Recensie | Niets om het lijf, Kaat De Kock

De vijftienjarige Marie lijkt best tevreden met zichzelf en haar leven. Oke, met mama ligt ze af en toe overhoop, maar verder is ze een normale tiener met goeie vriendinnen. Tot een paar opmerkingen over haar figuur haar aan het denken zetten. Als haar vriendje Adam haar na drie weken dumpt, begint ze pas echt aan zichzelf te twijfelen. Vond hij haar ook te dik? Misschien moet ze op haar lijn gaan letten. Als ze slank is, zal iedereen vast anders naar haar kijken. Wat begint als het goede voornemen om gezonder te eten, eindigt in een vermageringsobsessie...

Recensie | Niets om het lijf, Kaat De KockNiets om het lijf geschreven door: Kaat De Kock
Meer van deze auteur: Het is ingewikkeld
Uitgeverij: Clavis | januari 2018
Genre: Young Adult
Bladzijden: 147
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads

Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een eerlijke recensie, hartelijk bedankt hiervoor!

De cover is wat me als eerste aansprak. De pijn die je ziet op het gezicht van dit meisje en de manier waarop ze in haar handen knijpt zijn al zo veelzeggend. Daarnaast de oversized trui en meetlint in combinatie met de titel is het niet lastig raden waar dit boek over gaat.

Ik ben normaal niet weg van mensen op covers maar deze foto is erg sterk.

Na het lezen van de synopsis ben ik heel erg benieuwd naar wat dit verhaal gaat brengen.

Al in het eerste hoofdstuk word ik gegrepen door de moeilijke verstandhouding tussen Marie en haar moeder.

Marie is 15 jaar en zit flink in de puberteit en daardoor is eigenlijk alles wat haar moeder doet vervelend en irritant, ook al vind ze het stiekem soms heel lief. Normaal op haar moeder reageren lukt niet door alle hormonen en al weet ze zelf ook dat ze snauwt, tegenhouden kan ze het niet!

Waarom duw ik haar altijd weg terwijl zij net de persoon is die ik het meeste nodig heb?

Ze heeft een eikel van een vriendje en wanneer een meisje een opmerking maakt over haar figuur trekt ze zich dat heel erg aan. Wanneer ze later het sarcasme mist in een opmerking van haar moeder is dat de druppel die de emmer doet overlopen.

Marie begint zichzelf te dik te vinden en wanneer zij zichzelf per ongeluk bezeert krijgt zij opeens een gevoel van kalmte. Alsof ze gestraft is door de snee die ze in haar arm heeft.

Wanneer haar vriendje Adam haar dan ook nog eens dumpt is het helemaal mis. Ze is er van overtuigd dat het komt doordat zij te dik is. Wie wil er nu zo’n dikke vriendin?

Niets helpt tegen pijn, behalve andere pijn. Alleen fysieke pijn helpt tegen mentale pijn, heb ik ontdekt.

Dit verhaal is in drie delen opgesplitst waarin je als een soort dagboek meeleest hoe Marie zichzelf steeds meer verliest in haar eetstoornis en haar zelf mutilatie.

Niets om het lijf is een boek over zelf mutilatie, eetstoornissen, puberteit en homoseksualiteit. Heel sterk en pijnlijk om te lezen. Niet alleen een aanrader voor young adults maar ook zeker voor ouders van tienerdochters!

[bol_product_links block_id=”bol_5a97d805ced3e_selected-products” products=”9200000085089979″ name=”niets om het lijf” sub_id=”” link_color=”F77777″ subtitle_color=”F77777″ pricetype_color=”F77777″ price_color=”F77777″ deliverytime_color=”F77777″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.