Oldersma

Een spannende en realistische young adult. Het thema cyberpesten is actueler dan ooit.Nadat er een seksueel geladen bericht uit zijn naam op het internet verschijnt, pleegt Rob zelfmoord. Quirine, het onderwerp van zijn vermeende erotische obsessie, ontdekt echter al snel dat Rob het bericht niet zelf had geschreven. Maar wie wel? En waarom? Ze gaat op onderzoek uit. Maar ze is onervaren in detectivewerk, dus al spoedig gaat er van alles mis. En zo belandt Quirine in een aantal zeer gevaarlijke situaties …

two-stars
Dodelijk bericht geschreven door: Folkert Oldersma
Bladzijden: 152
Uitgeverij: Clavis | december 2018
Genre: Young Adult
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Deze recensie bevat kleine spoilers, deze zijn nodig om de recensie duidelijk te maken maar geven niet te veel weg van het verhaal.

Lekker opvallend door de rode kleur. Enkel wel een model op de cover dus weer een ‘echt’ gezicht. Dit blijft voor mij altijd een nadeel omdat dit vaak mijn eigen fantasie in de weg zit.

Na het lezen van de synopsis wist ik dat ik dit boek moest lezen. Een heftig maar actueel onderwerp. Cyber pesten met zelfmoord tot gevolg. De digitale wereld kent zijn gemakken maar ook de gevaren zijn groot. Ik was heel benieuwd naar hoe dit verhaal in elkaar zou steken!

Dit verhaal lees je vanuit Quirine, zij is degene die een appje kreeg samen met andere kinderen uit haar klas. Maar het appje van Rob ging over haar!

Ze wilt uitzoeken waarom Rob dit verstuurde en waarom hij zelfmoord heeft gepleegd! Maar wanneer ze erachter komt dat Rob niet achter het berichtje zat vraagt ze zich af of het wel zelfmoord was!

In het begin heb ik echt sympathie voor haar vooral gezien haar thuissituatie.

“De vader die me op de babyfoto’s zo trots vasthield, achtte me niet langer waardevol genoeg om deel uit te mogen maken van zijn leven. Was ik zo’n mislukkeling, was ik zo erg?” – blz. 31

Maar op een gegeven moment word het gedrag van Quirine gewoon onzinnig. Ook loopt de verhaallijn niet helemaal lekker in het boek.

Jammere is dat we al aan de synopsis konden aflezen dat Rob de berichtjes niet verzonden heeft. Was dit weggelaten dan had dat wat meer spanning aan het verhaal toegevoegd.

Ook lijken er tijdssprongen te zijn, zo is het op bladzijde 73 oudejaarsavond en op bladzijde 74 zitten we op een vrijdag op school.  Dat houdt in dat de eerste week van januari vakantie was en dat dus de tweede week van januari alweer bijna voorbij is.

Daarnaast zitten er meerdere puntjes die vraagtekens bij me oproepen.

Zo is Quirine minderjarig. Ze zit in de tweede en is dus een jaar of veertien en woont bij haar grootouders maar wanneer de politie met haar komt praten vragen deze niet waar het over gaat en gaan ze gewoon uit de buurt zodat Quirine met ze kan praten.

Ze heeft ook vaak gedachten die maken dat ze voor mij echt heel erg dom overkomt!

Toch heftig wat me was overkomen, wat zou er nog meer gebeuren?

Ook de gang van zaken bij de politie een hekel puntje voor mij in dit verhaal. Aangiftes worden niet gedaan bij stagiaires alleen. En wanneer men aangifte komt doen van ontvoering met herkende daders zou dit volgens de stagiaire niet voldoende zijn om meteen in actie te komen.

Door het boek heen heb ik dus meerdere puntjes die voor mijn gevoel gewoon niet kloppen, zo is ze minderjarig maar koopt een fles drank.

Moet ze het ene moment aan een buschauffeuse vragen om via een mobilofoon haar opa op te roepen maar had ze een paar bladzijden later wel op dat moment haar mobiel bij zich…

Het grote plaatje had een sterk verhaal kunnen zijn maar door de puntjes werd het helaas wat ongeloviger.

Wellicht voor de jonge lezer een spannend verhaal, met daar voor mij als minpuntje het naïeve gedrag wanneer het op seksueel gebied toekomt.  Bij veertienjarige, en young adults in het algemeen, wil je toch vooral duidelijk maken dat het getoonde gedrag in dit verhaal niet normaal is.

Een verhaal met potentie dat het helaas niet helemaal waar maakt.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment