Recensie | Mermaid, Louise O’Neill

Recensie | Mermaid, Louise O’Neill

Ik kijk omhoog. Ik kijk naar de donkere zee, de woeste golven, en doe mijn best om een glimp op te vangen van het zwakke licht in de verte. Dat is waar mijn moeder naartoe is gegaan, naar boven. En daar moet ook ik naartoe als ik de antwoorden wil vinden waarnaar ik op zoek ben.

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze eindelijk voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

five-stars
Mermaid geschreven door: Louise O'Neill
Bladzijden: 272
Uitgeverij: Young & Awesome | 3 October 2018
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Perfectie! Dit is misschien wel één van de mooiste covers die ik nu in mijn kast heb staan! Om zijn schoonheid goed te tonen heb ik een filmpje i.p.v. een foto!

Toen ik de Engelse versie van Mermaid zag wist ik al dat ik het dolgraag wou lezen! Buiten Alice in Wonderland staat de Kleine Zeemeermin in mijn top vijf favo Disney films.

Een hertelling trok dus enorm mijn interesse. Dat en die geweldige Nederlandse cover maakten dat ik dit boek gewoon moest lezen.

Dit boek is echter een stuk anders dan de Disney film! Ja, er zitten zeemeerminnen en meermannen in dit boek en ook een Zeeheks is vertegenwoordigd. Maar in dit boek is er geen sprake van een Triton met zijn grote trots voor al zijn dochters.

In Mermaid zijn vrouwen op zijn zachtst gezegd niks waard!!!

Een mooi snuutje, een goed figuur en gehoorzaamheid is alles wat een meermin moet zijn.

Hoofdpersonage is de jongste dochter van de Zeekoning, Muirgen. Door haar moeder werd ze Gaia genoemd maar over haar moeder mag nimmer gesproken worden en dus wordt zij door haar vader en zussen Muirgen genoemd.

Als veertienjarige meermin is haar leven al duidelijk uitgestippeld. Ze moet mooi zijn, gehoorzaam zijn, zingen wanneer haar vader dat eist en ze zal op haar zestiende uitgehuwelijkt worden met een meerman die haar vader voor haar kiest.

De zeekoning is zelf een zeer oude meerman die met strenge hand regeert over zijn rijk diep in de zee. Hij heeft een immense haat aan de mensenwereld en de Zeeheks met haar onderdanen.

Maar het hardst is hij misschien nog wel voor zijn eigen dochters. Hij streeft naar perfectie en rangschikt zijn dochters op schoonheid.

Je kunt je voorstellen dat alles op zijn zachts gezegd misgaat doordat Gaia naar de bovenwereld zwemt en daar verliefd word!

Deze hertelling van de Kleine Zeemeermin laat je op sommige bladzijden echt met je ogen stuiteren en je mond openvallen!

Maar het is zo immens goed!!!!

Zo had ik op sommige bladzijden best moeite met de manier waarop er over vrouwen, ofwel meerminnen gesproken werd die niet de perfecte vormen hadden. Ook het geweld en de grote leeftijdsverschillen deden me af en toe huiveren. Jawel, ik heb zelfs een aantekening waarbij ik groot onderstreept ‘Pedovissen’ heb staan.

Maar toch een dikke, vette thumbs up voor Louise! In het begin zul je best een paar keer flinke wtf momenten hebben tijdens het lezen maar aan het einde doe je dit boek dicht met een grote tevredenheid over hoe ze stimuleert dat vrouwen meer zijn dan wat de mannen in dit boek willen en dat we perfect zijn in elke vorm, kleur en gerespecteerd moeten worden ongeacht onze voorkeuren en keuzes.

We zijn allemaal speciaal en uniek, net als deze feministische hertelling van één van Disney’s mooiste sprookjes!

Van mij zou er absoluut een vervolg mogen komen ♥

[bol_product_links block_id=”bol_5bcb736bae07b_selected-products” products=”9200000095274230,9200000099410877″ name=”mermaid” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments

  1. Fijne recensie weer, Kwante! De cover van dit boek is echt geweldig <3 Ik ben erg benieuwd naar het verhaal en ik hoop hem snel te lezen! Ik hou van de Kleine Zeemeermin <3