Recensie | De vijfde brief, Nicola Moriarty

Recensie | De vijfde brief, Nicola Moriarty

Al op de middelbare school waren Joni, Deb, Eden en Trina de beste vriendinnen. Ze deelden altijd alles – roddels, verliefdheden, geheimen. Maar sindsdien zijn hun levens elk een eigen richting op gegaan, en zelfs hun jaarlijkse weekje weg met z’n vieren voelt steeds meer als een verplichting. Dit jaar heeft Joni een plan: eindelijk weer eens echt naar elkaar luisteren. Elk van hen schrijft een brief, met daarin een geheim dat ze nog nooit met elkaar gedeeld hebben. De uitkomst maakt pijnlijk duidelijk dat ze elkaar lang niet zo goed kenden als ze dachten. Dan ontdekt Joni een vijfde brief, een brief waarin een van hen vertelt hoezeer ze een van haar vriendinnen háát om iets wat jaren geleden is gebeurd, en hoe vaak ze op het punt heeft gestaan haar iets aan te doen. Wie van hen heeft dit geschreven? En wie kan Joni nog vertrouwen?

three-half-stars
De vijfde brief geschreven door: Nicola Moriarty
Bladzijden: 300
Meer van deze auteur: De Ex
Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein | September 26th 2017
Genre: Romance
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Op de cover zie je meerdere enveloppen met daaruit stekende briefjes. Zoals je in de titel ziet zijn er 5 brieven maar op de cover zie je er maar vier. Hierdoor vraag je je meteen af waar de vijfde brief is en wat het gevaarlijke geheim is dat daarin staat.

De gekleurde envelopjes hadden van mij echter achterwege mogen blijven, de brieven zitten in het boek ook niet in gekleurde enveloppen dus had ik liever een brief met afgebrande randen of iets dergelijks op die zwarte cover gezien.

Dit boek is opgedeeld in verschillende stukjes. Zo lees je het verhaal vanuit Joni’s gesprek met haar priester. Zij biecht het hele verhaal op bij de priester in juli 2016. Ze blikt dan terug op de vakantie waar het allemaal gebeurde in juni 2016. Langzaamaan verteld ze het verhaal en zo wisselen we van verleden naar heden via biecht gesprekken.

Het verhaal gaat dus over Joni, Deb, Trina en Eden. De vier meiden komen op de middelbare school in 1993 op nogal een vreemde manier op elkaars pad! Joni bracht de vier meiden bij elkaar omdat elk van hun een achternaam heeft die begint met een C en ze ook nog eens alle vier het sterrenbeeld Schorpioen hebben.

Als volwassen vrouwen zijn ze nog steeds bevriend en huren ze jaarlijks ergens een stekje waar ze even weer tijd hebben voor elkaar, zo ook in juni 2016!

Deb, Trina en Eden zijn inmiddels alle drie moeder en daardoor voelt Joni zich een beetje een buitenstaander. Wanneer ze oude foto’s terugkijken zien ze op één van de foto’s een oud paars schriftje. Hierin schreven ze op school hun geheimen en zo komt Joni op het idee om een anonieme brief te schrijven. Een brief met een geheim dat de andere vrouwen niet kennen en deze uit te printen. Elke dag zullen ze dan een brief lezen en er samen over discussiëren zonder dat diegene hoeft te vertellen wiens geheim het is.Zo zouden de banden tussen de vriendinnen weer worden aangetrokken was haar idee.

Maar na twee gelezen brieven vind Joni opeens een vijfde brief, wat in die brief staat had nooit uit mogen komen! Joni probeert er achter te komen wie de brief schreef voor wellicht één van haar andere vriendinnen, of zijzelf gevaar loopt.

Het eerste gedeelte van het boek wist me niet echt vast te grijpen. Het was erg apart om vanuit een biecht te lezen en het duurde dan ook even voor het boek me wist over te halen. Uiteindelijk kreeg ik toch binding met de personages en hoewel ieder van hun ook zijn mindere kanten heeft grepen hun geheimen me toch aan!

Ook de stukjes tekst uit de vijfde brief die verspreid door het boek heen zijn gedrukt maakte dat ik steeds nieuwsgieriger werd naar wie de schrijver van deze brief was!

Dit boek is het eerste overzeese debuut van Nicola en ik ben benieuwd of er nog meer van haar werk vertaald gaat worden!

vijfde brief

Zonder spoilers moet ik zeggen dat het gevaarlijke geheim me uiteindelijk een beetje tegenviel. Ik verwachte wat meer een thriller feel door het woordje gevaarlijk. Uiteindelijk vond ik het meer High School drama in plaats van echt gevaarlijke geheimen. Dat er gevaarlijke situaties zijn ontstaan door een geheim is meer hoe het in elkaar steekt.

Ook had ik in dit boek echt het gevoel alsof ik misschien vroeg werk van Liane Moriarty aan het lezen was. De manier waarop je ‘lekker’ word gemaakt met steeds kleine hintjes en ontdekkingen om aan het einde van het boek de puzzel te hebben opgelost is precies hoe Liane ook haar boeken opbouwt. Hoewel Nicola dus zeker aan mijn Moriarty verwachtingen voldeed vond ik het toch jammer dat het qua opbouw veel op elkaar leek.

Het einde van het boek was goed maar had ook een klein beetje een vreemd stukje? Dat kan ik alleen maar melden als spoiler, mocht je het boek gelezen hebben klik dan door!

Spoiler: Het eindstuk vond ik toch echt wel een beetje vreemd, de priester eindigt in een relatie met Trina? Ik mag aannemen dat Trina er dan van op de hoogte is dat Joni haar hele hebben en houden al aan de priester heeft verteld?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.