Recensie | Festival, Iris Hermans

Recensie | Festival, Iris Hermans

Lieve Eli,
Ik heb onze foto opgehangen. Je weet wel, die ene.
Met een tevreden grijns en grote ogen vol verwachting.
Klaar voor het festivalseizoen!
Na haar eindexamen gaat Anna naar Barcelona om Spaans te leren. En nog veel meer. Hoe je heimwee op afstand houdt. Hoe verslavend muziek blijft. Hoe de scheidslijn tussen lekker gaan en te ver gaan, flinterdun is. Maar vooral: dat schuldgevoel gewoon met je meereist. Waar je ook naartoe gaat.

two-half-stars
Festival geschreven door: Iris Hermans
Bladzijden: 172
Uitgeverij: Leopold | november 2019
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Festival is voor mij wel een cover buy! Ik hou van zwarte covers met eye-catchers! Mede door de tekst in de vlinder vraag ik me af wat er gebeurd is en waarover iemand in dit verhaal een schuldgevoel heeft.

Het is natuurlijk geen heel dik boekje en dus ging ik in rap tempo door dit verhaal.

Vanuit twee dagboekversies, die van Anna en haar beste vriendin Eliaan, en Anna haar eigen verhaal lees je wat er precies gebeurd is en waarom Anna alleen in Barcelona is met een groot gevoel van schuld in haar bagage.

Hoewel ik persoonlijk wel hou van deze manier van vertellen door middel van dagboeken, ben ik ergens niet helemaal weg van dit soort young adults…

Het verhaal an sich van Anna is best mooi om te lezen, hoe zij kampt met verdriet en schuldgevoel. De betekenis achter de vlinder en de persoonlijke ontwikkeling van Anna zijn ook zeker een mooie verhaallijn, als ook de relationele sfeer in dit boek!

Het gebruik van de Spaanse telwoorden als hoofdstuk titels, met daaronder elke keer een Spaans woord dat ze wil leren en ook betrekking heeft op het hoofdstuk, thank god voor de vertaling eronder ;-), vind ik ook een leuk extra puntje voor dit boek.

Maar…

Hoewel de hoofdpersonen in dit verhaal volwassen zijn zal dit boek zeker vanaf een jaar of 12 gelezen gaan worden.

En ik vind persoonlijk dat er nogal wat drank en drugs verheerlijking in dit verhaal zit, ook al word de schaduwzijde vermeld. Aan het einde word toch weer tegengesproken dat niet enkel drugs de boosdoener is en stiekem baal ik daar flink van.

Hoe de scheidslijn tussen lekker gaan en te ver gaan, flinterdun is.

Ik persoonlijk vind dit echt een onwijs idiote zin. Je allereerste “experiment” met drugs kan namelijk al je laatste zijn… Spreek ik helaas uit ervaring… Dus dat ik lees wat “Wat was die allereerste fijn”en de term ‘lekker gaan’ ga ik toch een beetje steigeren. Dit is niet iets wat ik zou willen lezen in een young adult!

Net als zomaar op een festival drugs uit mensen hun hand snoepen die je niet kent, en je daardoor toch wel verplicht voelen tot een beetje vozen en je beste vriendin, die niet helemaal ‘lekker gaat’ spacend alleen achterlaten….

Ook mis ik toch wel een klein stukje aan waarschuwingen omtrent drank en drugs aan het einde van Festival. Iets in de zin van informatieve websites en waarschuwingen om vooral je drugs te laten testen. Waarschuwingen voor verslavingen etc…

In sommige plaatsen kun je namelijk bij de GGD anoniem drugs laten testen. Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Het is daarom goed om jezelf te informeren over de werking en gezondheidsrisico’s van een middel.

Laat daarom altijd je drugs testen, zodat je weet wat en hoeveel ervan in zit!

Sommige drugdealers vermengen namelijk hun drugs met de grootste rotzooi om er maar meer aan te kunnen verdienen, jij merkt dit niet tot het een keer verkeerd gaat.

[bol_product_links block_id=”bol_5dff73e2ea343_selected-products” products=”9200000114277548,9200000118434215″ name=”festival iris” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”798″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Ik begrijp helemaal waarom het een cover buy is… De vlinder trekt gewoon echt je aandacht. Het mystieke en tegelijk opvallende is gewoon moeilijk te weerstaan.

    Wat ik belangrijk vind is dat jij je taak als recensent heel serieus neemt.
    Het is duidelijk dat jij de gevaren van drugs kent en ik vind het ook heel fijn dat je iedereen daarvoor wilt waarschuwen. Mensen doen soms inderdaad laks over een eerste keertje maar ook dat kan, zoals jij al aangeeft, zeker fatale gevolgen hebben.
    Als de drugsdealers nog grotere criminelen zijn hebben ze het inderdaad vermengd met allerlei rommel en dan beginnen de problemen pas echt.

    Bedankt voor je waarschuwing. Ik hoop dat de uitgeverij/auteur het meeneemt naar volgende boeken en/of een herdruk.