Recensie | Het Meisjesmanifest, Carlie van Tongeren

Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ‘Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?

Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.

Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?

Recensie | Het Meisjesmanifest, Carlie van TongerenHet meisjesmanifest geschreven door: Carlie van Tongeren
Uitgeverij: Blossom Books | 21 September 2019
Genre: Young Adult
Bladzijden: 336
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads

Best duidelijk dat het meisje op de cover van Het Meisjesmanifest Milou voorstelt, degene op wie dit verhaal gebaseerd is. Niks mis mee maar ik vind het ook geen hele sterke cover. Ikzelf had wellicht voor een achtergrond vol met woorden gekozen, dus eht geschreven over de hele cover. En dan zij voorop met de hele titel op het bord.

Nu is aan de voorkant niet echt duidelijk waar het om gaat, ik kreeg dit boek in de goodiebag bij Yalfu en dacht meh, niks voor mij. Eigenlijk wou ik het op de weg geef stapel leggen tot een vriendin me zei waar dit over ging en toen was ik wel geïntrigeerd, dus zo zie je dat een cover veel kan doen.

Het verhaal leest lekker vlot weg, heeft leuke personages die goed uitgewerkt zijn en een vloeiende verhaallijn. Hoewel ik niet achter alle keuzes kan staan in dit boek zie ik wel in hoe belangrijk het is dat slutshaming een keer stopt.

Call me old fashioned maar ik vind dat er aan het hebben van casual sex zonder gevoelens stiekem wel een beetje een limiet zit. Misschien ben ik dan echt een beetje ‘Goody two-shoes’ maar als ik hoor dat mensen van net rond de 20 hun bed-partners niet op 2 handjes kunnen tellen ben ik best in shock….

Maar!!! Ik zou iemand er absoluut niet voor veroordelen! Want het is niet mijn lijf waarmee je de polonaise doet! Als jij als jongen/meisje lekker los wenst te gaan vind ik dat je dat zonder schaamte, graag wel veilig, mag doen!

Eerlijk is eerlijk, zelfs vandaag de dag is het nog steeds zo dat een jongen word bejubeld als hij weer een streepje op zijn turflijst mag zetten maar een meisje zich zou moeten schamen. En daarom vind ik dat Het Meisjesmanifest wel op middelbare scholen in de mediatheek mag komen te liggen, misschien wel als verplicht leesvoer op de lijst?

Kunnen al die jongens die zo hard schreeuwen misschien een mooi boekverslag gaan schrijven over hun mening na het lezen van dit boek!

[bol_product_links block_id=”bol_5db16d23b9d07_selected-products” products=”9200000108570564″ name=”het meisjesmanifest” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”796″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het Meisjesmanifest is gebaseerd op de ervaringen van Milou Deelen, die een video maakte over sluthshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat.

Echt ontzettend stoer maar toch kreeg ze ook op onderstaande video ook veel nare reacties!

Wat vind jij van haar initiatief? Laat het me vooral hieronder weten!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Ik ben benieuwd naar het boek.
    Ik snap wat je over de cover zegt, ik zou hem niet zo snel 1, 2 , 3 pakken. Maar wat ik wel tof vind, is als je zo met het boek beweegt en in ander lichtval er slet staat ipv fest.