Recensie | Zelfs als we zwijgen, Marieke Nijkamp

Recensie | Zelfs als we zwijgen, Marieke Nijkamp

Vijf vrienden komen nog één keer samen in een verlaten hut in de bergen voordat iedereen zijn eigen weg zal gaan. Het wordt een weekend om afscheid te nemen, van elkaar en van het spel dat ze de afgelopen drie jaar hebben gespeeld. Maar echt ontspannen wordt het niet, want iedereen heeft zo zijn eigen demonen om tegen te vechten, en allemaal dragen ze hun eigen geheim met zich mee.
Finn vertrouwt niemand meer sinds hij op straat is aangevallen, en zeker Liva niet, die niets deed en toekeek. Maddy treurt om de sportcarrière die ze na een ongelukheeft moeten opgeven. Carter gaat gebukt onder het gewicht van de loodzware verwachtingen van zijn familie. En Ever? Ever wil dat ze tegen elke prijs doorspelen, tot het spel zich onverwacht tegen hen keert en het een dodelijke wending krijgt…

two-half-stars
Zelfs als we zwijgen geschreven door: Marieke Nijkamp
Bladzijden: 320
Meer van deze auteur: 54 minuten
Uitgeverij: Harper Collins | oktober 2020
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback
Voeg toe op: Goodreads
Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie, hartelijk bedankt hiervoor! Mijn mening word hierdoor echter op geen enkele wijze beïnvloed en zal dus altijd eerlijk zijn.

Wat vind ik van de cover

Heerlijk! ‘Zelfs als we zwijgen’ heeft mede door de zwarte achtergrond en witte maskers een creepy sfeer! De tekst ‘Wie overleeft het spel dat ze spelen’ maakt mij meteen happy! Murder mysterie is toch wel een favorietje van mij!

Wat vind ik van het verhaal

Ik las eerder ’54 minuten’ van deze auteur en dat vond ik erg intens! Ik ben daarom heel erg benieuwd naar dit verhaal!

‘Zelfs als we zwijgen’ triggerde me niet enkel door die gave cover!

De synopsis sprak me ook echt aan!

Het begin van het verhaal zette meteen een bepaalde vibe maar ik had tijdens het lezen echt last van de hen/hun. Niet meteen in je pen klimmen en me een transfoob noemen want dat is het absoluut niet!

In mijn posts maak ik zelf vaak hen/hun foutjes die opgemerkt worden door lezers dus dit was voor mij heel verwarrend. Ik vind het prachtig alle diversiteit die tegenwoordig overal geuit word maar ik denk dat het in een Engelse setting wat beter ‘bekt’ dan in het Nederlands? They, them, their etc past gewoon veel beter in een zin. Ik denk dat de Nederlandse taal misschien een nieuw woord nodig heeft?

Bijvoorbeeld de volgende zinnen, complete errors in mijn hoofd!

Houdt in je achterhoofd dat ik dus probeer af te leren om met hen en hun te praten en schrijven.

Als hen speelt weet hen prima een pokerface op te zetten. Hier zendt hen hun zenuwen uit. Hun zorgen. Bovendien liegt hen dat hen barst.

Desondanks de verwarring voor mij dus in dit verhaal raakte ik toch in een heerlijke leesflow! Helaas bleef die flow niet zo lekker lopen als in het begin.

We volgen dus vijf oude vrienden die voor een weekendje weg naar een hut gaan om daar een rollenspel te spelen zoals ze eerder op de middelbare school ook samen deden.

Kostuums en murder mysteries zijn echt grote liefde voor mij en daarom was ik er eigenlijk van overtuigd dat dit boek helemaal mijn cup of tea zou zijn!

De setting van de hut is heerlijk neergezet met allerlei verhalen die zich de ronde doen! Verdwijningen, geesten. Een perfecte setting voor een murder mysterie role play!

De eerste helft van het boek bouwde angst en spanning maar de tweede helft bleek voor mij toch echt minder interessant.

Hoewel de personages wel heel duidelijk worden neergezet qua gender bleef iedereen voor mij een beetje vlak? Niet dat we niks over hun levens te horen kregen, juist in het tweede deel kwam mede door de (wat lange) gesprekken veel info naar boven over hun gevoelens. Maar helaas, ik kreeg niet echt een klik met één van hen.

Ik was dus enerzijds geïntrigeerd maar anderzijds ook echt verward en ietwat teleurgesteld?! Ik had meer creepy thriller achtig verwacht maar kreeg meer lgbtq+ en mentale issues. Toch weet Marieke wel weer een boek neer te zetten met enkele jumpscares die ik kon waarderen.

Voor mij gewoon net niet mijn cup of tea, wellicht doordat mijn verwachtingen anders waren dan wat ik kreeg!

‘Zelfs als we zwijgen’ lezen?

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.