Recensie | Een bijna definitieve lijst van nachtmerries, Krystal Sutherland

Recensie | Een bijna definitieve lijst van nachtmerries, Krystal Sutherland

Face you fears...

Duisternis, pleinvrees, water... Al Esthers familieleden hebben een fobie. Esther weet nog niet wat haar grote angst is, omdat ze zo ongeveer alles uit de weg gaat: liften, kleine ruimtes, grote drukte, spinnen en nog veel meer. Tot ze wordt bestolen door een klasgenoot van vroeger. De mysterieuze Jonah steelt haar lijst met angsten. Tot Esthers eigen verbazing haalt Jonah haar over om samen alle angsten op haar lijst tegemoet te treden. Met onverwachte gevolgen...

four-stars
Een bijna definitieve lijst van nachtmerries geschreven door: Krystal Sutherland
Bladzijden: 328
Uitgeverij: Young & Awesome | 18 April 2018
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Illustraties: Caren Limpens
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Erg tof! Een Nederlandse remake van het origineel door de hand van Caren Limpens.

Na het lezen van Sterrenstof was ik al weg van de aparte schrijfstijl van deze auteur. Toen ik van de uitgeverij een bericht kreeg of ik dit boek wou recenseren zei ik natuurlijk volmondig ja!

Dit boek is wel heel anders dan Sterrenstof maar toch heb ik weer genoten van het onderliggende verhaal.

Een bijna definitieve lijst van nachtmerries verteld je over het leven van de zeventienjarige Esther, haar familie is vervloekt door de dood zelf. Althans dat is wat haar opa hun heeft verteld. Hij zou de dood hebben ontmoet tijdens de oorlog in Vietnam. De vloek houd in dat elk lid van de familie zal sterven aan zijn angsten. De vloek heeft haar familie sterk in zijn grip. Haar broer Eugene is als de dood voor het donker, hun moeder is bang voor pech en gokt en haar vader heeft een soort pleinvrees en heeft zichzelf opgesloten in de kelder, al zes jaar lang!

Esther weet niet aan welke angst zij zal sterven en daarom houdt ze een lijst bij van alles wat ze eng vind! Ze is vastbesloten alles op die lijst te vermijden zodat de dood haar niet kan vinden! Maar dan komt haar jeugdliefde Jonah terug in beeld en samen met hem gaat ze al haar angsten onder ogen zien in een poging de vloek te verbreken!

Wat ik heel tof vond aan dit boek is dat het niet enkel om Jonah en hun jeugdverliefdheid draaide vanaf het punt waarop ze weer in elkaars leven komen! Het is niet zo’n standaard liefdes verhaal. Alle relaties komen in dit boek ruim aan bod. De band met haar familieleden, met haar beste/enige vriendin Hephzibah en natuurlijk ook mooie en mindere momenten met Jonah.

Esther is toch wel mijn favoriet! Een rebellerend taartvrouwtje dat zich elke dag als iemand anders verkleed! Zo kan ze er de ene dag bij lopen als Alice in Wonderland en een andere dag als Bellatrix.

Dit boek is niet wat het lijkt te zijn! Ik dacht dat het een boek met magische dingen zou zijn maar kreeg een veel diepgaander verhaal! Depressies, fobieën en psychische aandoeningen verpakt in een illusie van een vloek dat is wat je krijgt. Veel lijkt in het begin erg warrig maar gaandeweg vallen alle stukjes op hun plaats.

Met het dichtslaan van dit boek heb ik een zucht moeten slaken… Krystal Sutherland weet zware onderwerpen in te pakken in toch een luchtige verhaallijn die je ontzettend doet meeleven met de hoofdpersonen.

Als je van boeken houdt die ook wat zwaardere onderwerpen behandelen zoals bijvoorbeeld Mijn hart en andere zwarte gaten dan ga je dit boek ook erg goed vinden.

Favo quote:

Liefde is als een spiegel waarin onze goede eigenschappen schitteren als sterren en de slechte vervagen. 

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Ik heb de Engelse versie van dit boek (met nog een andere cover) een tijd geleden gewonnen en het ligt nog steeds op mijn te lezen stapel. Het klinkt nochtans heel erg goed en ben blij dat er wat diepgang inzit! Bedankt voor de recensie van deze!