Recensie | Niemands Meisje, Lydia Rood

Recensie | Niemands Meisje, Lydia Rood

Ik krijg altijd de schuld. Omdat ik schreeuw, kwaad word, met dingen ga smijten, wegloop. Alsof het daarmee begint. Alsof ik dat zomaar doe, voor mijn lol of zo. Dat slaat toch nergens op? Ik word er gek van. Maar niemand vraagt aan mij waarom ik schreeuw. Hoe het gekomen is.

Goed. Dan vraag ik het. Hoe is het gekomen?

Heb je een maandje?

Ja hoor. Als het moet.

Liesbeth is opgenomen. Waarom? Wat is er met haar aan de hand? En wat is er gebeurd op Valentijnsdag?Uit Liesbeths verhaal rijst een kwetsbaar meisje op. Een meisje dat opgroeit in een bijzonder gezin. Een meisje dat meer ziet en begrijpt dan de mensen om haar heen. Een meisje dat eigenlijk maar één ding wil: iemand die luistert.

three-stars
Niemands meisje geschreven door: Lydia Rood
Bladzijden: 212
Uitgeverij: Leopold | november 2017
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

niemands

Die is toch prachtig? Door de cover werd ik ontzettend aangetrokken tot dit boek! Een meisje onder de nachtelijke hemel, niemands meisje… helemaal alleen met het grote heelal! Ik was meteen geïntrigeerd!

Het verhaal begint met een transcriptie van opnames tussen Liesbeth en haar therapeut. Door de synopsis en deze eerste bladzijde ben je benieuwd wat er gebeurd is met Liesbeth en waardoor zij opgenomen is.

Allerlei verhalen en verklaringen komen aan bod in dit boek. Zo kom ik er achter dat Liesbeth een heel erg ongelukkig meisje is uit een ontzettend tragisch samengesteld gezin.

Door het opgroeien in dit gezin voelt ze zich alleen op de wereld en dit uit zich bij haar in zelfmutilatie en suïcidale gedachten en gedragingen.

Tijdens het lezen zit ik dikwijls met gemengde gevoelens te lezen. Ik vond het verhaal erg geloofwaardig, pijnlijk en tragisch en moest ik in een keer door met lezen omdat ik wou weten wat het incident was. Na het lezen was ik erg in de war.

Een moeilijk boek om te recenseren. Enerzijds ontzettend goed geschreven. Omdat ik erachter wou komen wat nu het incident was waardoor Liesbeth werd opgenomen las ik het in een keer uit. Anderzijds heb ik na het lezen van het boek ook mijn bedenkingen.

Zo was het lezen vanuit de aantekeningen van Liesbeth best prettig, ik hou wel van dagboekvorm geschreven boeken maar door de transcripties en aantekeningen heb ik na het uitlezen niet het gevoel alsof alles op zijn plaats gevallen is. Ik ken de oorzaak van de problemen, de uitkomst van de problemen maar na het uitlezen heb ik niet het gevoel alsof alles opgelost is.

Niet echt een minpuntje maar meer een verward gevoel waarmee ik blijf zitten.

Op de laatste bladzijde rijst bij mij de vraag of Liesbeth geholpen is of eigenlijk nog steeds aan haar lot overgelaten. Voor mij voelt het nog steeds alsof ze Niemands Meisje is.

Geen luchtig boekje voor tussendoor! En gezien de leeftijd van Liesbeth (18) en de problematiek in haar turbulente leven ook aan te raden voor lezers vanaf deze leeftijd.

 

 

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments