Recensie | Woeker (The Overthrow #1), Kenneth Oppel

Recensie | Woeker (The Overthrow #1), Kenneth Oppel

Het begint met een regenbui van dagen. En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Zwarte staken die ook nog eens erg snel groeien. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken hele mensen en dieren op.
Drie tieners met vreemde allergieën blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Wat is hun geheim? En kunnen zij de invasie stoppen, voordat het weer begint te regenen?

four-half-stars
Woeker geschreven door: Kenneth Oppel
Bladzijden: 310
Serie: The Overthrow #1
Uitgeverij: Uitgeverij Condor | 17 February 2021
Genre: Young Adult
Vertaald door: Maria Postema
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

Toen ik aan het scrollen was op het blauwe meneertje naar nieuw te verschijnen boeken sprong deze cover meteen in het oog.

De zwarte doornachtige takken met daardoorheen een oog dat voor mij een angstige blik heeft. Na het lezen van de synopsis stond hij meteen op mijn wensenlijst. Toen ik het persbericht ontving van dit boek was ik dan ook meteen enthousiast.

Wat vind ik van het verhaal

Wanneer je dit boek leest in deze tijd van Corona, complottheorieën en geplunderde winkels door hamsteraars denk je echt dat deze auteur wellicht geïnspireerd raakte door alles wat er gaande is. Het verhaal is echter in maart 2020 al uitgegeven in de oorspronkelijke taal.  Deze auteur heeft gewoon een beetje een griezelige fantasie gehad waarvan sommige dingen nu heel erg actueel voelen.

Giftige pollen die door de lucht worden verspreid. Planten die niet te vernietigen blijken en mensen die angstig zijn voor het opraken van hun voorraden en de nieuwe toevoer van voedsel.

Hoe herkenbaar is de gedachtegang van Anaya;

“In haar ogen kwam eten uit de supermarkt en die leek altijd vol te liggen.”

Dit verhaal volgt drie verschillende kinderen. Ieder van hen lijkt immuun te zijn voor de planten die langzaamaan de wereld overnemen. Van tijd tot tijd is het verhaal echt gruwelen wanneer de planten steeds meer de boel overnemen.

“Ze stak haar hand in haar moeders mond. Haar vingertoppen klauwden in de knot om hem goed vast te grijpen. Ze trok.”

Anaya en haar schoolgenoten Petra en Seth raken verwikkeld in een soort complot van planten om de wereld over te nemen. Zij worden hun hele leven al geplaagd door vreemde allergieën maar het lijkt er op dat naarmate de planten toenemen het met hun steeds beter gaat. Door het boek heen kom je er langzaamaan achter waarom dit trio geen last heeft van de planten die langzaamaan de wereld overnemen.

Veel meer kan ik niet loslaten omdat je dat zelf moet ontdekken. Als je van ietwat alien achtige sci-fi verhalen houdt dan is dit boek er zeker één die je op je lijstje moet zetten!

Naast het sci-fi achtige verhaal zit er ook meer achtergrond verhaal achter de kinderen en met name Seth zijn verhaal raakte me, hij stal mijn hart. De manier waarop er met hem omgegaan word heeft me van tijd tot tijd echt diep in mijn hart geraakt. Zelfs met een dier ga je niet zo om.

Bioterrorisme, het uitvinden van vaccins.. misschien in deze tijd iets dat je helemaal niet wilt tegenkomen in een boek. Toch is dit verhaal echt ontzettend goed in elkaar gezet en kijk ik ontzettend uit naar de volgende twee boeken in deze serie. Ik hoop dan ook dat deze vertaald gaan worden door de uitgeverij.

Conclusie

Deze young adult past goed in het straatje sci-fi achtige jeugd horror! Van tijd tot tijd een beetje gruwelen maar vooral ontzettend spannend!

‘Woeker’ ook lezen

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.