Recensie | Hemelse modder, Gaby Rasters

Recensie | Hemelse modder, Gaby Rasters

Een hartverwarmend kerstverhaal over liefde, verlies en de krachtige band tussen zussen.

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

two-stars
Hemelse modder geschreven door: Gaby Rasters
Bladzijden: 304
Uitgeverij: Boekerij | 6 October 2020
Genre: Romance
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

‘Hemelse modder’ is echt prachtig! Dit is wat je zoekt qua uiterlijk bij een hartverwarmend kerstverhaal. Alles schreeuwt kerst en dan die hartjesprint op de edges, ja ik ben verkocht hoor!

Wat vind ik van het verhaal

Een hartverwarmend kerstverhaal, een boek dat leest als een kerstfilm!

Wie zit daar nu niet op te wachten deze tijd van het jaar? En al helemaal het rare jaar dat 2020 is! We zijn denk ik allemaal zoekende naar het gevoel van saamhorigheid en warmte!

En dus was ik oh zo blij dat ik van Boekerij dit boek toegezonden kreeg. En zoals je hierboven las, het is een juweeltje om te zien!

Ik heb er even mee gewacht tot we wat dichter op kerst zaten om dit boek te gaan lezen en was helemaal klaar om me onder te dompelen in het mij beloofde hartverwarmende kerstverhaal over liefde, verlies en de krachtige band tussen zussen.

Alleen is dat helemaal niet wat ik uit dit boek haalde.

Deze recensie bevat geen grote spoilers maar een paar puntjes stip ik wel aan.

Wil je helemaal open dit boek in gaan lees dan niet verder!

Een echt kerst verhaal is het niet want hoewel er inderdaad twee keer een kerstperiode qua tijdsbestek in zit geeft het me verder echt absoluut geen kerst vibes.

En het verlies is tragisch absoluut, maar al heel erg lang geleden en de band tussen de zussen is naar mijn mening niet krachtig maar een tikje ongezond, rivaliserend en van tijd tot tijd best hatelijk!

Je zus gun je niet in eerste instantie een leuke vent waarna je venijnig gaat denken dat ze geen kans maakt. Het non-stop aantrekken en afstoten terwijl je iemand aan iemand anders wilt koppelen… tja…

Mijn hart werd dus niet verwarmd kun je wel zeggen!

En als ik heel eerlijk moet zijn, dit boek heeft me zelfs pijn en verdriet gedaan.

hemelseIn de eerste helft van dit boek begint mijn eigen (dagelijks met moeite opgebouwde) zelfvertrouwen flink te wankelen….

Hoofdstukken die beginnen met afval statussen, een zus die niet opkomt voor je wanneer iemand je moddervet noemt, mensen bekritiseren in de supermarkt die diepvries pizza’s in hun kar hebben liggen.

Na ruim een kwart van dit boek betrap ik mezelf er op dat ik het weg had gelegd en op Facebook door Keto groepen begon te neuzen, de tuut met lekkers weggelegd en walgend van mezelf op de bank….

Zag mij nou weer zitten!

Op de bank met een boek.. snaaiend… geen wonder dat ik teveel kilo’s op de weegschaal aan tik!

En waar dit normaal echt mijn geniet momentjes zijn barstte ik nu in huilen uit! Een lui zwijntje voelde ik me…

Op de helft heb ik met mijn liefste boekvriendinnen overlegd en zij adviseerden me eigenlijk dit boek gewoon weg te leggen. Gezien ik een boek altijd uitlees ben ik toch doorgegaan met angst voor nog veel meer nare gedachten door de denkwijze van de #fitgirl zus!

Godzijdank viel het in het tweede deel mee met opmerkingen en gedachten en kan ik zeggen dat dit boek ook nog wat ruimte overliet voor een soort van liefdes verhaallijn. Maar sommige personages en de manier waarop zij dachten en met elkaar omgingen waren nog steeds reden voor irritatie. En dat lijkt me nou net geen ingrediënt voor een hartverwarmend kerstverhaal?

Ik heb echt heus ook buiten het kopje ‘fatshaming’ wel wat puntjes wat betreft de ongezonde relatie tussen Iselle, Jorn en Dagmar. Maar ik ga het denk ik laten bij het feit dat dit qua uiterlijk prachtige boek, (voor mij) van binnen helaas niet net zo mooi is.

Tijdens het opzoeken van mijn neergekrabbelde notities en bijbehorende pagina’s krijg ik weer een brok door de gemelde stukjes. Dat maakt dit boek voor mij een #fitgirl hartverwarmende roman!

Wanneer jij jezelf lichamelijk allemaal 8en en 9ens geeft net als Iselle doet. Het type mens bent dat de ‘niet zo slanke mens bij de McDonalds’ walgend aankijkt. Dan is dit boek ongetwijfeld een hartverwarmende roman voor jou!

Conclusie

Van binnen en buiten prachtig. Dat is wat een ‘perfect plaatje’ geeft. Voor mij was ‘Hemelse modder’ helaas alleen uiterlijke schoonheid! Ik denk dat dit boek voor mensen die sterk in hun schoenen staat wellicht een leuke roman voor tussendoor kan zijn. Voor mij voelde het helaas allesbehalve hartverwarmend. Ik ging er mijn BMI van uitrekenen. Huilen dat ik te zwaar ben. En diep ongelukkig zijn. Terwijl ik juist een beetje in een ‘This is me’ fase was beland. Eindelijk begon te accepteren dat mijn lijf na zwangerschappen, verdriet eten en stoppen met roken nu eenmaal niet meer zo is als het superslanke dennetje dat ik was rond mijn 20e! Ik kan je zeggen dat de kerst stemming nu in ieder geval ver te zoeken is. Al dat lekkers en eten staat me nu een beetje tegen.

‘Hemelse modder’ ook lezen?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Oh, zo jammer dat je door het lezen van dit boek aan jezelf ging twijfelen. Dat doen de reclamespots en magazines al voldoende. Een boek lees je niet om een slecht gevoel over jezelf te krijgen.