| Recensie | Verslingerd, Susanne van den Beukel-Hendriks |

| Recensie | Verslingerd, Susanne van den Beukel-Hendriks |

Het liefst tekent Gwen de hele dag, zowel thuis als op school. Behalve op de gang, dan let ze op of ze een groepje jongens met capuchons ziet.Na schooltijd rijdt ze, op haar oude fiets, met haar vriendin Katja naar huis. Onderweg praten ze over jongens en bedenken ze welke docenten een relatie met elkaar hebben. In Katja's kamer voelt Gwen zich geborgen, ze voelt de liefde die in het huis hangt. Dit is precies wat Gwen thuis mist met een moeder die meestal weg is en als ze al thuis is, schreeuwt tegen haar stiefvader. Op die momenten vlucht Gwen naar haar kamer en is ze blij met de harde muziek van haar broertje Daryll. Tijdens het lopen van haar krantenwijk bedenkt Gwen met Katja hoe ze aan een date kunnen komen. Gwen raakt helemaal verslingerd op Danny. Tot die ene dag...

two-half-stars
Verslingerd geschreven door: Susanne van den Beukel-Hendriks
Bladzijden: 180
Uitgeverij: Brave New Books | november 2018
Genre: Romance, Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.
Pas op, deze recensie bevat spoilers! Niet lezen wanneer je zelf het boek nog wilt lezen.

Na het lezen van het verhaal vind ik de cover mooi passen bij de inhoud. Toch is de cover voor mij zonder het verhaal te hebben gelezen net niet aantrekkelijk genoeg om hem op te pakken. Hij is wel intrigerend maar past voor mij niet echt bij het genre ya roman.

Heftig… daar begin ik mee. Ik had bij het zien van het oproepje voor het bespreken van een ya roman dit zeker niet verwacht.

Het verhaal begint bij de negenentwintig jarige Gwen. Terwijl ze haar oudste van vier voorleest krijgt ze steken van pijn in haar buik. Deze steken komen elk jaar terug en hierdoor weet je als lezer dat er iets gebeurd is in haar verleden. Er komt een oppas bij haar thuis voor de twee kinderen en zij vertrekt naar een wijk die ze normaal gesproken vermijdt. Een wijk waar haar vijftienjarige ik veel kwam samen met haar beste vriendin uit die tijd, Katja. Wanneer ze iets opgraaft word al duidelijk welke richting dit verhaal opgaat en dan reizen we veertien jaar terug in de tijd naar de toen vijftienjarige Gwen.

In dit deel van het verhaal word duidelijk dat de thuissituatie van Gwen alles behalve prettig is maar komt voor mij ook naar voren dat de vijftien jarige Gwen de liefde die ze thuis mist zoekt bij vriendjes. Zo lees ik dat ze denkt aan haar eerdere vriendjes, waarvan er één ontzettend goed kon zoenen en de ander een stalker leek. En nu is Gwen dan verliefd op Danny.

Niks aan het handje zul je denken, tot de dag waarop Danny haar mee uit vraagt. Wat volgt is echt dramatisch. En het gaat van kwaad tot erger.

Als Danny haar voor een date mee uitvraagt naar het strand zegt Gwen natuurlijk geen nee. Op een niet erg romantische manier verliest ze haar maagdelijkheid op het strand waarnaar Danny haar meteen weer afzet. Wanneer je denkt dat dat het ergste is wat Gwen kan overkomen? Nee!

Waar Katja eerst Gwen aanmoedigde om vooral seks te hebben met Danny en ze samen op het internet gaan zoeken naar hoe een eerste keer verloopt, wordt ze kwaad en wil ze Gwen niet zien wanneer deze daadwerkelijk seks heeft gehad met Danny. Voor mij klopt de vriendschap tussen deze twee meiden niet. Gwen lijkt nergens steun aan Katja te hebben en andersom lijkt Katja niks te weten van Gwens leven.

Ook voor ons als lezer blijft alles een beetje vaag omdat de personages niet echt uitgediept worden. Hierdoor loopt de verhaallijn net niet lekker en geloofwaardig. Vooral bij de twee meiden want ze worden als beste vrienden neergezet maar je voelt die band niet.

Ook de rest van het verhaal verloopt te heftig, niet ongeloofwaardig maar wel veel te heftig voor een ya roman die op het eerste oog ook voor de jongere lezer geschikt is.

Wanneer ik de synopsis lees lijkt dit me echt een jonge ya roman. Een stel jonge meiden dat op hun kamer manieren bedenkt om op date te kunnen gaan met de jongens waar ze al een tijdje een crush op hebben. Ze heeft een krantenwijkje en problemen thuis.

Ook in het begin van het verhaal komen zowel Gwen als Katja veel jonger over dan 15. Hierdoor zal, ben ik bang, dit boek bij de wat jongere ya’s belanden van zeg rond de 12 a 13 jaar terwijl ik persoonlijk vind dat hij daar echt niet thuishoort. De hoofdpersoon mag dan vijftien jaar zijn maar wat deze meemaakt is toch echt wel erg heftig. Ikzelf zou niet zo blij zijn mocht mijn kind dit boek op jonge leeftijd lezen.

Verkrachting is een dermate heftig iets wat voor mij af te leiden moet zijn aan een synopsis of iets dergelijks. Of in ieder geval een waarschuwing op het boek. Wanneer ik zie YA Roman denk ik immers niet aan een groep jongens die een meisje verkrachten dat zonder het te weten zwanger is van één van hen.

Het einde van het verhaal trekt bij mij toch ook weer wat vraagtekens. De inmiddels volwassen Gwen houdt er wat vreemde rituelen op na. Mij lijkt het nogal lastig te verklaren waarom iemand de dingen in bezit heeft die zij heeft. Het komt op mij net wat luguber over.

Mocht dit verhaal als thriller worden neergezet met een ietwat uitgebreider verhaal van de negenentwintig jarige Gwen die psychische problemen had door haar verleden was dit verhaal denk ik beter uit de was gekomen.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

  1. Oei, deze ga ik denk ik overslaan. Bij dit soort boeken merk ik vaak dat er teveel heftige dingen gebeuren om echt geloofwaardig over te komen.