Recensie | Lang leve chocola!, Joke Janssen

Petra (bijna 13) heeft moeite om haar draai te vinden in de brugklas. Gelukkig heeft ze Wouter. Haar achtjarige pleegbroertje helpt haar met al haar huiswerk. Maar als Wouter Petra’s huiswerk snapt, is zijn eigen schoolwerk dan niet te simpel? Inderdaad, Wouter verveelt zich te pletter bij die slome meester Lucas. Petra besluit Wouter te helpen, met desastreuze gevolgen ... En wie is die man in het park? Is dat een stalker?

En waarom kan Petra’s vader nou nooit eens een keertje normaal doen? Trouwens, de rest van Petra’s familie én haar vriendinnen zouden ook best wat normaler kunnen doen ... Gelukkig stelt chocola nooit teleur. (Tenminste, als je er niet te veel van eet ...)

Het derde (maar los te lezen) dagboek van Petra biedt een realistische én hilarische kijk op schoolproblemen, verliefdheid, ouders, hoogbegaafdheid, stalkers en chocola (vanaf 12 jaar).

five-stars
Lang leve chocola! geschreven door: Joke Janssen
Bladzijden: 157
| januari 2017
Genre: Jeugd
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads

Ik mocht dit boek ontvangen als recensie exemplaar van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie, hartelijk bedankt hiervoor!

Lang leve chocola! | De coverlang leve chocola

Een leuke jonge meid op een mooi gekleurde hardcover met heerlijk speelse letters die Lang leve chocola spellen!

Mede door de grappige kreet en het gekozen lettertype word mijn aandacht getrokken, leuke cover!

Lang leve chocola! | De binnenkant

Er wordt beloofd dat dit deel ook los te lezen is dus lees ik alleen gauw de flapteksten van de twee eerdere delen waardoor me snel duidelijk word dat Petra al veel heeft meegemaakt met haar 12 jaar! In het eerste deel krijgt haar eigen gezin te maken met een nare rot ziekte en in het tweede deel krijgt ze, wederom door een ziekte, er opeens een broertje bij! En dan geen baby broertje maar een 8 jarig hoogbegaafde nerd 😉

In het eerste deel begint Petra een dagboek:

Donderdagmiddag 20 oktober, herfstvakantie

Nou, ik begin dus een dagboek. Volgens mijn moeder reuze-interessant om later, als ik groot en verstandig(!) ben, nog eens te lezen. Interessant? Ja, duh! Wat is er nou interessant aan mijn leven?

In deel drie lezen we dus verder in het dagboek van Petra en merk ik meteen dat Petra een heerlijke sarcastische tiener is met hele herkenbare problemen!

Zonder de eerdere delen te hebben gelezen leef ik meteen mee met Petra en haar soms erg puberale denkwijze. Al op de eerste bladzijde komen Petra en haar vriendin Dominique namelijk in aanraking met een enge stalker.

Hun ouders willen de meiden hier niet over inlichten want de ouders van Petra zijn al niet te blij met de vriendschap tussen Petra en Dominique door de moeder van Dominique, deze wil haar moeder niks vertellen omdat haar moeder al zo overbezorgd is. En naast dat grote probleem gaat het op school ook nog eens helemaal de verkeerde kant op!

Dit boek zou ook door volwassenen gelezen moeten worden die vergeten zijn hoe het was om puber te zijn! De ouders uit dit boek zijn voor mij zeer herkenbaar en de aanpak die zij hanteren pakt vaak averechts uit, zoals je kunt lezen in dit dagboek!

In dit boek loopt niet alleen Petra tegen wat probleempjes aan maar ook haar ouders en haar tante krijgen het nodige voor hun kiezen.

Haar broertje zelf heeft door zijn hoogbegaafdheid ook de nodige problemen en hoe Petra hem daarbij helpt is gewoon hartverwarmend.

Petra’s dagboek laat zien dat een meisje van 12 van tijd tot tijd echt niet heel logisch nadenkt, maar aan de andere kant toch ook al echt volwassen problemen probeert op te lossen.

Wat ik heerlijk vind aan dit boek is dat elk personage in dit boek gewoon één van je buren kan zijn. Petra’s gezin is niet perfect en haar ouders ruziën flink wat af. Haar vader is een van tijd tot tijd een ‘ouwe zeur’ maar kan ook tot het explosieve gaan als het om zijn kinderen draait. Ontzettend herkenbaar!

Slechte leraren, echte of valse vriendinnen, echte of neppe relaties! Heel veel in een naar mijn zin te dun dagboek! Voor ik het wist had ik het boek uit en wou ik meer lezen over Petra!

Joke heeft zo’n prettige schrijfstijl dat ik ook zeker de eerste twee delen nog wil gaan lezen! Al ben ik ietwat huiverig voor de tranen door de zware onderwerpen in deze twee boeken!

Pluspuntjes?

Helemaal van deze tijd! Zelfs de Magister app van de middelbare scholen is helemaal bijtijds en dat maakt dat dit boek nog realistischer en nog leuker om te lezen is!

Minpuntjes?

Dit boek word beschreven als 12 jaar en ouder maar bevat wel heftige onderwerpen. Niet alleen ziekte en verlies komt aan bod maar ook loverboys en prostitutie. Dit haal je niet echt uit de titel en flaptekst, welke heel luchtig klinken, waardoor menig jonger kind dit boek misschien ook in handen zal krijgen.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments