Recensie | Nu even niet, Marian Keyes

Recensie | Nu even niet, Marian Keyes

Amy’s man Hugh wil een pauze. Hij zegt dat hij niet bij haar weg wil; hij houdt nog steeds van haar. Hij wil alleen een pauze, van hun huwelijk, van hun kinderen, van hun leven samen. Hij wil zes maanden weg, helemaal weg, naar Zuidoost-Azië. En wat Amy er ook van vindt, hij moet en zal gaan.

Een midlifecrisis? Zeker. En een pauze hoeft niet tot een breuk te leiden… Maar in zes maanden kan er veel gebeuren, aan beide kanten van de wereld. Als Hugh terugkomt, is hij dan nog dezelfde man? En is Amy nog dezelfde vrouw? Want, als híj een pauze neemt van zijn huwelijk, dan doet zíj dat ook.

Nu even niet is nu eens geen verhaal over verliefd worden, maar over hoe je van iemand kan blijven houden.

four-stars
Nu even niet geschreven door: Marian Keyes
Bladzijden: 624
Uitgeverij: Boekerij | 17 April 2018
Genre: Romance
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads

De cover doet niet veel voor me. Een hartvormige cactus met een post it… Het geeft niet echt weer waar het verhaal over zou moeten gaan.

De originele cover zou dan voor mij beter zijn.

Niet dat die precies weergeeft waar het over gaat maar qua titel en is het dan wat duidelijker en zo’n lege cover maakt toch een stuk nieuwsgieriger dan wanneer ik naar een cactus kijk.

Bij de titel en post it ‘Nu even niet’ denk ik eerder aan een overspannen moeder.

Soms is een bijna lege cover zoveel meer zeggende dan een drukke! Ik zou persoonlijk het origineel eerder hebben opgepakt dan de cactus versie.

Wat zou je doen als je man zomaar zes maanden vrij wil van zijn huwelijk?

Toen ik dit las op de achterflap begonnen bij mij meteen allemaal radartjes te draaien in mijn hoofd en daarom moest ik dit boek gewoon lezen.

De hoofdpersoon Amy is een vrouw van 44. Ze is al 17 jaar getrouwd met Hugh en heeft met hem een dochter genaamd Kiara. Amy heeft met haar ex een inmiddels volwassen dochter Neeve en samen met Hugh nemen ze ook de zorg op zich voor haar nichtje Sofie.

Hun leven is als ieders leven gewoon een heerlijk boel chaos gevuld met liefde. Tot er bij haar man twee sterfgevallen zijn waarvan een zijn eigen vader. Dit lijkt een soort midlife crisis depressie te triggeren bij Hugh.

Zes maanden vrijheid. Dat is wat Hugh aan zijn vrouw Amy vraagt. Eigenlijk vraagt hij het niet maar deelt hij het gewoon van de ene op de andere dag mee. Maar het is tijdelijk zegt hij, na zes maanden komt hij bij haar terug.

In ‘Nu even niet’ lezen we dus over Amy’s leven in de zes maanden dat zij zonder haar man een gezin vol tieners moet laten draaien. Nu zou je zeggen dat er zat alleenstaande moeders zijn die dit ook doen en dat het dus niet een te grote opgave is. Maar Amy heeft ook nog een moeder die het leven met haar vader niet meer trekt. Haar vader heeft Alzheimer en haar moeder zadelt Amy vaak op met de zorg voor hem. Dat is op zijn zachts gezegd een zware opgave!

“Ik zie het gewoon voor me, hoe ik de hamer pak, pa ermee op zijn hoofd sla en toekijk hou hij wegzakt in een stil coma. Geen wonder dat ouderen zo vaak mishandelt worden.”

En dan is er nog Amy’s werk waarvoor ze twee dagen per week in Londen is.

“Het is verdomd hard werken om een sterke vrouw te zijn, harder dan het lijkt, en ik geloof dat mijn batterij een beetje opraakt.”

Wanneer de problemen thuis steeds groter lijken te worden en ze haar man echt nodig heeft komt ze erachter dat ze er toch echt alleen voor staat.

“Gekken zijn niet alleen de arme zielen die op gesloten afdelingen verblijven. Je vindt ze overal, ze wonen tussen ons in en doen zich voor als gewone mensen.”

Dit boek heeft me op sommige momenten echt verscheurd. Zo ben ik er achter gekomen dat ze in Ierland nog heel ouderwets zijn als het op bepaalde dingen aankomt en dat greep me toch best zwaar aan.

De fantastische personages die naast Amy schitteren maken ‘Nu even niet’ een roman die het waard is om te lezen.

Met vriendinnen die mannen haten, mannen dumpen omdat ze iets verkeerd uitspreken…. Egoïstische exen, moeders die hun jeugd herleven, knappe cliënten en een chaotisch gezin vol heerlijke dochters is dit een roman gevuld met pijn en liefde.

“Je had van mij moeten zijn!”

[bol_product_links block_id=”bol_5b717a3b2cbcb_selected-products” products=”9200000085063161″ name=”nu even niet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.