Recensie | Grand Hotel De Bajes, Andries Bik

Recensie | Grand Hotel De Bajes, Andries Bik

BAM!!! De voordeur knalt uit zijn voegen en een zwaarbewapend arrestatieteam stormt mijn huis binnen. Ik sta onder arrest.Speciale units van de politie, FIOD en Defensie vallen op hetzelfde moment met meer dan driehonderd man dertig locaties binnen. De bordelen, panden en loodsen van mijn vader, seksondernemer Jan Bik, worden volledig uitgekamd. Hij en ik worden verdacht van het runnen van een criminele organisatie, fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Wij zouden de Belastingdienst voor zo'n 30 miljoen euro hebben opgelicht.Ik word afgevoerd naar de gevangenis. Verschrikkelijke beelden razen door mijn hoofd. Met vier man op cel, geweld, misbruik onder de douche – ik word hun gevangenisbitch en slaap op de betonnen grond. Elke dag werken tot mijn handen bloeden en overleven op water en brood. Het tegendeel blijkt waar.Grand Hotel De Bajes is een verhaal dat u van de ene in de andere verbazing doet vallen. Het is vooral ook een verhaal waar u recht op hebt: Nederland heeft geen gevangenissen voor criminelen, Nederland deelt all inclusive-hotelkamers uit.

one-star
Grand Hotel De Bajes geschreven door: Andries Bik
Bladzijden: 320
Uitgeverij: Vanderbooks | juli 2019
Genre: Non-books & Overige
Uitgave: Audiobook
Voeg toe op: Goodreads

Grand Hotel De Bajes van Andries Bik heeft dankzij zijn cover nog een ster binnen gehaald. Wellicht het enige mooie aan dit boek!

Door de cover en de synopsis geïntrigeerd geraakt. Ook door vele recensies van bloglega’s was ik nieuwsgierig geraakt.

Na de beelden van Andries zelf was ik benieuwd of dit boek echt inzicht zou geven op de gevangenissen van nu.

Zelf ben ik namelijk al aardig op de hoogte van wat een paradijsje het eigenlijk is en dat er wellicht meer illegale praktijken ‘binnen’ gebeuren dan soms buiten het geval is. Ik was benieuwd of Andries zijn verhaal herkenbare punten zou hebben.

Ik vond het echt afschuwelijk. Wat een geluk had ik met het audio boek in Kobo plus want ik zou oprecht balen als ik hier € 17,95 aan uit zou hebben gegeven.

Ik kan oprecht de vele sterren die dit boek krijgt niet begrijpen!

Wat moet ik zeggen?

Ik denk dat ik maar een beetje mijn irritatiepuntjes ventileer, dat moet duidelijk maken hoe ik dit boek ervaren heb.

Zo erger ik me zo rond bladzijde 42 echt immens aan de wijze waarop hij over vrouwen praat. Geef ons immers een kledingkast in een gevangeniscel met wat plankjes en een mooie grote spiegel en we hadden een vreugdedansje gedaan…

Simpele zielen dat wij vrouwelijk volk ook zijn!

Ook zijn immens overdreven reacties op dingen die echt niks niet zo speciaal zijn, zoals een glas melk met een lepel hagelslag in de magnetron de volgende reactie geeft:

Dit is… Dit is niet normaal! Wat een liefdesnectar. De engelen dansen op mijn tong en de vogels buiten zingen hallelujah. Ik voel dit vloeibare goud door mijn aderen stromen. Dit is dé uitvinding van de twintigste eeuw!

Gedurende het boek geeft hij ook steeds maar aan dat hij de enige blanke is op zijn afdeling en ook al vind ik het er niet toe doen wat voor afkomst iemand heeft, toch lijkt Andries het belangrijk te vinden vooral mensen bij hun afkomst te vermelden.

Om vervolgens herrie te omschrijven als ‘de hele dierentuin’ die losgaat. En met door het raam gluren naar de rechtervleugel kijkt hij ‘aapjes’. Ook zijn voorstelrondje irriteert me een beetje door hoe hij mensen stereotypeert.

Niet echt de lekkerste manier van dingen neerpennen deze man! Het gebrek aan ‘Ik’ voor zinnen is trouwens ook op een gegeven moment echt om gek van te worden. Ik ben absoluut geen ‘Grammar Nazi’ maar ik had toch best even iemand hier met een marker doorheen laten gaan voor ik er geld voor zou vragen!

Ook zijn manier van vertellen over al zijn veroveringen en alle vrouwen met maatje wespentaille en volle borsten en billen worden op een gegeven moment naast vermoeiend ook haast ongeloofwaardig.

Tenzij deze dames gold-diggers zijn zou ik niet inzien waarom ze hem allemaal zo graag willen?

Ook zijn denkwijze maakte dat ik op een gegeven moment echt neerkrabbelde of hij dit nu echt meende?

