Recensie | Vuurspuwen, Caja Cazemier

Recensie | Vuurspuwen, Caja Cazemier

Herkenbare YA over echtscheiding en de impact die dit heeft op een tiener.
Fien (15) baalt ontzettend van het samengestelde gezin waar ze ineens deel van uitmaakt. Hoezo bemoeit haar moeders nieuwe man zich met háár? En waarom gelden er andere regels voor de stiefkinderen? Aan haar wordt nooit gevraagd of ze het eens is met de keuzes van de volwassenen in haar leven. Als alle veranderingen haar leven op z’n kop zetten, is ze niet bang om van zich te laten horen! Fien is een felle meid. Maar als haar boosheid niks oplost, zoekt ze onverwachte manieren om de aandacht te trekken, en dat lukt… Uiteindelijk vindt Fien in zichzelf de kracht om haar veranderde leven vorm te geven.

four-stars
Vuurspuwen geschreven door: Caja Cazemier
Bladzijden: 192
Uitgeverij: Ploegsma | Augustus 2021
Genre: Young Adult
Uitgave: Hardcover
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

Op het eerste gezicht begrijp je er even helemaal niks van maar dat maakt ook dat je het boek sneller oppakt om de synopsis te lezen. De titel vuurspuwen is goed gevonden.

Wat vind ik van het verhaal

Dat een scheiding voor veel gedoe zorgt zal niemand onbekend in de oren klinken maar hoe het voor een kind is dat beseffen mensen vaak niet. Vaak wordt er gedacht dat kinderen elastisch zijn en wel meebuigen in de veranderingen en dat een scheiding iets is tussen de ‘volwassenen’. Maar wat er na een scheiding gebeurt wanneer je ouders nieuwe partners krijgen en wellicht weer samen gaan wonen is denk ik iets waar wel meer mensen over na moeten denken.

Het verhaal van Caja geeft duidelijk de struggles weer die Fien voelt wanneer haar moeder na een tijdje besluit om van hun knusse nestje ook samen te gaan wonen met haar nieuwe partner. En niet alleen diens nieuwe partner maar ook zijn kinderen.

Een samengesteld gezin is natuurlijk heel lastig wanneer beide ouders apart zo hun eigen opvoeding hebben of beslissingen op een andere manier maken.

Maar wat dit verhaal ook weergeeft zijn de fouten die ouders maken in situaties als die beschreven in dit boek. Bijvoorbeeld de kinderen van het ene gezin eerder het nieuwe huis laten zien dan het andere kind.

Dit geeft voor een kind het gevoel dat ze niet op de eerste plek komen bij zowel de nieuwe partner als ook bij hun eigen ouder.

Een van de zinnen in het boek vind ik dan ook zo ontzettend jammer:

‘Maar helaas voor jou zijn het vaak de ouders die betalen en bepalen.’

Dit gaat wellicht makkelijk op bij nog hele jonge kinderen maar naar mijn mening kan je bij pubers niet wegkomen met dit zinnetje. Hun hele leven wordt namelijk overhoop gegooid door de keuzes die jij maakt. Het minste wat je dan kunt doen is naar mijn idee ze betrekken in het overleggen van de keuzes die er zijn.

Pijnlijk zijn ook de stukjes waarin Fien terugdenkt aan de tijd na de scheiding van haar ouders wanneer ze zich haast schuldig voelde tegenover haar moeder om de tijd die ze bij haar vader spendeerde.

Haar moeder die helaas duidelijk liet merken wat haar gevoelens over de vader van Fien waren door aan haar te vragen ‘En, hoe was het bij die vader van je?’ iets wat voor een kind natuurlijk vol haat voelt.

Dat Fien van tijd tot tijd het gevoel heeft dat ze wel kan vuurspuwen is volkomen begrijpelijk. Helaas pakt dit ook in wat foute keuzes die ze maakt maar gelukkig heeft ze ook nog haar hobby waarin ze zichzelf terug vind.

Conclusie

Al met al vind ik dit boek misschien nog wel meer geschikt voor ouders die gaan scheiden dan voor de young adults. Op bijna elke bladzijde zijn de gevoelens van onrecht voor een kind voelbaar en ook al zijn die gevoelens niet altijd op de juiste plaats is het toch van belang om deze gevoelens te erkennen. Laat ze maar lekker vuurspuwen!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.