Vuur en As (1), De heerschappij van de Maskers – Sabaa Tahir

Vuur en As vertelt het verhaal van Laia en Elias, geboren in aparte werelden – zij een slaaf en hij een soldaat – die voorbestemd zijn om samen het wrede Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome.
Laia weet als spion de militaire academie van de Maskers binnen te dringen. Daar ontmoet ze Elias, die eigenlijk haar vijand is…


ISBN: 9789024565924
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Verschenen: 2015
Bladzijden: 464 pp.
Genre: Young adult Fictie

Sabaa Tahir is een Amerikaanse schrijfster. Vuur en As werd een bestseller in Amerika en is een wereldwijd succes. Het boek wordt ook verfilmd. Tahir schrijft nu aan het vervolgdeel dat de Engelse titel A Torch Against the Night krijgt.

Ik geef dit boek ❤❤❤❤❤

De cover


De afbeelding op de cover vind ik echt prachtig, geeft een ontzettend mysterieus gevoel. De flaptekst daarentegen deed me denken dat het niks voor mij zou zijn. Verhalen over soldaten in het oude Rome, een militaire academie… mij trok dat absoluut niet aan.

En juist dan wil ik weten waar de hype over gaat en besluit ik het wel te lezen.

Het verhaal


Ik weet niet eens waar te beginnen, dit verhaal heeft me volledig geabsorbeerd. Ik hou ervan wanneer een boek dat met me kan doen maar bij dit boek was het enorm intens! Ik heb momenten gehad dat ik het wel kon uitschreeuwen van frustratie en woede om hoe het er in de wereld van de Maskers aan toe gaat, hoe slavinnen behandeld worden, hoe de commandant omgaat met haar slaven. Tranen in mijn ogen bij de verhalen die de slaven vertellen over wat er met hun is gebeurd of wat er kan gebeuren wanneer je ongehoorzaam bent. 57bfe448319f3d2041a293faa2d7d950

Maar wat een bewondering voor het debuutverhaal wat Sabaa in elkaar weeft, in mijn eigen fantasie begon alles te leven, ik zag voor me hoe de maskers om hun gezichten vormden. Alle Nomaden verhalen over Djinns, Ifrieten en Ghouls. De personages… ik wil niet te inhoudelijk op het boek ingaan omdat ik dan straks de hele recensie in spoiler stand moet schrijven maar de commandant, mijn god wat een personage is dat… nog nooit las ik een boek met zo’n koud en gewetenloos mens… Hoe ze allereerst Elias gewoon als kind heeft kunnen achterlaten, nee niet eens dat stuk…. hoe ze de Nomadenvrouw hielp met bevallingen zodat ze wist hoe het moest en zo in alle rust haar bloedeigen kind kon vermoorden… Hoe ze Izzi op 5 jarige leeftijd een oog uitstak of hoe ze Kokkin hete kolen door haar keel duwde… Hemel ik ben gewoon in shock geweest van de gruwelijkheden van deze vrouw. Gewoon de hele verhaallijn… ik heb er geen woorden voor, dit boek moet je gewoon lezen om het zelf te ervaren.

Ik ben ontzettend blij dat hier een vervolg komt al was ik kapot toen ik bij de laatste bladzijden aankwam, je kent dat gevoel misschien wel: je hebt de laatste bladzijden vast tussen je vingers en terwijl je leest denk je “nee, dit voelt veel te dun om nog het hele verhaal uit zijn doeken te doen…” en dan heb je een immense cliffhanger te pakken en wacht je vol smart op het volgende deel!

Weten dat dit een film gaat worden doet me echt zo’n groot plezier, wel hoop ik dat ze er dan de volledige tijd voor uittrekken om elk klein detail van de verhaallijn over te nemen en ervoor te zorgen dat er een perfecte cast komt want niet iedereen komt weg met de rol van de commandant! Hier moet echt een uitgebreid budget voor uitgetrokken worden om het dat speciale gevoel van het boek mee te geven.

c0b660edc00a99da07b93f792bff99d2


Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 comments

 1. Kwante, je moet toch in het vervolg sneller luisteren als ik boeken aanraad hihi. Hoelang ik ook Wenda niet de kop gek heb moeten maken om dit boek te laten lezen, zucht.. Maar ontopic: ik wil boek 2 NU nu NU!!
  Onvoorstelbaar dat dit boek in eerste instantie als standalone geschreven werd.
  En ik baal ontzettend dat de release date van boek 2 verschoven is. Hij zou eigenlijk in april uitkomen, maar dat is opgeschoven naar augustus.. snik snik
  MelissaPötgens onlangs geplaatst…BOOKHAUL maart ´16My Profile

  1. Whahaha ik luister toch best braaf!!! Moet ze enkel nog lezen!
   Ohw enne wat zeg jij nu deel 2 verschoven?? Wanneer komt de NL versie dan wel niet??? En ik kan niet begrijpen dat dit als standalone was bedoeld hoor!!! Kom op dit is met gemak een trilogie waard!

  1. Hoi Soof, ik heb het in dit artikel inderdaad over Melissa maar ik ben toch echt Kwante deel 2 komt begin september uit in het Engels en ik geloof vlak erna in het Nederlands. Ik heb hem al in de najaarscatalogus voorbij zien komen!

 2. Wow……..wat een geweldig boek
  Ik zat in groep 8 toen ik dit boek las (ondertussen zit ik in de 1e). Mijn leraar vond dat ik dit boek moest lezen, dus dat deed ik. Ik vond het echt leuk en als ik eenmaal zat te lezen kon ik niet meer stoppen. Uiteindelijk had ik het eerste deel uit en begon aan het tweede. Die mij ook weer meesleepde. En inmiddels wacht ik al ongeveer een jaar op de film . Dus please schiet op, ik kan niet meer wachter.