Recensie | Handboek voor meiden, Daphna Loudar

Recensie | Handboek voor meiden, Daphna Loudar

Uniek naslagwerk over alles wat een tienermeisje wil weten maar niet durft te vragen

Handboek voor tienermeiden is hét meegroeiboek voor meiden tussen de 12 en de 17 jaar. Het boek vanaf de brugklas tot het laatste jaar van de middelbare school dat niet mag ontbreken in je eerste handtas. Ook ideaal voor moeders die niet altijd het juiste antwoord hebben op vragen van hun dochter.

Van een gebroken hart tot die te hoge rekening van je smartphone; van roken, diëten, benen scheren en menstruatie tot hoe je omgaat met social media en je ouders. Dit boek is voor alle meiden die soms vragen hebben, het even niet meer weten, advies nodig hebben of gewoon nieuwsgierig zijn.

Je staat aan het begin van de puberteit, of zit er al middenin. Er gebeurt opeens van alles in je lijf waardoor je je anders voelt en er anders uitziet. En dat kan best verwarrend zijn. Je wordt voor het eerst ongesteld, krijgt haargroei op allerlei plekken en puisten zo groot als knikkers… Maar geen reden tot paniek, je bent niet de enige die hier doorheen gaat! Natuurlijk kun je hier heel veel over vinden op het internet, maar waar begin je tussen die stortvloed aan informatie? En is het wel betrouwbaar? Dit boek staat vol met eerlijke en praktische informatie over alles wat je wilt weten, maar niet durft te vragen, of waar je het met je ouders ab-so-luut niet over wilt hebben. En vertellen meiden van 13 tot 24 jaar zelf hun verhalen over allerlei onderwerpen waar je mee te maken krijgt: over school, vriendschap, verliefd worden, daten, seks, alcohol en drugs.

Daphna Loudar is pedagoge. Omdat ze zelf in haar twenties zit, weet ze nog goed hoe het is om middenin de puberteit te zitten. Ze schrijft niet op een betuttelende toon, maar met humor en zonder een blad voor de mond te nemen.

four-stars
Handboek voor tienermeiden geschreven door: Daphna Loudar
Bladzijden: 336
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum | september 2017
Genre: Non-books & Overige
Uitgave: Paperback
Illustraties: Hester van Toorenburg
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Handboek voor meiden | De cover

De cover maakt met alle illustraties heel duidelijk waar dit boek precies over gaat! Zo zie je doodles van drugs, anti-conceptie, tampons en nog veel meer.

Ook het meisje dat zich verbergt achter het boek met daarop de duidelijke tekst “Alles wat je wilt weten maar niet durft te vragen” is een eye-catcher!

Handboek voor meiden | De binnenkant

Wanneer ik een persbericht van dit boek krijg ben ik meteen geïnteresseerd!

handboek voor tienermeiden lichaam

Als moeder van een tienerdochter is het namelijk nooit mis om een dergelijk naslagwerk thuis te hebben liggen! Ik ben dan ook bij dat ik een recensie exemplaar mocht ontvangen! Toen het op de mat viel werd me meteen gevraagd of het gelezen mocht worden, helaas voor de tiener, ik las het eerst!

In dit handboek komen alle onderwerpen aan bod waar je in je tienerjaren tegen aan loopt.

Je leest alles wat je wilt weten over je lichaam, liefde, seks, vriendschap, communicatie, school, social media, werk en geld, alcohol, drugs, roken en over tatoeages en piercings!

Zo gaan de eerste hoofdstukken over het lichaam en alle veranderingen die daarin gaan plaats vinden! Met name de schrijfwijze van de auteur maakt dat dit allemaal heerlijk weg leest en niet aanvoelt als de les op school!

Liefde en seks zijn de overgrote stukken in dit boek. De delen over liefde vond ik zeer geslaagd voor de leeftijdscategorie, de stukken over seksuele onderwerpen had ik toch vraagtekens bij, meer hierover bij minpuntjes!

Mijn favoriete stukken waren toch echt de delen over vriendschap en communicatie. Het is juist voor tieners die naar de brugklas gaan een moeilijke periode met afscheid nemen van vriendinnen en een nieuwe plek zoeken op de middelbare school. Deze stukken vond ik dan ook heel sterk als ook het deel over eenzaamheid.

Handboek voor tienermeiden | Minpuntjes?

Een handig stappenplan om een leugen geloofwaardig te maken? Ik als ouder kan daar niet echt blij mee zijn omdat ik mijn best doe mijn kind aan te leren dat openheid en eerlijkheid het langst duurt.

Dit boek word neergezet als meegroeiboek voor tienermeiden vanaf de brugklas tot einde middelbare school, dit is dus gemiddeld 12 tot 17 jaar. Daar kan ik het niet helemaal mee eens zijn.

Zeker praat ik vrij uit over onderwerpen als seks, anti-conceptie. Ook loverboys en sexting komen hier aan de orde. Maar sommige onderwerpen zijn toch echt niet geschikt voor elke 12 jarige.

De indeling van het boek is daardoor ook ietwat lastiger. Ik had het waarschijnlijk ingedeeld op leeftijd!

De meeste onderwerpen zijn prima geschikt voor een 12 jarige. Maar deel 3: Seks had van mij echt opgedeeld mogen worden in leeftijdscategorieën.

Er gaan 84 bladzijden over seks en alles daaromtrent, daarna volgt het onderwerp Vriendschap, als ook vriendschap met jongens. Dit had wellicht voor de onderwerpen liefde en seks moeten komen. Seks voelt in dit boek een beetje als The Main Event en dat zou ik bij een 12 jarige liever nog niet zo neerleggen gezien ze juist op die leeftijd zo beïnvloedbaar zijn!

Een gemiddeld 12 jarig kind (want dat zijn ze dan nog) leest bijvoorbeeld met blozende wangen over de eerste kus…. Om dan een bladzijde met voorbeelden van verschillende standjes te lezen en over pornografie ging me net die 12+ grens voorbij!

Ook de reacties van meiden die hierbij zijn geplaatst zijn veelal 20+, de enige reacties die ik in het ‘seks’ hoofdstuk kon vinden van de brugpiepers waren als volgt:

Ik moet daar echt nog niet aan denken, ontmaagding en zo lijkt me echt heel vies. – Willemijn, 13 jaar

We praten nooit over jongens en dat soort dingen, dat hoeft ook helemaal niet voor mij. – Charlotte, 13 jaar

Ik heb er nog niet over nagedacht. Er is ook nog geen reden voor mij. – Maxime, 15 jaar

Sommige kinderen zullen al aan deze onderwerpen toe zijn met twaalf jaar en sommige echt nog niet, kijk dus goed naar je eigen kind haar grenzen voor je besluit om een boek als dit neer te leggen! En maak duidelijk dat ze overal mee naar je toe kunnen komen!

Ik persoonlijk had dit boek misschien liever in een klappertje gezien, zodat ik de onderwerpen die ‘nog’ niet van toepassing zijn er uit had kunnen halen tot ze wel van toepassing waren!

[bol_product_links block_id=”bol_59c90fec1fd6a_selected-products” products=”9200000075752446″ name=”handboek voor tienermeiden” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.