Recensie | Niemand behalve jij, Anica Mrose Rissi

Recensie | Niemand behalve jij, Anica Mrose Rissi

Wie spreekt de waarheid in deze spannende jeugdthriller van Anica Mrose Rissi? Niemand behalve jij is voor fans van Mel Wallis de Vries en Abigail Haas, en alle lezers vanaf 13 jaar die van spanning houden.
Kayla heeft totaal geen zin in zomerkamp, maar als ze op eerste dag de populaire Lainie ontmoet, verandert alles. De meiden worden onafscheidelijk en Kayla’s zomer kan niet meer stuk.
Ook niet als ze Lainie steeds vaker op leugentjes betrapt. En zelfs niet als Kayla ziet hoe haar vriendin in de ban raakt van Jackson. Hun geheimen zijn veilig bij elkaar, toch? Want beste vriendinnen verraden elkaar niet, zelfs niet als er een moord wordt gepleegd…

two-half-stars
Niemand behalve jij geschreven door: Anica Mrose Rissi
Bladzijden: 256
Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein | 8 December 2020
Genre: Young Adult
Vertaald door: Jeske Nelissen
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

Tja, ‘Niemand behalve jij’ heeft de vaste looks van jeugdthrillers die worden uitgegeven door Fontein. Een zwarte cover, kleine eyecatcher in de vorm van een personage en een politie lint. Toch zou ik wensen dat er werd afgestapt van de echte modellen die gebruikt worden voor de covers van boeken. Het heeft gewoon geen meerwaarde voor een boek. Persoonlijk vind ik het juist echt afbreuk doen aan…

Ik had liever een cover gehad van een steiger bij een kamp ergens in de bossen. Geeft namelijk een veel duisterder tintje aan een cover dan dit opgemaakte gezicht. En past bij het verhaal terwijl dit meisje eigenlijk zo goed als nietszeggend is.

Wat vind ik van het verhaal

Kayla had dan wel totaal geen zin in dit verplichte kamp, ze beleefde er de beste zes weken van haar leven.

En dat alles had ze te danken aan Lainie. Een meisje heel anders dan zij, ze neemt Kayla volledig mee op sleeptouw en al gauw kan de band tussen deze twee meiden niet meer stuk. Onafscheidelijk brengen ze een paar weken samen door met nachtelijke uitjes en kletsen ze er op los.

Maar dan is daar Jackson. En raakt Lainie compleet in de ban van hem. Weg is de zelfverzekerde Lainie die deed waar ze zelf zin in had en de wildste verhalen verzon. Jackson is nu het belangrijkste voor haar. Nu is Kayla opeens een soort vijfde wiel aan de wagen samen met Jacksons vriend Nitin.

Wanneer er iemand op het kamp onverwacht overlijdt en de kinderen allemaal naar huis gaan lezen we via de brieven van Kayla welke geheimen zich onder het oppervlak schuil houden en wie de moordenaar uiteindelijk blijkt te zijn. Kayla is de enige die de waarheid kent.

Dit verhaal is geschreven door middel van brieven, nieuwsverhalen en interviews. Hier ben ik normaal gesproken echt fan van maar in dit boek stoorde de brieven van Kayla me een beetje.

Conclusie

‘Niemand behalve jij’ is een jeugdthriller die helaas niet zo misleidend is geschreven als gehoopt door de quotes op de achterzijde. Voor mij was het verhaal vrij voorspelbaar en het einde intens onbevredigend. Er zou zo maar nog een vervolg aan kunnen worden geplakt maar dat zou ik denk ik niet zo snel oppakken.

‘Niemand behalve jij’ ook lezen?

De redenen waarom ik niet zo weg was van dit verhaal bevatten spoilers, lees onderstaande dus niet wanneer je het boek nog niet las!

Het is meteen duidelijk dat Kayla verliefd of geobsedeerd is door Lainie. Door de brieven van Kayla zien we dat ze het meeste in twijfel trekt van wat Lainie haar heeft gezegd of verteld. En zodra Jackson in beeld komt, voelt Kayla zich in de steek gelaten. De laatste week van het kamp was de ergste week van haar leven omdat Lainie haar steeds verder weg duwde en steeds meer tijd met Jackson doorbracht. Het kostte een paar brieven om erachter te komen dat Jackson degene was die stierf. Eerst dacht ik dat Lainie was overleden en dat Jackson haar had vermoord, maar dat bleek het tegenovergestelde. Na deze eerste brieven weet je de uiteindelijke uitkomst van het verhaal al en daardoor was ik zo teleurgesteld. Ik had zo graag nog een plottwist op het einde gezien waarbij de juiste dader toch nog ontmaskerd zou worden. Nu blijf ik achter met een onbevredigd gevoel en een grote irritatie aan Kayla en haar onbezonnen daden in dit verhaal.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.