Recensie | Piper Perish, Kayla Cagan

Scholier Piper Perish is geobsedeerd door kunst, Andy Warhol en New York City. Haar motto is: 'Wat zou Andy doen?' Piper en haar twee beste vrienden - Etsy-handelaar Kit en Pipers designervriendje Enzo - kunnen niet wachten tot ze Houston kunnen verlaten. Ze hebben een pact gesloten samen naar de NYC art scene te gaan na hun eindexamen, maar hun 'fifteen minutes of fame' klappen al in elkaar voor ze begonnen zijn.

Piper Perish geschreven door: Kayla Cagan
Illustraties: Emmy van Ruijven
Uitgeverij: Best of Ya | April 17th 2017
Genre: Young Adult
Bladzijden: 368
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads

Ik mocht dit boek ontvangen als recensie exemplaar van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie, hartelijk bedankt hiervoor!

Piper Perish | De coverPiper Perish

Ik neem aan dat dit een illustratie is  van Piper met een Andy Warhol achtig kapsel. Ikzelf ben niet zo thuis in de wereld van kunst dus is dit maar een ideetje van mijn kant 🙂

Ik moet wel zeggen dat ik de oorspronkelijke cover mooier vind. Deze springt wat meer in het oog en komt door zijn kleurtjes erg aantrekkelijk over. Je krijgt ook meteen het kwastgevoel… dat klinkt ontzettend raar natuurlijk maar het oogt zeg maar meteen als met een kwast geverfd.

Door de Nederlandse cover met illustratie kreeg ik ietwat het idee dat het teveel om kunstzinnige dingen zou gaan en daardoor misschien toch niet mijn ding zou zijn?

Zonde natuurlijk want het bleek zoveel meer te zijn dan enkel kunst. Ook mis ik wat kleur! Na het lezen ben ik namelijk wat werk van Andy Warhol gaan opzoeken en in de popart zie je allemaal heerlijke felle kleuren. Die mis ik dan wel op deze Nederlandse cover, van wat ik zie op het internet is Andy’s werk erg kleurrijk en de kleuren op de cover zijn wat flets.

Piper Perish | De binnenkant

Zoals je hier boven kunt lezen had ik mijn twijfels over deze contemporary. Aan de ene kant trok de flaptekst me heel erg aan maar de cover sprak dat dan weer tegen.

Toen ik het persbericht ontving besloot ik er toch op in te gaan omdat ik wel heel nieuwsgierig werd naar het boek dat me zulke gemengde voorgevoelens gaf.

Ik ben blij dat ik een exemplaar mocht ontvangen want anders had ik een heel leuk boek gemist!

Het verhaal gaat over Piper. Zij is een meisje van 18, al lijkt ze heel vaak een stuk jonger door haar gedrag. In het begin van het boek vond ik het daarom moeilijk om een klik met haar te krijgen. Aan de ene kant begreep ik haar en aan de andere kant wou ik haar door elkaar rammelen en zeggen kom op je bent al volwassen gedraag je daar naar!

Piper heeft echter geen makkelijk leventje. Ze zit in een hele gestreste periode. Ze gaat afstuderen van de middelbare school en wil niets liever dan gaan studeren in New York op de school waar haar grote held Andy Warhol ook zat.

Dit gaat alleen niet zonder slag of stoot. Pipers thuissituatie gooit behoorlijk wat roet in het leven en vooral de relatie met haar oudere zus maakt het leven voor Piper soms een hel op aarde.

Ik denk dat dit boek in het begin ietwat te traag op gang komt waardoor sommige mensen denken dat het niks voor ze is en er een DNF (Did Not Finish) bij plakken op Goodreads.

Ik ben iemand die een boek altijd uit leest, je weet maar nooit wat voor een twist een boek kan krijgen! En dat gold dus ook zeker voor dit boek!

Piper Perish wint stiekem je hart.

Piper Perish was een geheel eigen persoontje en dat is misschien moeilijk om jezelf mee te identificeren maar naarmate je meer van haar dagboek leest wint ze toch stiekem je hart. Van het ene op het andere moment werd het boek niet neer te leggen!

Aan het einde van het boek had ik wel een beetje het idee alsof dit verhaal zich in het verleden thuis afspeelde. Het had een beetje een 80’s gevoel. Waarom kan ik natuurlijk niet zo open en bloot hier neergooien dus pas op! Spoiler 😉

Het hele jongen is homo maar blijft dit verbergen voor zijn ouders gebeuren is natuurlijk alledaags. Maar hoe er in dit boek gereageerd word wanneer moeder erachter komt… Het voelde knap fout, vooral toen ze vlak daarna weer deed alsof het niet gebeurd was en hij met zijn vriendje toch gewoon weer over de vloer komt. En moeder zogenaamd niet meer weet dat ze hun betrapte op zoenen. Ik weet niet maar in 2017 voelt dit gewoon te ouderwets. Ook hoe het dansfeest en zo word omschreven, het kan dat natuurlijk in de mode/kunst wereld alles nog zo gaat maar voor mij voelde deze stukjes als een film uit de 80’s.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments

    1. Ja jij benadert het boek al met een kunstzinnige kijk omdat jezelf in die richting hebt gestudeerd. Mijn mening is die van iemand die niks met kunst heeft 🙂 en voor mij heeft het geheel (vooral het stukje in de spoiler) echt wel een 80’s vibe! En de zeefdrukken die ik zag waren allemaal erg gekleurd! Ik ken ze niet allemaal natuurlijk maar zag wel dat de oorspronkelijke cover veel kleurrijker was.