What to Watch Weekend: Amy

Verenigd Koninkrijk|Documentaire|Muziek

104986.300

127 minuten

geregisseerd door Asif Kapadia
met Amy Winehouse

Het verhaal van zesvoudig Grammy-winnares Amy Winehouse, in haar eigen woorden. Aan de hand van nooit eerder vertoonde archiefbeelden en nooit eerder gehoorde nummers wordt een beeld geschetst van de wereld waarin we leven op een manier die maar weinig anderen kunnen. Amy Winehouse zong vanuit haar hart en door haar muzikale talenten probeerde ze haar eigen problemen te analyseren. De combinatie van rauwe eerlijkheid en groot talent resulteerde in een aantal van de meest originele en geliefde nummers van onze moderne tijd. Haar enorme succes had echter ook een keerzijde: een meedogenloze en overweldigende media-aandacht in combinatie met haar stormachtige relaties en wisselvallige levensstijl zorgden voor een tragische afloop van haar leven.

Voor mij één van de meest beste zangeressen ooit, iemand die je raakte met haar prachtige stem. Overleden op 27 jarige leeftijd, haar dood was een schok maar zoals zij zelf al aangaf in het prille begin:

“Mijn muziek is niet voor het grote publiek. Ik geloof niet dat ik beroemd word. Volgens mij kan ik daar niet mee omgaan, ik denk dat ik gek zou worden. Ik zou echt gek worden.”

In deze docu zie je veel beeldmateriaal van home video’s en het is zo immens triest om te zien hoe ze van een aparte vrolijke meid uiteindelijk instort onder het gewicht van alle media aandacht. Ook komt haar eigen persoonlijkheid naar voren door alle drama heen en dat is mooi om te zien. De media schept namelijk altijd hoog op met drama en maakt het liefst van elke mug een olifant. Nu zien we hoe het echt was voor Amy en hoe zij echt was! Een meisje met een prachtige stem die gewoon van haar af zong wat haar dwars zat en die helemaal niet beroemd wou zijn.

Je ziet hoe Amy niet kapot ging aan de drugs en alcohol maar meer door de roem en de verkeerde mensen in haar leven. Haar vriendje en later echtgenoot… Degene die haar aan de harddrugs bracht. Haar vader die alleen maar roem belust was en meer om geld gaf dan zijn eigen dochter. Ik heb met kippenvel naar deze intense docu gekeken en al kun je bij een tragisch iets niet zeggen dat het mooi was raad ik je toch aan om deze te gaan kijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.