Vandaag trek ik mijn zwarte trainingspak aan met Rumble erop, een bekend boks- en kickboksmerk. Zo zien ze dat ik iets met het vechtwereldje te doen heb, ik hoop dat het ze een beetje afschrikt.

Serieus?

Ken je het gezegde blaffende honden bijten niet? En stille wateren hebben diepe gronden?

Juist door als een kort van stuk ventje rond te lopen met zon grote stempel is het duidelijk dat je, te hard, probeert te imponeren.

Daarnaast kan echt iedereen een Rumble pak kopen, de zweetpakken hangen hier ook in de kast. Dat mijn man wedstrijden doet wil niet zeggen dat wanneer ik met zijn zweetpakjes aan mijn rolletjes probeer te verbranden ik meteen iemand ben om ‘rekening’ mee te houden!

Alles in dit boek wat hij doet is ook geweldig en iedereen bewondert alles.

Zo is bijvoorbeeld het camera beeld wat hij heeft aangesloten zo geweldig dat meerdere rechercheurs het komen bewonderen….

Het is gewoonweg allemaal een beetje ongeloofwaardig.

Mijn conclusie is dat dit een heel erg pocherig boekje is waaruit, vind ik, maar moet blijken hoe geweldig meneer Bik is. Of althans zichzelf dat vind. Andries Bik in zijn eigen verklaarde ‘geweldigheid’ over een periode waarin hij in de gevangenis verblijft.

Dagboek van Andries was beter geweest!

Geil, geiler, geilst was zelfs nog een betere titel geweest voor dit self-absorbed boek…

ik verwacht een verhaal over de belachelijke luxe en criminaliteit in een gevangenis, geen verhalen over gouden, kaalgeschoren eieren en volgespoten toiletpapiertjes.

[bol_product_links block_id=”bol_5de6c647ae915_selected-products” products=”9200000117517491,9200000115933006,9200000119405431″ name=”grand hotel de bajes” sub_id=”” link_color=”00030A” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FF0000″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”789″ cols=”3″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments

 1. Wat grappig om te zien hoe mensen dingen anders ervaren. Ik vond juist de bravourrre en humor van Andries het boek maken. Dat van die aapjes intrrpeteerde ik echt als in de dierentuin apen kijken maar dan mensen dat is een uitdrukking die hier ook gebruikt word. Het oversexte vond ik soms ook onnodig en te ver gaan dus het geil geiler geilst snap ik je wel in. Aan de andere kant past dat ook wel bij het beeld wat ik van Andries heb want hij is opgegroeit tussen de prostiuees zijn vader was een vekende sexbaas

  Ik heb genoten van de manier waarop je recensie is geschreven e vond het interresant een tegen geluid te lezen

  1. De uitdrukking aapjes kijken kennen wij hier ook. Wanneer je echter herhaaldelijk aanhaalt enkel tussen mensen van allochtone afkomst te zitten en dat zelfs je bezoek daarvan opkijkt moet je toch een beetje nadenken over hoe je dingen formuleert.
   Daarnaast vind ik opgroeien tussen prostituees niet bepaald een reden om aan ons als lezer even mee te delen dat je perse moet klaarkomen voor het slapen, wat je met je volgespoten toiletpapiertjes doet en hoe kaal je ‘gouden’ eieren zijn.
   Dit boek zegt te gaan over het luxe en criminele leven binnen de gevangenissen maar voor mij was het meer Andries zijn persoonlijke dagboekje.

 2. Hmmm, dit zou dus ook echt niets voor mij zijn, want dat soort zaken zijn precies datgene wat me in een boek geweldig kan storen, tenzij er voldoende zelfrelativering bij zit. (ik heb dat dus zelfs bij echt goede schrijvers en historische romans haha). Dit lijkt me zo… goedkoop. En polariserend ook, met in het achterhoofd de gewenste reactie ‘ha, die durft ten minste zeggen wat iedereen denkt en hij kan het weten!). Nee, daar blijf ik dus ver vandaan.

  1. Voor mij voelt dit hele boek goedkoop. En de dingen die hij zegt over de gevangenissen is niks nieuws.
   Voor mij is dit boek in combinatie met zijn filmpjes op Facebook meer een soort schreeuw om aandacht of een ego streling…

 3. Het was echt een waardeloos boek , meneer vind zichzelf wel ontzettend goed en geweldig . Ook hoe hij de vrouwen in zijn leven beschrijft en vooral continue benadrukt dat hij aan de lopende band sex heeft met allen . een gozer die volgens mij zichzelf aftrekt voor de spiegels terwijl hij kijkt hoe geweldig hij wel niet is .
  Mensen als je een afkeer tegen iemand wilt creëren lees dan gewoon zijn boek , dan kan je daarna zeggen dat je het helemaal gehad hebt met onze Andries , walgelijk figuur .
  Ben benieuwd of zijn ” angels ” nog contact hebben met hem na dit boek en of de dames zich in. zijn verhalen terug kennen.