“Begin at the beginning and go on till you come to the end: then stop.”

Recensie | Geheimen passen niet in een verhuisdoos, Marike Goslinga

Recensie | Geheimen passen niet in een verhuisdoos, Marike Goslinga

Wat als... ik het gewoon zou zeggen? Papa, mama en Jesse, ik roep iedereen bij elkaar, met z'n allen rond de tafel. Ik zie mezelf zitten in de nieuwe woonkamer. Ik hoor mijn eigen ademhaling, veel te hard. Mijn stem klinkt zacht. Ik zeg: ik moet jullie iets vertellen.

Vere is verhuisd. Een nieuwe woonplaats, een nieuw huis, een nieuwe school, een nieuw kapsel, een nieuwe beste vriendin, een nieuw gevaarlijk spel. Is dat genoeg om te vergeten wat er in het oude huis is gebeurd?

Is tweehonderdvijftig kilometer ver weg genoeg om opnieuw te kunnen beginnen? Wat moet je doen als je een geheim hebt waar je met niemand over kunt praten?

Gevoelige, indringende jeugdroman over misbruik. Vanaf 11 jaar.

three-half-stars
Geheimen passen niet in een verhuisdoos geschreven door: Marike Goslinga
Bladzijden: 143
Uitgeverij: Leopold | maart 2019
Genre: Young Adult
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

De cover valt natuurlijk ontzettend op door het gebruik van die neon reclame letters! Ik hou van zwarte covers waar echt iets van af spat en dus viel deze me ook direct op toen ik hem in de catalogus zag.

In combinatie met de synopsis wist ik dat ik dit boek perse wou lezen.

Je begint dit boek te lezen met de kennis dat er iets gebeurt is met Vere. Het precieze weet je er niet van maar je weet dat er misbruik heeft plaatsgevonden in haar vorige woonplaats.

Haar ouders en haar tweelingbroer Jesse weten er niks van en doordat ze verhuisd zijn hoopt Vere een nieuwe start te kunnen maken. En voor een nieuwe start wil ze ook een nieuwe look hebben. Ze heeft namelijk gelezen dat een eigen look hebben haar krachtig zal maken, en dat kan ze wel gebruiken op haar nieuwe school!

Maar dan lijkt het verleden haar te achtervolgen en bekruipt Vere een akelig gevoel. Ze probeert van alles om maar het probleem te omzeilen. Ze hoopt dat ze daarvoor bij haar nieuwe vriendin Freia terecht kan. Deze lijkt op het eerst gezicht een hele leuke vriendin maar schijn bedriegt want Freia heeft zelf ook flink wat eigenaardigheden.

Om haar gedachten te verzetten leeft Vere vaak in een fantasiewereld. Ze stelt zichzelf en haar broer vaak de vraag: ‘Wat als….’ en fantaseert dan vele antwoorden op de gestelde vraag.

Maar wat als?

Je een nieuwe vriendin krijgt die je meesleurt in dingen die jij misschien helemaal niet wilt? Wat als je je eenzamer voelt dan voorheen en alles om je heen in duigen lijkt te vallen? En wat als je geheimen je achtervolgen of je er van weerhouden door te gaan met je leven?

Geheimen passen niet in een verhuisdoos is een verhaal over hoe moeilijk vriendschap kan zijn. En over hoe zwaar het is om geheimen met je mee te zeulen en wat een impact dat heeft op je leven.

Dit boek bevat natuurlijk een problematisch verleden maar daar word niet erg ver uitgeweid. Hoewel we weten dat er iets is gebeurt word er nooit echt duidelijk gezegd wat er precies is gebeurd. Dit maakt dat het ook voor de wat jongere lezer een spannend te lezen verhaal is zonder te heftig te zijn.

Toch zou ik de aangegeven leeftijd van 11 liever hoger zien naar een jaar of 13, 14. De personages in dit boek zijn immers brugklassers en tussen 11 en 13 zit toch erg veel verschil. Gezien de vermelding van drugs, alcohol en seks vind ik dit boek eerder geschikt voor 13+

Hoewel Vere de hoofdpersoon is focust het verhaal zich soms meer op Freia en haar eigenaardige gedrag. Het lijkt meer te draaien om waarom mensen Freia niet mogen en wat er met haar aan de hand is dan dat we echt gefocust zijn op de geheimen van Vere. Ik had het verhaal van Vere graag wat uitgebreider gelezen en ook wat meer afgerond naar het einde. Wat ik daarmee precies bedoel is een spoilertje, niet lezen dus wanneer je het boek nog niet uit hebt.

[bol_product_links block_id=”bol_5c9a9a66e72b6_selected-products” products=”9200000101472868″ name=”geheimen passen niet” sub_id=”” link_color=”F4907C” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”F4907C” deliverytime_color=”000300″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”796″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: